Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

GMES - Copernicus Cikkek: 161 - 180

Hol süllyed, hogy süllyed?

Hol süllyed, hogy süllyed?Egy alacsonyan fekvő, sűrűn lakott országban, mint Hollandia, alapvető fontosságú a felszínsüllyedés feltérképezése. De nem csak ott! Erre kínál megoldást a Sentinel-1.

Zachariae-gleccser

Zachariae-gleccserA Sentinel-1A radaros földmegfigyelő műhold idei méréseiből készített kép kiemeli a változásokat a gleccser környékén.

Elindult a Sentinel-1B

Elindult a Sentinel-1BAz európai radaros távérzékelő műholdpáros második tagja egy Szojuz rakétával állt pályára Francia Guyanából.

Sentinel adatok – az ausztráloknak is

Sentinel adatok – az ausztráloknak isA Föld átellenes oldalán is érdeklődnek az európai földmegfigyelő műholdrendszer adatai iránt.

A Sentinel–3A első felvételei

A Sentinel–3A első felvételeiIndítása után két héttel a Sentinel–3A már ízelítőt adott abból, mire lesz képes, milyen felvételekkel gazdagítja majd az EU Copernicus programját.

Az Admatis újabb Sentinel műholdakhoz szállít alkatrészeket

Az Admatis újabb Sentinel műholdakhoz szállít alkatrészeketCsúcstechnológiát gyártó magyar vállalkozásoknak hoz megrendelést az űrügynökségi csatlakozás.

Sierra Leone és a vizes élőhelyek

Sierra Leone és a vizes élőhelyekA Sentinel-2A műhold képe segítségével Nyugat-Afrikába, a Sierra Leone folyó tölcsértorkolatához látogatunk.

Az első Sentinel-2A űrfelvételek Magyarországról

Az első Sentinel-2A űrfelvételek MagyarországrólAz elmúlt év utolsó napjaiban az európai Sentinel-2A műhold immár nyilvános adatbázisában megjelentek az első Magyarország területéről készült felvételek.

Holland radarmozaik

Holland radarmozaikA Sentinel-1A felvételeiből készült a Hollandiát bemutató kép és videó.

Célegyenesben a Sentinel-3A

Célegyenesben a Sentinel-3APár nappal ezelőtt az európai Copernicus program legújabb műholdja, a mikrohullámú tartományban üzemelő Sentinel-3 sorozat első tagja befejezte első utazását.

Bangladesi árvíz a Sentinel-1A „szemével”

Bangladesi árvíz a Sentinel-1A „szemével”A Copernicus program radaros műholdjának adataiból rövid időn belül hasznos információ állítható elő a mentéshez.

Sentinel-1B: az első radarkép

Sentinel-1B: az első radarképAz újonnan felbocsátott európai földmegfigyelő hold rekordidő alatt, radarberendezésének bekapcsolása után két órával már el is készítette legelső méréseit.

Rizsradar

RizsradarAz európai Sentinel-1A műhold mérései alapján Vietnamban, a Mekong folyó deltájában az elmúlt egy év alatt aggasztó mértékben csökkent a rizstermelés.

A Sentinel–3A meglovagolja a hullámokat

A Sentinel–3A meglovagolja a hullámokatAz első képek után a tenger hullámzására vonatkozó adatokat is közreadtak a Sentinel–3A mérései alapján.

Keleti-sivatag

Keleti-sivatagAz európai Sentinel-2A műhold segítségével Egyiptomnak a Nílus és a Vörös-tenger között elterülő vidékére látogatunk.

Pályán a Sentinel-3A

Pályán a Sentinel-3AÚjabb taggal bővült az európai Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak sora. Az óceánok hőmérsékletét, színét, vízszintjét méri majd – és még sok minden mást.

Eutelsat-9B és EDRS-A

Eutelsat-9B és EDRS-AAz európai területek kiszolgálására készült távközlési hold egyben az ESA új geostacionárius adatátjátszó műholdrendszerének első tagja is. Megmagyarázzuk a rövidítést.

Égő olajtározók Líbiában

Égő olajtározók LíbiábanMűholdfelvételeken is látszanak a több száz kilométeren át terjedő fekete füstfelhők.

Előre a 2030-as évekig

Előre a 2030-as évekigKét újabb európai radaros földmegfigyelő műhold, a Sentinel-1C és -1D megépítéséről állapodtak meg decemberben.

Elérhetők a Sentinel-2A felvételei

Elérhetők a Sentinel-2A felvételeiA 13 színben „látó” európai földmegfigyelő műhold adatai immár nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetők.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 248 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024