Az Apollo holdprogram Cikkek: 81 - 100

A holdutazás fedélzeti számítógépe (4. rész)

A holdutazás fedélzeti számítógépe (4. rész)Aki eddig nem lett volna biztos benne, hogy a holdutazók nem sétarepülésen vettek részt, annak (is) bemutatjuk, milyen volt az Apollo űrhajók komputerének kijelző- és kezelőegysége (DSKY).

A holdutazás fedélzeti számítógépe (2. rész)

A holdutazás fedélzeti számítógépe (2. rész)A sorozat további részeiben az Apollo űrhajó komputerének hardverét, annak is a legérdekesebb részeit mutatjuk be.

Neil Armstrong a történelemben

Neil Armstrong a történelembenNeil Armstrong, az első ember az emberiség egész történelmében, aki egy idegen égitest felszínére tette a lábát, 2012. augusztus 25-én halt meg. A Newsweek következő, szeptember 3-i száma Armstronggal a címlapján jelent meg.

Búcsú Neil Armstrongtól

Búcsú Neil ArmstrongtólNem mindennapi módon adták meg a végtisztességet az első embernek, aki a Hold felszínére lépett.

Neil Armstrong, a legenda

Neil Armstrong, a legenda„A létra alján vagyok…Most lelépek a talpról.” Ez a mondat még csak az izgalom csúcsára röpítette a tévéközvetítést 1969. július 20. éjszakáján, a következő mondat (igen az, a „kis lépéses” jött utána!) legendává emelte Armstrongot. Ehhez „csak” az Apollo-11 parancsnokának kellett lennie.

Neil Armstrong, az űrhajóparancsnok

Neil Armstrong, az űrhajóparancsnok„Vadul pörgünk balra és nem tudjuk megfékezni, csak forgunk körbe-körbe…” Armstrong az a fajta ember volt, aki mindig magasabbra és magasabbra teszi a lécet. A berepülőpilóta-lét után az űrpilóták közé szeretett volna jutni, ami megadatott neki. Az első űrrepülésén pedig megkapta a sorstól a NASA első igazi vészhelyzetét. Őrangyala segítségével megoldotta.

Neil Armstrong, a vadászpilóta

Neil Armstrong, a vadászpilóta„Ez a sisak márpedig rád lesz hátékázva”. E szavak fogadták Armstrongot az első túlélt kényszerleszállása után Koreában. Mert Armstrong a szerencse fia volt, sok mindent túlélt, amit más nem. Élete első nagy kalandjaként egy háborút.

Elhunyt Neil Armstrong

Elhunyt Neil ArmstrongA 20. század méltán egyik leghíresebb embere, az első, aki a Holdra tette a lábát, 82 éves volt.

Hajtóművek az óceánból

Hajtóművek az óceánbólAz Apollo-11 űrhajót annak idején útjára indító Saturn-5 hordozórakéta első fokozatának F-1 hajtóművei közül legalább egy „feltámadhat hullámsírjából” a közeljövőben.

MŰSORAJÁNLÓ: Gépek a Holdon

MŰSORAJÁNLÓ: Gépek a HoldonOktóber 5-én kezdi vetíteni a Discovery Science csatorna a holdraszállás technikai hátterével foglalkozó hatrészes sorozatot.

A holdutazás fedélzeti számítógépe (3. rész)

A holdutazás fedélzeti számítógépe (3. rész)Milyen feladatokat kellett ellátnia az Apollo űrhajó számítógépének?

A holdutazás fedélzeti számítógépe (1. rész)

A holdutazás fedélzeti számítógépe (1. rész)Milyen volt a több mint 40 éve, az amerikai Apollo programban végrehajtott holdraszállást levezénylő rendszer egyik fontos eleme, a fedélzeti számítógép?

Neil Armstrong: egy legenda távozott

Neil Armstrong: egy legenda távozottNem volt sem családtagom, sem barátom, sem ismerősöm, még is úgy érzem, személyes veszteség is ért Neil Armstrong halálával.

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgáló

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgálóVadászpilóta, berepülőpilóta, űrhajós, mérnök, tanár, híresség – Armstrong számos módon kivette a részét a repülés és az űrhajózás ügyének előremozdításából. Az már kevésbé van benne a köztudatban, hogy az Apollo-13 és az STS-51-L balesetének kivizsgálásában is részt vett.

Neil Armstrong, a kísérleti pilóta

Neil Armstrong, a kísérleti pilóta„Volt még egy kis munkám, amit meg kellett csinálnom…” Vannak dolgok, amik egyszer majdnem megölik az embert, máskor viszont éppen az életét mentik meg. Neil Armstrong Apollo programbeli életszakaszában is volt legalább egy ilyen eszköz, a Lunar Landing Training Vehicle, amely éppen Neil Armstrong életére tört, aztán később megmentette őt.

Neil Armstrong, a berepülőpilóta

Neil Armstrong, a berepülőpilóta„Ó, van még vagy harminc méter… az egyik oldalon…” Armstrong a háborúból egy talán még életveszélyesebb helyre váltott, berepülőpilótának állt. Itt a helikoptertől a vadászgépig, a sárkányrepülőtől a rakétagépig mindent kipróbálhatott. Némelyik túlélésében itt is csak a mentőangyala segítette ki.

Neil Armstrong (1930–2012)

Neil Armstrong (1930–2012)Holnaptól cikksorozatban elevenítjük fel a nemrég eltávozott legendás űrhajós életútját.

Áll még a zászló!

Áll még a zászló!Több mint négy évtized után – legalábbis az Apollo űrhajók leszállóhelyein, a Hold felszínén.

Leltárhiány holdkőzetből

Leltárhiány holdkőzetbőlAz amerikai űrhivatal nem őrzi elég gondosan a Holdról származó kőzetet, több mint 500 minta hiányzik a készletből.

A Hold északi sarkvidéke

A Hold északi sarkvidékeA mozaikképet a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának közel ezer egyedi felvételéből állították össze.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 211 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024