Új eszközök és anyagok Cikkek: 61 - 80

Tapadó-fogó eszköz az űrszemét ellen

Tapadó-fogó eszköz az űrszemét ellenA NASA kutatói a súlytalanságban is kipróbáltak egy újszerű technológián alapuló, tapadva fogó eszközt. A későbbiekben talán az űrszemét elleni harcban is bevethető lesz.

Szimat!

Szimat!A Curiosity marsjáró számára fejlesztett technológia földi adaptálásával a mostaniaknál sokkal érzékenyebb gázérzékelőket készítenek.

Szigonnyal műhold ellen?

Szigonnyal műhold ellen?Ami bevált a bálnavadászathoz, miért ne működhetne a már elhasznált, működésképtelen, a többiekre veszélyt jelentő űreszközök begyűjtésénél?

Hiperspektrális távérzékelés miniben?

Hiperspektrális távérzékelés miniben?Hamarosan megnyílhat a lehetőség, hogy akár a CubeSat szabvány szerint épített apró műholdakra „komoly” távérzékelő műszerek kerüljenek.

A bolygókeresés használ a látásnak

A bolygókeresés használ a látásnakAz összefüggés igencsak közvetett, de megmagyarázzuk!

A földmegfigyelés „demokratizálódik”

A földmegfigyelés „demokratizálódik”Hétfőn két orosz űrhajós felszerelte a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részére egy kanadai cég két kameráját.

Mellrák ellen robotkar

Mellrák ellen robotkarA Nemzetközi Űrállomás kanadai robotkarjának kifejlesztése során tökéletesített technika egyik földi hasznosításáról.

Hozzon ki többet műholdas tévéjéből!

Hozzon ki többet műholdas tévéjéből!Hamarosan lehetővé válik, hogy egy házon belül, különböző eszközök közt megosztva akár egyszerre többféle műholdas csatornát is nézhessenek az előfizetők.

Észrevétlen földcsuszamlások

Észrevétlen földcsuszamlásokSzeizmométeres és műholdas távérzékelő módszerek kombinálásával lehetővé válik távoli, elhagyatott vidékeken is a földcsuszamlások detektálása.

Nyomtatott űrételek?

Nyomtatott űrételek?A NASA-nál már folynak a kísérletek, hogy a közeljövőben az űrhajósok ételeit akár 3D-s nyomtatási technológiával is elő tudják állítani.

Lézeres látásjavítás és az űrállomás

Lézeres látásjavítás és az űrállomásA lézeres szemműtét ma már rutineljárásnak számít. Gondolta volna, hogy egy eredetileg űrkutatási célra készített eszközt is használnak hozzá?

Újrahasznosítás felsőfokon

Újrahasznosítás felsőfokonEgy újabb lépést tehetnek a közeljövőben a Nemzetközi Űrállomáson egy zárt, önfenntartó rendszer kialakítása irányába.

Az űrkutatás eredményei a hétköznapokban

Az űrkutatás eredményei a hétköznapokbanA NASA évente megjelenteti Spinoff című kiadványát, amelyben kutatásai hasznos „melléktermékeiből” válogat.

„Zöldségeskert” az űrállomásra

„Zöldségeskert” az űrállomásraEgyelőre római salátával kezdik, később talán egész kis konyhakert is kialakulhat az űrállomáson, ha a kísérletek jól haladnak.

Vonatfékek és űrkutatás

Vonatfékek és űrkutatásA német szövetségi vasúttársaságnál olyan automatikus műszert használnak a pneumatikus fékberendezések ellenőrzésére, amelynek kifejlesztése az űreszközök légköri visszatérésével kapcsolatos korábbi kutatásokra vezethető vissza.

Öngyilkos vitorla

Öngyilkos vitorlaHogyan szabaduljunk meg mihamarabb a már feleslegessé vált alacsony pályás műholdunktól?

A Föld, nagyfelbontású űrvideón

A Föld, nagyfelbontású űrvideónA kaliforniai Skybox Imaging idén pályára állt első műholdja, a SkySat-1 akár másfél perces filmeket is képes készíteni, másodpercenként 30 képkockával.

Még egy dolog, amire jó a GPS

Még egy dolog, amire jó a GPSA navigációs műholdakról a Földre érkező jelek erősségéből a vulkáni hamufelhők vastagságára is lehet következtetni. A módszer növelheti a repülés biztonságát.

Űrszoftverrel az Alzheimer-kór ellen

Űrszoftverrel az Alzheimer-kór ellenMűholdfelvételek elemzésére kifejlesztett számítógépes program segíti a kutatókat az agyról készült MRI képek vizsgálatára, az Alzheimer-kór jeleinek felismerésére.

Marsi metán és élelmiszer-hamisítás

Marsi metán és élelmiszer-hamisításMi köti össze a két témát? Egy új mérőseszköz, amit a marsi metán eredetének kimutatására fejlesztettek ki, de a Földön az élelmiszerek összetevőinek kényelmes vizsgálatára is alkalmazható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 243 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus