Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Üzlet és munkahely Cikkek: 121 - 140

A Google műholdas céget vásárol

A Google műholdas céget vásárolA Skybox Imaging félmilliárd dollárt ér a keresőjéről és internetes szolgáltatásairól ismert vállalatóriásnak.

Start garanciával

Start garanciávalAz Atlas-5 rakéták túl drágák, így piaci alapon kevés megrendelő veszi őket igénybe. Most sikertelenség esetére pénzvisszafizetési garanciát ígérnek.

A földmegfigyelés „demokratizálódik”

A földmegfigyelés „demokratizálódik”Hétfőn két orosz űrhajós felszerelte a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részére egy kanadai cég két kameráját.

Szélessávú internet az űrből

Szélessávú internet az űrbőlPályára állt az Inmarsat legújabb generációs műholdja, amely a jövőben felbocsátandó társaival együtt, a Global Xpress szolgáltatás révén – az üzemeltetők reményei szerint – nagy lökést adhat a globális műholdas adatátvitelnek.

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.

Kína lehet a fő vetélytárs

Kína lehet a fő vetélytársAz amerikai SpaceX magáncég szerint a gyors ütemben fejlődő kínai űrprogrammal kell majd igazán versenyezniük a nemzetközi indítási piacon.

Ön kinél „bankolna” Afrikában?

Ön kinél „bankolna” Afrikában?Feltehetően ott, ahol a műholdas távközlési terminálok révén még a külvilágtól elszigetelt helyeken is tudna készpénzt felvenni automatából.

Divatossá válik a kisbolygóbányászat

Divatossá válik a kisbolygóbányászatEgyelőre persze csak a sajtótájékoztatókon... Alig egy éven belül újabb amerikai vállalkozás alakulását jelentették be, akik kisbolygók anyagát szeretnék majd hasznosítani.

Versenyre kész a kínai Beidou

Versenyre kész a kínai BeidouKína december végén megnyitotta műholdas navigációs rendszerét általános polgári (kereskedelmi) hasznosításra. Egyelőre az ázsiai és csendes-óceáni térséget tudják kiszolgálni.

Francia és japán műhold indiai rakétával

Francia és japán műhold indiai rakétávalA PSLV rakéta vasárnap pályára állította a SPOT-6 francia kereskedelmi földmegfigyelő műholdat, és egy kis japán kísérleti egyetemi holdat is.

A világ legmagasabb épülete, űrvideón

A világ legmagasabb épülete, űrvideónA 828 méteres Burdzs Kalifa és környéke a SkySat-1 műhold felvételsorozatán figyelhető meg. Többször is érdemes megnézni. (A cikk végén pedig felhívás játékra!)

ESA találmányok ingyen

ESA találmányok ingyenAz Európai Űrügynökség (ESA) szabadalmait díjtalanul felajánlja tagországai űripari cégeinek, hogy elősegítse még jobb hasznosításukat.

A Föld, nagyfelbontású űrvideón

A Föld, nagyfelbontású űrvideónA kaliforniai Skybox Imaging idén pályára állt első műholdja, a SkySat-1 akár másfél perces filmeket is képes készíteni, másodpercenként 30 képkockával.

ESA-csatlakozási tárgyalásaink első fordulója

ESA-csatlakozási tárgyalásaink első fordulójaA december 6-án Budapesten tartott megbeszélések előtt Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott az Origónak.

Februárban indulhat az első orosz magánműhold

Februárban indulhat az első orosz magánműhold1957 óta messze a legtöbb űreszközt bocsátották fel a Szovjetunióból, majd később Oroszországból, mégis 2014-ig kell várni az első teljesen magánpénzből készült műholdra.

EADS Astriumból Airbus

EADS Astriumból AirbusA vezető európai légi-, űr- és hadiipari vállalatcsoport jelentősen átszervezi érdekeltségeit, nevét pedig a repülőgépeitől kölcsönzött, a befektetők számára jól csengő Airbus Csoportra változtatja.

Raktárban marad a GeoEye-2 műhold

Raktárban marad a GeoEye-2 műholdAhogy sejteni lehetett, az új űreszközein is spórol a nemrég még két önálló cég egyesüléséből létrejött nagy amerikai műholdfelvétel-forgalmazó vállalat.

A műhold nem fegyver

A műhold nem fegyverLegalábbis az űreszközökre és alkatrészeikre nem vonatkoznak már olyan szigorú exportkorlátozások az Egyesült Államokban, mint eddig.

Újabb két Galileo IOV hold indult

Újabb két Galileo IOV hold indultA starttal négyre emelkedik az európai navigációs rendszer műholdjainak száma. A mostani tesztfázis sikere után a többi új űreszköz sorozatban kerül majd pályára, már jövő tavasztól kezdve.

Fejlesztések a Magyar Űripari Klaszternél

Fejlesztések a Magyar Űripari KlaszternélA harmincegy tagot számláló klaszter miskolci tagvállalatainak fejlesztéseit európai uniós forrásokból is támogatják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 230 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024