Navigáció és térképészet Cikkek: 121 - 140

A GPS és a Beidou együtt

A GPS és a Beidou együttAz amerikai és a kínai navigációs műholdrendszerek jeleinek együttes felhasználásával ausztráliai kutatók még megbízhatóbbá tennék a navigációt.

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műhold

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műholdA Proton hordozórakéta, amely az orosz navigációs műholdrendszer új tagjait vitte magával, nem messze a starthelytől felrobbant és a földbe csapódott.

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első hold

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első holdIndia is csatlakozik azoknak a táborához, akik saját navigációs műholdrendszert építenek ki.

„Vérfrissítés” a GPS rendszernek

„Vérfrissítés” a GPS rendszernekAz amerikai navigációs műholdrendszer legújabb, Block 2F-4 jelzésű tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

Versenyre kész a kínai Beidou

Versenyre kész a kínai BeidouKína december végén megnyitotta műholdas navigációs rendszerét általános polgári (kereskedelmi) hasznosításra. Egyelőre az ázsiai és csendes-óceáni térséget tudják kiszolgálni.

Ismét egy kínai navigációs műhold

Ismét egy kínai navigációs műholdA Beidou/Compass műholdrendszer 16. tagjával egyre közelebb kerül a nap, amikor a „kínai GPS” már teljes lefedettséget biztosít, legalább az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Új, modern GPS műhold indult

Új, modern GPS műhold indultA legújabb generáció harmadik képviselőjével újra frissítik a már világszerte nélkülözhetetlenné vált amerikai navigációs műholdrendszert.

Két kínai navigációs hold indult

Két kínai navigációs hold indultAz áprilisi dupla indítás után most ismét egyszerre két új taggal bővült a kínai Beidou navigációs műholdrendszer.

SES-5 Proton rakétával

SES-5 Proton rakétávalA luxemburgi SES vállalat eddig már félszáz űreszközt számláló flottájához csatlakozó, most indított távközlési műhold feladata többrétű lesz.

Még egy dolog, amire jó a GPS

Még egy dolog, amire jó a GPSA navigációs műholdakról a Földre érkező jelek erősségéből a vulkáni hamufelhők vastagságára is lehet következtetni. A módszer növelheti a repülés biztonságát.

Pályán az első indiai navigációs műhold

Pályán az első indiai navigációs műholdAz IRNSS-1A jelű űreszközzel az ország megkezdte saját műholdas helymeghatározó rendszerének kiépítését.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

Nyomkövetős gyógyszeres dobozok

Nyomkövetős gyógyszeres dobozokA New York-i rendőrség űrtechnika bevetésével emelné magasabb szintre a harcot a patikarablók ellen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

EGNOS-teszt a tengeren

EGNOS-teszt a tengerenEgy belga kutatóhajóval vizsgálják a GPS műholdas navigációs rendszer európai kiegészítőjének működését, és kísérletképpen már az új Galileo műholdak jeleit is veszik.

Újabb két Galileo IOV hold indult

Újabb két Galileo IOV hold indultA starttal négyre emelkedik az európai navigációs rendszer műholdjainak száma. A mostani tesztfázis sikere után a többi új űreszköz sorozatban kerül majd pályára, már jövő tavasztól kezdve.

Dupla start Ariane-5-tel

Dupla start Ariane-5-telEgy európai televíziós műsorszóró hold és egy indiai távközlési hold állt pályára az európai nehézrakéta idei ötödik startjával.

GIOVE-B: irány a temetői pálya!

GIOVE-B: irány a temetői pálya!Röviddel az első Galileo tesztműhold, a GIOVE-A után most a B jelűt is kivonják a szolgálatból, miután teljesítette a feladatát.

GIOVE-A: küldetés teljesítve

GIOVE-A: küldetés teljesítveAz európai Galieo műholdas navigációs rendszer legelső „előfutára”, a 2005 végén indított GIOVE-A hivatalosan befejezte működését.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus