GMES - Copernicus Cikkek: 181 - 200

Borneó a radar alatt

Borneó a radar alattAz európai Sentinel-1A műhold képével most Indonéziába „utazunk”.

Sopron és a Fertő radaros műholdképen

Sopron és a Fertő radaros műholdképen A csütörtökön kezdődő Magyar Űrkutatási Fórum előtt nézzük meg a helyszínt és környékét a Sentinel-1A műhold „szemével”.

A nepáli földrengés hatása a felszínre

A nepáli földrengés hatása a felszínreAz európai Sentinel-1A radaros földmegfigyelő műhold méréseiből kiderül, hol mennyivel mozdult el a felszín.

Az első Sentinel első éve

Az első Sentinel első éveAz európai földmegfigyelő műholdak sorozatának első képviselője, a radaros méréseket végző Sentinel-1A tavaly április elején állt pályára.

Villarrica a Sentinel-1A-val

Villarrica a Sentinel-1A-valVörös riasztást adtak ki Chile déli részén a Villarrica vulkán március 3-i kitörése után. Több ezer lakost kellett kitelepíteni a környező területekről.

Észt radarmozaik

Észt radarmozaikElkészült a Sentinel-1A műhold apertúraszintézis elvén működő radarjának felvételeiből álló, a nemrég az ESA-hoz csatlakozott Észtországot ábrázoló mozaik.

Biztonságosabb hajózás a veszélyes vizeken

Biztonságosabb hajózás a veszélyes vizekenEgy, a világot körülhajózó olasz vitorlás az első Sentinelnek és más műholdaknak köszönhetően nem jutott a Titanic sorsára.

Lézerező Sentinel

Lézerező SentinelA Sentinel-1A európai radaros földmegfigyelő holdon kísérletképpen először használtak optikai adatátvitelt – űrbeli közvetítő segítségével.

Lake County, Oregon

Lake County, OregonA Sentinel-1A műhold radarképén az USA egyik északnyugati államának viszonylag száraz, magasan fekvő területe látható.

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésről

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésrőlAz elmúlt 25 év legnagyobb észak-kaliforniai földrengésének hatása, ahogy a Sentinel-1A műholddal megfigyelték.

GYORSHÍR: Sentinel-2A startdátum

GYORSHÍR: Sentinel-2A startdátumAz európai Copernicus program második holdja június 23-án indulhat.

Florida radaros műholdképen

Florida radaros műholdképenAz USA délkeleti államának egy részletét mutatja az európai Sentinel-1A földmegfigyelő műhold képe.

Irkutszk és a Bajkál-tó

Irkutszk és a Bajkál-tóA szibériai Irkutszk városát és a Bajkál-tó egy részét láthatjuk a Sentinel-1A felvételeiből készült képen.

Copernicus menetrend

Copernicus menetrendNégy év alatt hét nagy távérzékelő műhold indul, de ez csak az első lépés a nagyszabású Copernicus földmegfigyelő programban.

Radar-Magyarország

Radar-MagyarországÍgy mutatja be legújabb tagját, hazánkat az Európai Űrügynökség (ESA), a Sentinel-1A földmegfigyelő műhold radarképeiből összeállított mozaikkal.

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)Európa (is) egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Föld világűrből történő megfigyelésére. Áttekintjük a jelen és a közeljövő programjait.

Magyarország első radaros műholdképe

Magyarország első radaros műholdképeElkészült Magyarország első teljes, országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképe.

Nyúzópróba

NyúzópróbaJavában tesztelik az európai Copernicus program következő műholdját, a jövő tavasszal indítandó Sentinel-2A-t.

Már elérhetők a Sentinel-1A adatai

Már elérhetők a Sentinel-1A adataiAz EU és az ESA közös Copernicus programja első földmegfigyelő műholdjának tesztidőszaka sikeresen lezárult.

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1A

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1AHabár még csak néhány hónapja bocsátották fel, a Sentinel-1A műhold által készített felvételekről már bebizonyosodott, hogy alkalmasak a földfelszín 3D-s modelljének előállítására.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 235 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022