Az Apollo holdprogram Cikkek: 81 - 100

Neil Armstrong, a vadászpilóta

Neil Armstrong, a vadászpilóta„Ez a sisak márpedig rád lesz hátékázva”. E szavak fogadták Armstrongot az első túlélt kényszerleszállása után Koreában. Mert Armstrong a szerencse fia volt, sok mindent túlélt, amit más nem. Élete első nagy kalandjaként egy háborút.

Elhunyt Neil Armstrong

Elhunyt Neil ArmstrongA 20. század méltán egyik leghíresebb embere, az első, aki a Holdra tette a lábát, 82 éves volt.

Hajtóművek az óceánból

Hajtóművek az óceánbólAz Apollo-11 űrhajót annak idején útjára indító Saturn-5 hordozórakéta első fokozatának F-1 hajtóművei közül legalább egy „feltámadhat hullámsírjából” a közeljövőben.

MŰSORAJÁNLÓ: Gépek a Holdon

MŰSORAJÁNLÓ: Gépek a HoldonOktóber 5-én kezdi vetíteni a Discovery Science csatorna a holdraszállás technikai hátterével foglalkozó hatrészes sorozatot.

Vihar a biliben

Vihar a bilibenÍgy minősítette az Apollo-14 egykori űrhajósa, Ed Mitchell a NASA által ellene indított pert. Mitchell egy a Holdról visszahozott kamerát akart elárvereztetni, egyelőre sikertelenül.

A bajnok rakéta (2. rész)

A bajnok rakéta (2. rész)A politika, bármilyen kegyetlen is volt a holdprogrammal, mégis hagyott egy szűk keretet kibontakozni a tudományos kutatás számára az utolsó három leszállás alkalmával.

A tűzálló ruha karrierje

A tűzálló ruha karrierjeAz Apollo-1 űrhajósainak halála irányította a figyelmet a tűzbiztos ruhaanyagra, amely az 1980-as évektől kereskedelmi forgalomba is került, s mára már számos helyen sikerrel alkalmazzák.

Realista film az Apollo-13-ról

Realista film az Apollo-13-rólRitkaság, hogy egy „űroldalon” hollywoodi filmekkel találkozzon az ember, ám van egy alkotás, amely az Apollo-13 repülésének 40. évfordulója kapcsán megérdemli a kivételezést.

Egy óriás születése

Egy óriás születése1967. november 9. Általában az ismeretlenség köde veszi körül ezt a dátumot, pedig elmondhatjuk, hogy az űrhajózás egyik legnagyobb piros betűs ünnepe kellene, hogy legyen.

Holdkőzet-bemutató az ELTE TTK-n

Holdkőzet-bemutató az ELTE TTK-n40 éve szállt le az Apollo-12 a Holdra. 15 éve vizsgálhatók a NASA holdkőzetek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Bemutató november 27-én.

Neil Armstrong (1930–2012)

Neil Armstrong (1930–2012)Holnaptól cikksorozatban elevenítjük fel a nemrég eltávozott legendás űrhajós életútját.

Áll még a zászló!

Áll még a zászló!Több mint négy évtized után – legalábbis az Apollo űrhajók leszállóhelyein, a Hold felszínén.

Leltárhiány holdkőzetből

Leltárhiány holdkőzetbőlAz amerikai űrhivatal nem őrzi elég gondosan a Holdról származó kőzetet, több mint 500 minta hiányzik a készletből.

A Hold északi sarkvidéke

A Hold északi sarkvidékeA mozaikképet a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának közel ezer egyedi felvételéből állították össze.

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok története

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok történeteKözkeletű vélekedés – magunk is terjesztettük –, hogy az Apollo-12 űrhajósai által a Holdon meglátogatott Surveyor-3 szondáról leszerelt és a Földre visszahozott kamerában „túlélő” baktériumokat találtak. Mindez azonban szinte biztos, hogy nem igaz...

A bajnok rakéta (1. rész)

A bajnok rakéta (1. rész)Amennyire selejtes jószágot sikerült a szovjet holdprogramnak összehoznia N-1 néven, ugyanolyan komoly mértékben sikerült az amerikaiaknak fején találni a szöget az óriásrakéta kategóriában.

Kihunyt „Holdtűz”

Kihunyt „Holdtűz”Az ünnepi könyvkínálat egyik gyöngyszemének ígérkezett Norman Mailer: Moonfire – Az Apollo-11 hősies útja című impozáns műve. Ám sajnos meg is maradt az ígéret állapotban. Mailer csalódást okozott.

„Szerencsés tizenhármas”

„Szerencsés tizenhármas”Ma ünnepeljük az Apollo-13 felszállásának negyvenedik évfordulóját. Az Apollo program egyik legizgalmasabb küldetése mit sem veszített érdekességéből négy évtized alatt.

Perdöntő fotók a Holdról

Perdöntő fotók a HoldrólMint korábban is hírt adtunk róla, a Lunar Reconnaissance Orbiter a Holdat tanulmányozza és minden korábbinál korszerűbb technológiája révén minden korábbinál részletesebb eredmények várhatók tőle. Most például „holdi lábnyomokat” rögzített.

A „traktor”

A „traktor”A Kennedy Űrközpont két darab legendás „traktora” talán a leginkább ismert része az űrrepülőtér indításra felkészítő rendszerének.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 199 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022