Navigáció és térképészet Cikkek: 121 - 140

Új orosz navigációs műhold indult

Új orosz navigációs műhold indultSzombaton Pleszeckből sikeresen startolt a legújabb GLONASSZ hold.

Már Francia Guyanában a következő kettő

Már Francia Guyanában a következő kettőMegérkezett a felbocsátás helyére a legújabb két európai Galileo navigációs műhold. Nyár végén startolhatnak.

Sikeres GLONASSZ indítás

Sikeres GLONASSZ indításVasárnap (vagy inkább már hétfőn) eggyel nőtt a pályán levő orosz navigációs műholdak száma.

A Galileo működik, méghozzá jól

A Galileo működik, méghozzá jólAz európai navigációs műholdrendszer kipróbálása az első négy működő műhold segítségével eddig kitűnően sikerült.

Még egy dolog, amire jó a GPS

Még egy dolog, amire jó a GPSA navigációs műholdakról a Földre érkező jelek erősségéből a vulkáni hamufelhők vastagságára is lehet következtetni. A módszer növelheti a repülés biztonságát.

Pályán az első indiai navigációs műhold

Pályán az első indiai navigációs műholdAz IRNSS-1A jelű űreszközzel az ország megkezdte saját műholdas helymeghatározó rendszerének kiépítését.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

Nyomkövetős gyógyszeres dobozok

Nyomkövetős gyógyszeres dobozokA New York-i rendőrség űrtechnika bevetésével emelné magasabb szintre a harcot a patikarablók ellen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

EGNOS-teszt a tengeren

EGNOS-teszt a tengerenEgy belga kutatóhajóval vizsgálják a GPS műholdas navigációs rendszer európai kiegészítőjének működését, és kísérletképpen már az új Galileo műholdak jeleit is veszik.

Idén a második új GPS műhold

Idén a második új GPS műholdA jól ismert amerikai műholdas helymeghatározó rendszer frissítésére szánt, Block 2F sorozatú műhold Delta-4 rakétával indult Floridából.

India második navigációs holdja

India második navigációs holdjaAz IRNSS-1B jelű műhold pénteken indult geoszinkron pályára.

Új GPS hold Delta-4 rakétával

Új GPS hold Delta-4 rakétávalAz amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb frissítése a floridai Cape Canaverelről indult.

A GPS és a Beidou együtt

A GPS és a Beidou együttAz amerikai és a kínai navigációs műholdrendszerek jeleinek együttes felhasználásával ausztráliai kutatók még megbízhatóbbá tennék a navigációt.

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műhold

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műholdA Proton hordozórakéta, amely az orosz navigációs műholdrendszer új tagjait vitte magával, nem messze a starthelytől felrobbant és a földbe csapódott.

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első hold

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első holdIndia is csatlakozik azoknak a táborához, akik saját navigációs műholdrendszert építenek ki.

„Vérfrissítés” a GPS rendszernek

„Vérfrissítés” a GPS rendszernekAz amerikai navigációs műholdrendszer legújabb, Block 2F-4 jelzésű tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

Versenyre kész a kínai Beidou

Versenyre kész a kínai BeidouKína december végén megnyitotta műholdas navigációs rendszerét általános polgári (kereskedelmi) hasznosításra. Egyelőre az ázsiai és csendes-óceáni térséget tudják kiszolgálni.

Ismét egy kínai navigációs műhold

Ismét egy kínai navigációs műholdA Beidou/Compass műholdrendszer 16. tagjával egyre közelebb kerül a nap, amikor a „kínai GPS” már teljes lefedettséget biztosít, legalább az ázsiai és csendes-óceáni térségben.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019