Az Apollo holdprogram Cikkek: 41 - 60

Az Apollo-11 hagyatéka (1. rész)

Az Apollo-11 hagyatéka (1. rész)A küldetés hátrahagyott technológiáiról ír Magyari Levéd, aki a MANT idei diákpályázatán az Űrvilág különdíját kapta.

Holdraszállás 50 – pályázat diákoknak

Holdraszállás 50 – pályázat diákoknakMilyen volt az Apollo holdprogram? Milyen lesz szerinted a következő holdraszállás? Mutasd meg ötleteidet a MANT diákpályázatán, február 15-éig!

DIÁKPÁLYÁZAT: Az Apollo–11 holdraszállásának 50. évfordulója

DIÁKPÁLYÁZAT: Az Apollo–11 holdraszállásának 50. évfordulójaMilyen volt, mit ért el az 50 évvel ezelőtti Apollo holdprogram? Milyen lesz szerinted a következő holdraszállás? Mutasd meg ötleteidet a MANT diákpályázatán!

A verhetetlen óriás

A verhetetlen óriásA fél évszázados történetre visszatekintő Saturn–V óriásrakéta eredményeit azóta sem sikerült túlszárnyalni. Talán majd a jövő évtizedben.

MEGFEJTÉS: Két űreszköz egy tengerben

MEGFEJTÉS: Két űreszköz egy tengerbenA negyedik kérdéssel véget ért űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az utolsó kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

Fél évszázada először a Holdon a NASA

Fél évszázada először a Holdon a NASA50 évvel ezelőtt, 1966 júniusában szállt le a Surveyor-1 amerikai holdszonda. Hamarosan jön a digitalizált képgyűjtemény.

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebb

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebbA Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták az Apollo-16 hordozórakéta-fokozatának becsapódási helyét a Hold felszínén.

Negyedmillió dollár egy karóráért

Negyedmillió dollár egy karóráértDe nem akármilyenért! December közepén egy árverésen 245 ezer dollárt adtak az Apollo-17 néhai űrhajósa, Ron Evans Omega Speedmaster órájáért.

Swigert utolsó esélye

Swigert utolsó esélyeAlighanem kevéssé ismert tény, hogy a legendás Apollo-13 főmodulpilótája majdnem kapott egy második esélyt űrrepülésen való részvételre.

Egy csoportkép zászlóval

Egy csoportkép zászlóvalA hét képe című rovatunkban most egy ritkán látott felvételt mutatunk be az Apollo-9 legénységéről.

Apollo-évfordulós amerikai bélyegek

Apollo-évfordulós amerikai bélyegekAz Egyesült Államok Postaszolgálata természetesen megemlékezik majd az Apollo-11 holdraszállásának közelgő 50. évfordulójáról.

Apollo-8, alulnézetből

Apollo-8, alulnézetbőlMa 50 éve, hogy elindult az Apollo program első küldetése a Hold felé, akkor még csak az égitest megkerülésére.

John Young (1930–2018)

John Young (1930–2018)Kevesebb mint a felére apadt a „Holdat jártak klubja”, meghalt John Young, a „vidéki srác”.

A Saturn–V fél évszázada

A Saturn–V fél évszázadaÉpp ma 50 évvel ezelőtt emelkedett először a világűrbe minden idők eddigi legnagyobb rakétája. Cikkünk első részében bemutatjuk a Saturn–V történetét és teljesítményét.

Eugene Cernan emlékére

Eugene Cernan emlékéreTegnapelőtt hosszú betegség végén elhunyt Gene Cernan, a nagy űrhajós-generáció egyik jeles képviselője, az „utolsó ember, aki a Holdon hagyta a lábnyomát”.

Zöld-hegy a zöld szigeten

Zöld-hegy a zöld szigetenA XIX. században még kopár vulkáni táj volt, az űrfelvételen már erdőktől zöldell a hegy. Emberi segítséggel bár, de a növényzet meghódította a kis szigetet.

50 év barátság Neil Armstronggal

50 év barátság Neil ArmstronggalNemrégiben került a könyvesboltokba Jay Barbree: Neil Armstrong – Az első ember, aki a Holdra lépett című műve (dr. Both Előd fordításában magyarul).

Holdrengések, marsrengések

Holdrengések, marsrengésekEgy német kutatócsoport új szoftverrel régi holdrengéseket talált, a jövőben pedig hatékonyabbá teheti a marsrengések keresését.

Armstrong hagyatéka

Armstrong hagyatékaFelbecsülhetetlen kincsek kerültek elő, amikor Neil Armstrong özvegye néhai férje szekrényében selejtezett.

Rendetlenkednek a holdi lézertükrök

Rendetlenkednek a holdi lézertükrökOrosz automata holdszondák és az amerikai Apollo űrhajósok is lézertükröket hagytak a Holdon, amelyeket használva a mai napig pontosan tudják mérni a Föld–Hold távolság változását.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 199 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022