Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

GMES - Copernicus Cikkek: 181 - 200

Az Azori-szigetek a radar alatt

Az Azori-szigetek a radar alattAz európai Sentinel-1A műhold képén az Atlanti-óceánban fekvő, Portugáliához tartozó szigetek közül három látható.

A chilei földrengés hatása

A chilei földrengés hatásaA Sentinel-1A műhold radaros mérései alapján feltérképezték, hogyan deformálódott a földkéreg a szeptemberi nagy chilei földrengés nyomán.

Tiencsin műholdradarral – robbanás előtt és után

Tiencsin műholdradarral – robbanás előtt és utánAz európai Sentinel-1A műhold radarképei alapján az ESA még júniusban bemutatta a kínai nagyvárost és környékét. Akkor még nem tudhattak az augusztusi nagy raktárrobbanásról...

Hajócsúcsforgalom az űrből

Hajócsúcsforgalom az űrbőlRomániában, a Duna alsó szakaszán az alacsony vízállás miatt torlódnak a hajók. Az európai Sentinel távérzékelő műholdak megmutatják, mennyire.

Balatoni tavasz és nyár

Balatoni tavasz és nyárKözép-Európa legnagyobb tava, a „magyar tenger” a Sentinel-1A műhold radarképein.

A Sentinel–2A első képei

A Sentinel–2A első képeiA Sentinel–2A már néhány nappal pályára állítása után elkészítette első felvételeit. A Genovai-öböl és Szardínia szerepelt az első célpontok között.

Vizes élőhelyek megfigyelése radarral

Vizes élőhelyek megfigyelése radarralAz ESA egyik projektjében műholdradaros méréseket alkalmaznak a fontos ökoszisztémák megfigyelésére Romániában, a Duna-deltában.

GYORSHÍR: Sentinel-2A startdátum

GYORSHÍR: Sentinel-2A startdátumAz európai Copernicus program második holdja június 23-án indulhat.

Florida radaros műholdképen

Florida radaros műholdképenAz USA délkeleti államának egy részletét mutatja az európai Sentinel-1A földmegfigyelő műhold képe.

Irkutszk és a Bajkál-tó

Irkutszk és a Bajkál-tóA szibériai Irkutszk városát és a Bajkál-tó egy részét láthatjuk a Sentinel-1A felvételeiből készült képen.

A Manicouagan-kráter

A Manicouagan-kráterA Sentinel-1A apertúraszintézis elvén működő műholdradarjának felvételeiből készült a kráter hamis színes képe.

Lézeres adatátvitel

Lézeres adatátvitelAz ESA augusztus 5-én jelentette be, hogy végrehajtották a 100. sikeres lézeres adatátviteli kísérletet a Sentinel–1A és az Alphasat műholdak között.

Szárazon és vízen

Szárazon és vízenA június 23-án indított Sentinel–2A műhold megfigyelései a mezőgazdaságtól a vízgazdálkodásig a legkülönbözőbb területeken hasznosíthatók.

München és környéke műholdas radarképen

München és környéke műholdas radarképenA bajor fővárost és környékét az európai Sentinel-1A földmegfigyelő műhold felvételeiből készült képen mutatjuk be.

A Szahara Algéria közepén

A Szahara Algéria közepénA nemrég felbocsátott európai Sentinel-2A földmegfigyelő műhold szép (hamis) színes képe.

Pályán a Sentinel-2A

Pályán a Sentinel-2AA most indított legújabb európai földmegfigyelő műhold 13 színben „lát”, 290 km széles felszíni sávokat térképez majd fel poláris pályáról.

Borneó a radar alatt

Borneó a radar alattAz európai Sentinel-1A műhold képével most Indonéziába „utazunk”.

Sopron és a Fertő radaros műholdképen

Sopron és a Fertő radaros műholdképen A csütörtökön kezdődő Magyar Űrkutatási Fórum előtt nézzük meg a helyszínt és környékét a Sentinel-1A műhold „szemével”.

A nepáli földrengés hatása a felszínre

A nepáli földrengés hatása a felszínreAz európai Sentinel-1A radaros földmegfigyelő műhold méréseiből kiderül, hol mennyivel mozdult el a felszín.

Az első Sentinel első éve

Az első Sentinel első éveAz európai földmegfigyelő műholdak sorozatának első képviselője, a radaros méréseket végző Sentinel-1A tavaly április elején állt pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 248 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024