Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az Apollo holdprogram Cikkek: 1 - 20

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (3. rész)

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (3. rész)…miközben maga küldte az űrhajósokat a Holdra. A nemrégiben elhunyt Thomas Staffordra emlékezünk, az egyik olyan űrhajósra, aki – igaz, amolyan szürke eminenciásként – történelmet írt egykor.

MEGFEJTÉS: Egy nap, két esemény

MEGFEJTÉS: Egy nap, két eseményMelyik nap volt az, amelyen két űrtörténelmi jelentőségű esemény is történt, és melyek voltak ezek? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk második kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

Pavlics Ferenc (1928–2024)

Pavlics Ferenc (1928–2024)96 éves korában elhunyt Pavlics Ferenc, a Hold felszínét kutató amerikai holdjármű kifejlesztője.

Az ember, aki először pillantotta meg a Hold túlsó oldalát (2. rész)

Az ember, aki először pillantotta meg a Hold túlsó oldalát (2. rész)A november 7-én elhunyt Frank Borman szerepe az Apollo-programban és azután.

Újabb legenda távozott

Újabb legenda távozottOktóber 31-én, 87 éves korában elhunyt Thomas Kenneth Mattingly II. Az űrhajózás iránt kevéssé érdeklődők a nevét leginkább az Apollo-13 filmből ismerhetik.

REJTVÉNY: Baktériumok a Holdon?

REJTVÉNY: Baktériumok a Holdon?Ötfordulós rejtvénysorozatunk negyedik kérdése következik. Egy helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

Holdportalanítás

HoldportalanításA jövőben esetleg a Holdon dolgozó űrhajósok és eszközeik számára kihívást jelent az agresszív holdpor. Folyékony nitrogén spray-vel megszabadulhatnak a portól.

Az utolsó előtti

Az utolsó előttiÁprilisban volt fél évszázada, hogy az utolsó előtti Apollo-expedíció, az Apollo–16 űrhajósai a Holdon jártak.

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (3. rész)

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (3. rész)Nagy idők nagy tanúja volt. Harmincnyolc évesen túl volt élete fő művén, azonban még tartogatott számára szép feladatokat a sors.

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (1. rész)

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (1. rész)Nagy idők nagy tanúja volt, csak neki kevesebb hírverés jutott, mert nem hagyott lábnyomot a Holdon. Annál több nyomot hagyott azonban az űrrepülés történetében.

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (2. rész)

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (2. rész)…de előbb az egyik legtapasztaltabb Gemini űrhajós lett. A nemrégiben elhunyt Thomas Staffordra emlékezünk, az egyik olyan űrhajósra, aki – igaz, amolyan szürke eminenciásként – történelmet írt egykor.

Emlékek Pavlics Ferencről

Emlékek Pavlics FerencrőlAz Apollo-holdautó és más műszaki alkotások fejlesztőjével, a nemrég 96 éves korában elhunyt Pavlics Ferenccel kapcsolatos relikviák egy űrgyűjteményből.

MŰSORAJÁNLÓ: Magyar tévések a NASA-nál

MŰSORAJÁNLÓ: Magyar tévések a NASA-nálVasárnap este az ATV stábjának kalauzolásában az amerikai űrügynökség houstoni központjába látogathatunk.

Az ember, aki először pillantotta meg a Hold túlsó oldalát (1. rész)

Az ember, aki először pillantotta meg a Hold túlsó oldalát (1. rész)Frank Borman, az Apollo-program űrhajósa 2023. november 7-én elhunyt.

MEGFEJTÉS: Baktériumok a Holdon?

MEGFEJTÉS: Baktériumok a Holdon?Streptococcus mitis. Ezt a baktériumot találták a Surveyor-3 több mint két évig a Hold felszínén levő kameráján. Más kérdés, mikor és hogyan került oda...

Apollo-11: egy filmfelvétel átalakulása felszínmodellé

Apollo-11: egy filmfelvétel átalakulása felszínmodelléBár eredetileg csak a küldetés utólagos kiértékeléséhez akarták felhasználni, az Apollo-11 holdraszállása során készült filmfelvétel új életre kelt.

Két kék üveggolyó

Két kék üveggolyóA híres felvétel felhasználásával tesztelték a világ egyik legnagyobb számítógépén az új éghajlati modellt.

Jobb későn, mint soha

Jobb későn, mint sohaA NASA 50 év elteltével elérkezettnek látta az időt arra, hogy kinyissák az Apollo-programban gyűjtött mintákat tartalmazó utolsó ládát.

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (2. rész)

Elhunyt Michael Collins, az űrtörténelem szürke eminenciása (2. rész)Nagy idők nagy tanúja volt. Az élet a legjobb forgatókönyvíró – szokás mondani –, mivel Collins is úgy találta magát az első holdraszállás egyik űrhajóülésében, hogy a szerencse vagy a véletlen sodorta oda.

A Newberry-kaldera

A Newberry-kalderaAz Oregon államban (USA) található vulkán kalderáját kitöltő ikertavakat a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa örökítette meg.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 213 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024