GMES - Copernicus Cikkek: 221 - 235

A Titanic öröksége és a világűr

A Titanic öröksége és a világűrSzáz évvel ezelőtt süllyedt el a jéghegynek ütköző óriási utasszállító hajó. A katasztrófát követően alakították ki a nemzetközi jéghegyfigyelő szolgálatot, ahol napjainkban egyre több műholdas távérzékelési adat bevonásával dolgoznak.

EU űrkonferencia lesz Budapesten

EU űrkonferencia lesz BudapestenAz Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja (FP7) űrkutatási fejezetének félidei értékelését tartják május 12-én és 13-án Budapesten, a magyar EU-elnökséghez is kapcsolódva.

Műholdas segítség az árvízi mentésben

Műholdas segítség az árvízi mentésbenPakisztán területének közel egyharmadát, a lakosok közül 20 millió embert érintett a legutóbbi hatalmas árvíz.

PS-InSAR technika és Budapest mozgástérképe

PS-InSAR technika és Budapest mozgástérképeMűholdradar-interferometriát alkalmazva több magyarországi település, így a főváros függőleges felszínmozgási térképe is elkészült.

Jelentős magyar űripari siker

Jelentős magyar űripari sikerMérföldkő a hazai űripar történetében, hogy a miskolci Admatis Kft. részt vesz az Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA) közös űrvállalkozásában, a Sentinel programban.

GMES-ből Kopernikus

GMES-ből KopernikusKopernikuszról nevezték el az EU és az ESA egyik nagy, a környezetvédelmi és biztonsági célú műholdas távérzékelési alkalmazásokat összefogó közös programját.

GMES: nevezd el jobban!

GMES: nevezd el jobban!Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a középsikolák 11-12. osztályai részére, hogy sokkal jobban csengő nevet találjanak Európa legnagyobb űrkutatási-környezetvédelmi beruházásának.

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?A GMES (Global Monitoring for Environment and Security = A környezet és a biztonság globális monitorozása) egy olyan program, melynek célja Európa versenyképességének biztosítása az űrtechnika gyakorlati alkalmazásai terén.

Küzdelem az Envisatért

Küzdelem az EnvisatértMinden idők legtöbbet tudó földmegfigyelő műholdja, az európai Envisat tíz évnyi működés után hirtelen elhallgatott.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)Az ajkai vörösiszap-tározó mozgástörténetének megállapítására is használt állandó szórópontú műholdradar-interferometria módszerét vajon alkalmazzák-e máshol is? A válasz: igen! Példaként bemutatjuk az európai Terrafirma programot, amelynek keretében mozgástérkép-atlasz is készült az európai nagyvárosokról.

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)Sorozatunk befejező részében az ESA földmegfigyelési programjait és technológiáit tekintjük át röviden.

Friss műholdkép Spanyolország közepéről

Friss műholdkép Spanyolország közepérőlA július végén pályára állított spanyol Deimos-1 távérzékelő mesterséges hold elkészítette első felvételeit.

Rénszarvasokhoz műholdas hótérképek

Rénszarvasokhoz műholdas hótérképekA klímaváltozás hatásait az északi rénszarvaspásztorok is megérzik. Az alkalmazkodást műholdas távérzékelési adatok segíthetik.

Az EU űrkutatási pályázatai

Az EU űrkutatási pályázataiA Magyar Űrkutatási Iroda 2007. április 12-én FP7 Világűr Információs Nap címen rendez konferenciát, melyen az EU űrkutatási pályázatait mutatják be.

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 235 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022