Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Üzlet és munkahely Cikkek: 201 - 220

Pálma-sziget Dubai partjainál

Pálma-sziget Dubai partjainálAz Egyesült Arab Emírségekben épül az a pálmafát formázó mesterséges sziget, amely az ESA Proba mesterséges holdjának nagy felbontású felvételén jól látszik.

Az EADS közeledne a britekhez

Az EADS közeledne a britekhezA német-francia légi- és űripari óriás, az EADS szorosabb együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a hadigépek tervezése és legyártása terén.

Ismerje meg a Space Ship One-t!

Ismerje meg a Space Ship One-t!Nemrég már röviden ismertettük az egyik - jelenleg legígéretesebbnek tűnő - magán űrjármű terveit. Most további részletekkel szolgálunk.

A csipsz leszáll

A csipsz leszállA hordozórakéták és űreszközök fejlesztése során végzett aerodinamikai vizsgálatok hasznosíthatók akár az élelmiszerek csomagolása során is.

Sikeres volt az idei év első startja

Sikeres volt az idei év első startjaNéhány órával ezelőtt a Sea Launch szervezet Zenyit rakétája a Csendes-óceán vizéről sikeresen állította pályára a Telstar-14/Estrela do Sul-1 távközlési műholdat. A műhold elsősorban Brazília lakosságát fogja szolgálni.

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4Érdekes, hogy az amerikai légierő nem tudott választani a két befutó között, inkább mindkét pályázót győztesnek hirdette ki. Valószínűleg ez nem a katonák határozatlanságának eredménye, sokkal inkább a két hadiipari gigász lobbiérdekeinek kiegyenlítettségéé. A Boeing Delta-4 persze a lobbiérdekektől függetlenül ugyanúgy klasszis képességeket villant fel.

Műholdas program a kalapács alatt

Műholdas program a kalapács alattAz eBay internetes aukciós ház eladásra kínálta a kaliforniai SpaceDev cég “portékéját”, egy komplett mini-műholdat. A kikiáltási ár 9,5 millió dollár.

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdat

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdatÚjabb fontos mérföldkövéhez érkezett az ESA és az EU közös Galileo űrnavigációs programja. Az ESA július 11-én aláírta az első két kísérleti mesterséges hold megépítéséről szóló szerződést.

Kozmikus rózsaillat

Kozmikus rózsaillatA gyártók mindig új íz- és illatanyagokat keresnek, hogy az erre kényes vevők újabb és újabb igényeit kielégíthessék. Ki gondolná, hogy az egyik új illat „földön kívüli” forrásból származik?

Készülődés az utolsó Ariane 4 startra

Készülődés az utolsó Ariane 4 startraAz utolsó európai Ariane 4 hordozórakéta fődarabjai megérkeztek Francia-Guyanába. Ezzel megkezdődött a visszaszámlálás az európai rakéták legsikeresebbikének nyugdíjazásához.

Veszprémből a Marsra?

Veszprémből a Marsra?Ezzel a hangzatos címmel (persze a kérdőjel nélkül) jelent meg nemrég egy sajtóhír, amely egy új magyarországi üzem június végi megnyitásáról számol be.

Autók és az űrállomás

Autók és az űrállomásEgyes autógyárak ugyanazt a számítógépes szimulációs és tervezőprogramot használják, amelyet az ESA alkalmazott a Nemzetközi Űrállomás európai moduljának tervezéséhez.

Magánűrhajó-fejlesztés

Magánűrhajó-fejlesztésEheti képünkön a Space Ship One (SS1) űrhajó látható, amint az első, magántársaság által készített rakétarepülőként szuperszonikus sebességgel száguld. A Burt Rutan fejlesztő által tervezett „magánűrhajó” 64 km magasságba jutott, s elérte az 1490 km-es óránként sebességet.

Robot-küldönc

Robot-küldöncVan-e olyan dolgozó, aki soha nem megy szabadságra vagy betegállományba, az év minden napján éjjel-nappal munkára fogható, nem szakszervezeti tag, ráadásul hosszú szakmai gyakorlattal rendelkezik?

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…December 28-án (vasárnap), közép-európai idő szerint 24:00-kor indult Bajkonurból az az orosz Proton rakéta, melyet néhány másodperccel a start után már el is nyelt az alacsony felhőzet. A start szerencsére rendben zajlott, és így nem sokkal később pályára került az új generációs Express AM távközlési műholdak első tagja.

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5Az űrbe jutás első szabálya: végy egy megfelelő hordozóeszközt. Aki ma az űrbe akar juttatni valamit, arra viszonylag széles kínálati piac vár. E piac mostanában megjelenő két szereplője az EELV programban kifejlesztett Atlas-5 és Delta-4.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (4. rész): Bérfuvarozás

Kina már a nyolcvans évek közepe óta ajánlja saját hordozórakétáit kereskedelmi célokra, azaz vállalja műholdak bér-inditását. Az időzités akkor igen szerencsésnek volt mondható, hisz 1986-ban következett be a Challenger katasztrófája.

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásból

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásbólA European Space Imaging május elejétől, 6 hónapos próbaüzem után elkezdte az IKONOS felvételek gyűjtését és forgalmazását.

Irán két éven belül távközlési holdat indít

Az iráni kormány a közelmúltban az olasz Carlo Gavazzi Space céggel írta alá azt a szerződést, amely szerint Irán első távközlési holdját az itáliai űripari vállalat készíti.

Az óceánban végezte az eddigi legnagyobb európai távközlési hold

Az óceánban végezte az eddigi legnagyobb európai távközlési holdNem sikerült magasabb pályára állítani a hordozórakéta hibájából immár egy hete alacsony pályán ragadt ASTRA 1K-t. Ennek eredményeként a nagyméretű műhold annyira lefékeződött, hogy hajnalban a Csendes-óceánba zuhant.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 230 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024