Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

GMES - Copernicus Cikkek: 201 - 220

Copernicus menetrend

Copernicus menetrendNégy év alatt hét nagy távérzékelő műhold indul, de ez csak az első lépés a nagyszabású Copernicus földmegfigyelő programban.

Radar-Magyarország

Radar-MagyarországÍgy mutatja be legújabb tagját, hazánkat az Európai Űrügynökség (ESA), a Sentinel-1A földmegfigyelő műhold radarképeiből összeállított mozaikkal.

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)Európa (is) egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Föld világűrből történő megfigyelésére. Áttekintjük a jelen és a közeljövő programjait.

Magyarország első radaros műholdképe

Magyarország első radaros műholdképeElkészült Magyarország első teljes, országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképe.

Nyúzópróba

NyúzópróbaJavában tesztelik az európai Copernicus program következő műholdját, a jövő tavasszal indítandó Sentinel-2A-t.

Már elérhetők a Sentinel-1A adatai

Már elérhetők a Sentinel-1A adataiAz EU és az ESA közös Copernicus programja első földmegfigyelő műholdjának tesztidőszaka sikeresen lezárult.

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1A

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1AHabár még csak néhány hónapja bocsátották fel, a Sentinel-1A műhold által készített felvételekről már bebizonyosodott, hogy alkalmasak a földfelszín 3D-s modelljének előállítására.

A Rub’ al Khali sivatag tengernyi homokja

A Rub’ al Khali sivatag tengernyi homokjaSir Wilfred Thesiger után most a Sentinel-1A is felfedezi a Rub’ al Khali (Rub al-háli) sivatag dűnéit, de nem teveháton és nem datolyaevés közben.

A Boden-tó radaros műholdképen

A Boden-tó radaros műholdképenAz ESA április elején indított Sentinel-1A holdjának kalibrálása még nem ért véget, de néhány kép már megmutatja, mire lesz képes.

Kevésen múlt az ütközés

Kevésen múlt az ütközésAz április 3-án felbocsátott új európai földmegfigyelő műhold, a Sentinel-1A alig tudott kitérni egy irányíthatatlan régi űreszköz elől.

Villarrica a Sentinel-1A-val

Villarrica a Sentinel-1A-valVörös riasztást adtak ki Chile déli részén a Villarrica vulkán március 3-i kitörése után. Több ezer lakost kellett kitelepíteni a környező területekről.

Észt radarmozaik

Észt radarmozaikElkészült a Sentinel-1A műhold apertúraszintézis elvén működő radarjának felvételeiből álló, a nemrég az ESA-hoz csatlakozott Észtországot ábrázoló mozaik.

Biztonságosabb hajózás a veszélyes vizeken

Biztonságosabb hajózás a veszélyes vizekenEgy, a világot körülhajózó olasz vitorlás az első Sentinelnek és más műholdaknak köszönhetően nem jutott a Titanic sorsára.

Lézerező Sentinel

Lézerező SentinelA Sentinel-1A európai radaros földmegfigyelő holdon kísérletképpen először használtak optikai adatátvitelt – űrbeli közvetítő segítségével.

Lake County, Oregon

Lake County, OregonA Sentinel-1A műhold radarképén az USA egyik északnyugati államának viszonylag száraz, magasan fekvő területe látható.

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésről

Radarkép a Napa-völgybéli földrengésrőlAz elmúlt 25 év legnagyobb észak-kaliforniai földrengésének hatása, ahogy a Sentinel-1A műholddal megfigyelték.

A nyughatatlan szupervulkánok

A nyughatatlan szupervulkánokA Copernicus program bizonyos műholdjai a vulkánok és a szupervulkánok működési folyamatait is képesek vizsgálni.

Duplázódó európai radarszem

Duplázódó európai radarszemÁprilis óta már repül a Sentinel-1A radaros földmegfigyelő hold. 2016-ban követheti az 1B jelű társa is, teljessé téve a rendszert.

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetben

Műholdas segítség a namíbiai árvízhelyzetbenÁprilisban az ESA új, még tesztüzemben működő radaros távérzékelő műholdja, a Sentinel-1A már fontos adatokat szolgáltatott az afrikai ország hatóságainak.

Pályán a Sentinel-1A

Pályán a Sentinel-1AElindult az európai Copernicus program első földmegfigyelő műholdja.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 248 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024