Űrcsillagászat Európában Cikkek: 181 - 200

Nincs földközelben a Mars!

Nincs földközelben a Mars!Augusztus 27-e felé közeledve, idén is szárnyra kaptak azok a híresztelések, miszerint a Mars soha nem látott mértékben közelíti meg 27-én bolygónkat, látszó mérete pedig a Holdéval vetekszik.

Európa „leszáll” a Holdon

Európa „leszáll” a HoldonA SMART-1 űrszonda két hét múlva éri el a Hold felszínét, de a leszállás nem lesz sima...

A Gaia űrobszervatórium a megvalósulás útjára lépett

A Gaia űrobszervatórium a megvalósulás útjára lépettAz EADS Astrium európai vállalat 317 millió eurós pályázatot nyert. Feladata az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének megépítése. Az űrszondát a tervek szerint 2011-ben indítják.

Széthulló üstökös

Széthulló üstökösA mostani idők naprendszerbeli szenzációja a darabokra szakadt 73P/Schwassmann-Wachmann 3 üstökös napközelsége. Az eseményt a Hubble-űrtávcsővel is figyelik.

Az ESA büszke az XMM-Newtonra

Az ESA büszke az XMM-NewtonraAz 1999 óta pályán levő, 2000 óta működő európai röntgencsillagászati hold eredményeiből elkészült az ezredik, rangos folyóiratban megjelent tudományos publikáció.

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku

Megnyílik a csillagászok számára a SzuzakuA legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

Egy kozmikus behemót szomszédsága

Egy kozmikus behemót szomszédságaFeltérképezték egy nagytömegű fekete lyuk közvetlen környezetét.

Kozmikus szem

Kozmikus szemA déli égbolt Formax csillagképének egy rejtett zugából hatalmas kozmikus szem figyel ránk. Az Európai Déli Obszervatórium egyik óriástávcsöve egy látványos, távoli galaxist örökített meg.

A történelem legnagyobb üstökös-felfedezője...

A történelem legnagyobb üstökös-felfedezője...... egy űreszköz. Az ESA és a NASA napkutató szondájával, a SOHO-val augusztus 5-én találták az ezredik üstököst.

15 éve startolt a Gamma Obszervatórium

15 éve startolt a Gamma ObszervatóriumA két évig működő szovjet Gamma Obszervatórium a nagyenergiájú asztrofizika területén végzett méréseket.

Rádiócsillagászat a Holdon?

Rádiócsillagászat a Holdon?A Holdra telepítendő rádiótávcső-rendszer megvalósításának érdekében összefogtak az európai kutatók és az űripar.

Hubble-gondok

Hubble-gondokAz űrtávcső egyik fő műszere bő egy hete nem működik, biztonsági üzemmódba kapcsolt.

Infravörös csillagászat Magyarországon

Infravörös csillagászat MagyarországonHúsz éve jelent meg az első ilyen témájú szakmai publikáció magyar szerzőktől. Az azóta eltelt idő alatt sokminden más is történt – erről szólt csütörtökön egy nemzetközi szimpózium Budapesten.

Édes kis tizenhat éves...

Édes kis tizenhat éves...A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

30 éve repült a Helios-2

30 éve repült a Helios-2Három évtizede repült a napkutató űrszondapáros második tagja.

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőbenA Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

Megvalósul a Solar Orbiter?

Megvalósul a Solar Orbiter?Az Európai Űrügynökség nagy vállalkozásba kezd. Az előzetes tervek szerint 2013-ban egy új űrszonda áll Nap körüli pályára. A Solar Orbiter keringése során a Merkúrnál is közelebbről vizsgálná központi csillagunkat.

Csak két giroszkóppal üzemel a Hubble

Csak két giroszkóppal üzemel a HubbleA Hubble Űrtávcső (HST) helyzetét stabilizáló három giroszkóp egyikét leállították. A „tartalékos” üzemmódtól az űrteleszkóp szolgálati idejének növekedését remélik.

Csillagok „anyagcseréje”

Csillagok „anyagcseréje”A Mira Ceti kettőscsillag-rendszerben a fehér törpe komponens anyagot „lop” vörös óriás társától. A Chandra röntgenfelvételén mindez jól kivehető.

Gaia: egy lépéssel közelebb az égbolt feltérképezéséhez

Gaia: egy lépéssel közelebb az égbolt feltérképezéséhezAz ESA megkötötte a szerződést űrcsillagászati programjának „zászlóshajója”, a 2011-ben felbocsátandó Gaia egyik legfontosabb berendezésére, a képalkotó érzékelőkre.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 295 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020