Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Üzlet és munkahely Cikkek: 181 - 200

Éles szemek a Föld körül

Éles szemek a Föld körülDelta-2 rakétával elindult az amerikai WorldView-1 kereskedelmi távérzékelő műhold, amely az év végétől nagyfelbontású űrfelvételeket készít majd megrendelői számára.

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-et

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-etA Sea Launch bejelentette, hogy megállapodott, s már alá is írta a szerződést az EchoStar Communications vállalattal az EchoStar-11 műhold indításáról.

A WAAS elterjesztése az amerikai légiközlekedésben

A WAAS elterjesztése az amerikai légiközlekedésbenAz amerikai Tetra Tech (www.tetratech.com) biztosíthatja azt a műszaki és konzultációs hátteret az amerikai légügyi hatoságnak, melynek köszönhetően a WAAS mielőbb bevezethető és elterjeszthető lesz Észak-Amerika légiközlekedésében.

Orvhalászat ellen Envisat

Orvhalászat ellen EnvisatA szigorúan védett patagóniai foghal illegális halászatának visszaszorítására műholdas távérzékelési adatokat is bevetnek.

A napsugárzás mérése „felülről”

A napsugárzás mérése „felülről”Milyen napos az idő odakint? A kérdésre mesterséges holdakkal adható globális válasz - segítve akár az energia- és építőipart, a turizmust és az egészségvédelmet is.

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)A France Telecom és az INMARSAT közösen fejleszti a jövő mobil-műholdas, szélessávú adatátviteli rendszerét. A szolgáltatás ez év végén indulhat.

A legújabb amerikai TV-műhold

A legújabb amerikai TV-műholdA kazahsztáni Bajkonur melletti űrközpontból, egy orosz Proton óriásrakétával került Föld körüli pályára az amerikai DirecTV társaság legújabb műholdja, mely hamarosan már 14 millió család számára biztosíthat szolgáltatást.

Gyors internet a gyorsvonaton

Gyors internet a gyorsvonatonAz ESA Telecom segítségével a Thalys nagysebességű expresszen a szélessávú, műholdas kapcsolaton alapuló internet-hozzáférés elérhetővé válik az utasok számára.

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!Helyesbítés! Tegnapi értesülésünkkel ellentétben egyelőre mégsem hirdettek győztest az európai navigációs műholdrendszert működtető koncessziós partnerről. A két jelentkező konzorcium versengése tovább tart.

Magyar szellemi export egy indonéz műholdhoz

Magyar szellemi export egy indonéz műholdhozAz Indonéz Űrkutatási Hivatal (LAPAN) év végén pályára kerülő LAPAN-TUBSAT műholdjának elsődleges feladata a természeti katasztrófák és azok hatásainak megfigyelése, az ellenük való védekezés segítése. Szomorú aktualitást ad a programnak a tavaly karácsonykor bekövetkezett több mint kétszázezer indonéz áldozatot követelő szökőár. A műholdhoz kapcsolódó egyes földi rendszerek Magyarországon, Újpesten készültek.

Algavirágzás és haltenyésztés

Algavirágzás és haltenyésztésChile partjainál a káros tengeri fitoplankton megjelenésére műholdas távérzékelési módszerrel is figyelnek.

Űrkutatás és marketing

Űrkutatás és marketingHogyan lehet űrfelvételekből nyert adatokat felhasználni a célzott reklámkampányok megtervezéséhez?

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műhold

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műholdAz Európai Űrügynökség a mai napon gyorshírben jelentette be, hogy az európai műholdas navigációs rendszer első (egyelőre kísérleti) tagja 12-én megkezdte a tesztadatok sugárzását. A GIOVE-A műhold remek állapotban van.

A NASA is ösztönzi a „maszek” űrhajózást

A NASA is ösztönzi a „maszek” űrhajózástA NASA bejelentette, hogy végső formájába önötték azt az együttműködési megállapodást, amely alapján az űrhivatal támogat egy magánalapítványt, az X Prize-t – azt, amelynek 10 millió dolláros díját nemrégiben nyerte meg a SpaceShipOne-t kifejlesztő csapat.

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevő

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevőA Boeing Integrated Defense Systems a GPS III rendszer előzetes definíciós fázisának egyik elemeként egy tanulmányt rendelt meg a francia Alcateltől. A tanulmány célja, hogy megalapozza a Boeing és az Alcatel közötti esetleges jövőbeni GNSS együttműködést.

25 éves az Arianespace

25 éves az Arianespace1980-ban alapították a világ első, kereskedelmi rakétaindításokkal foglakozó vállalatát.

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokra

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokraGalileo Masters néven nemzetközi versenyt hirdettek: június végéig az európai műholdas helymeghatározó rendszer újszerű alkalmazási ötleteivel lehet pályázni.

Adatok a Szojuz TMA-6 repüléséről

Adatok a Szojuz TMA-6 repülésérőlMint arról már beszámoltunk, április 15-én helyi időben reggel 06:46-kor (közép-európai idő szerint 02:46-kor) Bajkonurból sikeresen indították azt a Szojuz FG hordozórakétát, melynek orrburkolata alatt a Szojuz TMA-6 űrhajót helyezték el. Jelen cikkünken további részletekkel szolgálunk.

Elkelt a Galileo-koncesszió

Elkelt a Galileo-koncesszióA győztes megnevezésével eldőlt, hogy a pályázó két konzorcium közül az iNavSat nyert jogot az európai műholdas navigációs rendszer üzemeltetésére.

A textilfestők álma

A textilfestők álmaEurópában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 230 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024