Az Apollo holdprogram Cikkek: 101 - 120

Ha nem vagy elég ügyes, légy legalább színes egyéniség...

Ha nem vagy elég ügyes, légy legalább színes egyéniség...Pete Conrad hitvallása egészen különleges módon jelenik meg egy houstoni ligetben. Egyben képet kapunk róla, hogyan viszonyul az Egyesült Államok a saját hőseihez.

A floridai űrkikötő (3. rész)

A floridai űrkikötő (3. rész)Folytatjuk a Canaveral-fok fontosabb, űrtörténelmi startállásait érintő, délről észak felé tartó utunkat.

Kiállított eredeti Saturn-V rakéták

Kiállított eredeti Saturn-V rakétákAz utolsó három holdexpedíció törlése, valamint a Skylab program nem-folytatása miatt a NASA számára eredetileg legyártott tizenöt darab Saturn-V hordozórakétából „kettő és egyharmad” a Földön ragadt.

8 év 59 nap (tő)mondatokban

8 év 59 nap (tő)mondatokbanAz Apollo-11 leszállásával egy nyúlfarknyi korszak is lezárult, amely 1961. május 25-től tartott ma délig.

Csak akarni kell és sikerülni fog

Csak akarni kell és sikerülni fogA nevezetes események mindig üzennek számunkra. A holdraszállás is. A nevezetes események üzenete nem mindig pozitív. Ám ilyen kristálytisztán pozitív üzenete talán egyetlen eseménynek sem volt a történelem során.

Ember a Holdon – új könyv

Ember a Holdon – új könyv A holdralépés 40. évfordulója alkalmából egy különleges, a Hold felszínére emlékeztető, kerek formájú könyvet jelentetett meg a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Murray Books.

Gondolatok az első holdraszállás 40. évfordulóján

Gondolatok az első holdraszállás 40. évfordulójánMintha tegnap lett volna. Szinte hihetetlen, hogy már 40 éve történt. Sok millió ember szeme láttára lépett a Föld első küldötte egy idegen égitest felszínére.

Sikeres dokkolás

Sikeres dokkolásA Hold mögül újra egy űrhajóként bukkant elő a holdkomp és a parancsnoki űrhajó, a három űrhajós újra együtt repül. Az Apollo-11 gyakorlatilag minden lényeges manővert sikerrel teljesített.

Emlékezés a holdraszállásra

Emlékezés a holdraszállásraNegyven évvel ezelőtt nagy eseményre került sor az űrkutatás történetében, az Apollo-11 leszállt a Hold felszínére.

Stars and Stripes and Mr. President

Stars and Stripes and Mr. PresidentLassan egy órája vannak kinn a felszínen az asztronauták és eddig zsúfolt volt a programjuk.

Az Apollo-12 leszállóhelye – ma

Az Apollo-12 leszállóhelye – maA Hold körüli pályán keringő amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter lefényképezte az Apollo-12 leszállóhelyét is.

Egy holdi leszállóhely újabb részletei

Egy holdi leszállóhely újabb részleteiA NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája folytatja az egykori Apollo leszállóhelyek fényképezését. A Fra Mauro őrzi az Apollo-14 űrhajósainak lábnyomait, majdnem a Cone-kráterig...

A mozgatható szerelőállvány

A mozgatható szerelőállványAz előző, a mozgatható indítóállványok történetét bemutató cikksorozatunk kiegészítéséül említést kell tennünk a mozgatható szerelőállványról is.

Welcome home, Apollo-11!

Welcome home, Apollo-11!Az Apollo-11 csobbant. A holdutazást ezennel sikeresnek nyilváníthatjuk. Nagyon sikeresnek. Nagyon-nagyon sikeresnek.

Köszönjük mindenkinek!

Köszönjük mindenkinek!A hazafelé tartó űrhajósoknak már inkább a Földön jár az eszük, mint a Holdon, hamarosan itthon is lesznek.

A szovjet holdi meglepetés elmaradt

A szovjet holdi meglepetés elmaradtA hatvanas évek végét Moszkvában töltöttem, illetve aspirantúrán dolgoztam a Szovjet Tudományos Akadémia Asztroszovjet nevű csillagászati kutatóintézetében – kezdi visszaemlékezését Horváth András.

Irány a Föld!

Irány a Föld!Az Apollo-11 elvégezte az összes dolgát a Holdon és a Holdnál, a holdutazók elindultak haza.

Indulás haza!

Indulás haza!Minden szem a holdkomp startján! Armstrongék sikerrel startoltak a Holdról!

Megvolt a holdraszállás. Hát vége. Mienk a Hold!

Megvolt a holdraszállás. Hát vége. Mienk a Hold!Armstrong becsukta maga mögött az ajtót, ezzel véget ért az egész vállalkozás csúcspontja. Szomorúak vagyunk, hogy máris vége, de nagyon büszkék is egyben.

Varázslatos sivárság: Aldrin is a felszínen

Varázslatos sivárság: Aldrin is a felszínenAz előre meghatározott rend szerint Buzz Aldrin csak azután léphetett a felszínre, hogy a parancsnok felderítette a leszállóhelyet és biztonságosnak ítélte. Negyed óra múltán most Aldrinon volt a sor.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 199 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022