Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Üzlet és munkahely Cikkek: 141 - 160

Űripar a börtönben is?

Űripar a börtönben is?A kaliforniai állami San Quentin börtön műhelyében az elítéltek űreszközök alkatrészeit készítik a NASA megrendelésére.

Javítóműholdak a láthatáron?

Javítóműholdak a láthatáron?Hamarosan talán gazdaságos vállalkozás lehet automata javítóműholddal új életet lehelni egy már pályán levő, öregedő űreszközbe.

Tavaly is szépen növekedett a globális űripar

Tavaly is szépen növekedett a globális űriparAz amerikai Space Foundation a napokban mutatta be a 2011-es folyamatokat elemző jelentését. Eszerint a tavalyi évben az űrtevékenységgel kapcsolatos ágazatok világszerte, összesítésben 12,2%-os növekedést produkáltak.

Hol telepítsünk napelemeket?

Hol telepítsünk napelemeket?Innovatív műholdas alkalmazások európai gyakorlatából ízelítőt adó sorozatunk első részében egy csehországi példát mutatunk be a napenergia-felhasználás hatékonyságának javításáról.

Globalstar: műholdcsere a start előtt

Globalstar: műholdcsere a start előttA műholdas mobil kommunikációs rendszert üzemeltető amerikai cég a december végén indítandó hat holdjából egyet az utolsó pillanatban kicserél.

Négy földrész hét műholdja egy rakétával

Négy földrész hét műholdja egy rakétávalA Dnyepr hordozórakéta szerdán állította Föld körüli pályára a főleg távérzékelési céllal készült kis űreszközöket.

Konténerkövetés műholdakkal

Konténerkövetés műholdakkalTengeri hajón, vasúton, kamionon vagy konténerterminálon raktározva – mindenütt, minden időben lehetséges a szállítmányok helyzetének követése egy új, műholdas távközlésen alapuló rendszerrel.

Lengyelország is megelőz minket

Lengyelország is megelőz minketA térségből Csehország és Románia után harmadikként Lengyelország lehet az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja. Pedig a csatlakozási tárgyalásokat elsőként még mi kezdtük meg, 2007-ben...

A magyar űripar sikere

A magyar űripar sikereMost fordul először elő, hogy egy magyar űripari vállalkozás egy közel húsz műholdból álló flotta fedélzeti szolgálati rendszeréhez készülő kulcsfontosságú berendezésekre kapott megrendelést.

Románia lesz az ESA 19. tagállama

Románia lesz az ESA 19. tagállamaTérségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

Mégis egyesülnek

Mégis egyesülnekEgy 900 millió dolláros adásvétel keretében a nagyfelbontású műholdfelvételeket forgalmazó amerikai DigitalGlobe magába olvasztja eddigi versenytársát, a GeoEye céget.

Egyesülne a két nagy?

Egyesülne a két nagy?A nagyfelbontású műholdfelvételek piacát uraló két amerikai vállalat közül a GeoEye 792 millió dolláros ajánlatot tett a versenytárs DigitalGlobe részvényeire. Ők ezt visszautasították.

Zavar az adásban

Zavar az adásbanArab távközlésiműhold-üzemeltetők panaszkodnak, hogy működésüket egyre jobban akadályozzák a térségben a szándékos zavarások.

Szőlőtermesztés műholdas segítséggel

Szőlőtermesztés műholdas segítséggelKell még egy kis öntözés a tökéletes terméshez, vagy nem? A dél-afrikai szőlőtermesztők idén már használták azt a szabadon hozzáférhető szolgáltatást, amely választ ad a kérdésre, műholdas távérzékelési adatok felhasználásával.

Űr-utasbiztosítás a láthatáron

Űr-utasbiztosítás a láthatáronAhogy közeledik az első kereskedelmi „űrugrások” beindulása, úgy szimatolnak új üzletet a biztosítócégek is.

Kínai-brit űrüzlet

Kínai-brit űrüzletA kínai miniszterelnök angliai látogatásának idején érdekes egyezség született: három épülő brit földmegfigyelő műhold minden nagyfelbontású felvételét 2014-től kezdve hét éven át a kínai félnek értékesítik.

Kellenek az időjárási műholdak!

Kellenek az időjárási műholdak!Amerikai gazdasági, környezetvédelmi és tudományos szakemberek hangsúlyozták az alacsony poláris pályákon repülő meteorológiai holdak fontosságát, még ezekben a szűkösebb költségvetésű években is.

1600 műhold a következő 15 évben

1600 műhold a következő 15 évbenEzt jósolja egy friss elemzés, amely szerint a következő másfél évtizedben 250 milliárd dollár értékben készülnek új mesterséges holdak.

Megrendelést kapott a SpaceX

Megrendelést kapott a SpaceXA geostacionárius távközlési műholdakat üzemeltető nagy cégek közül az első kötött hétfőn megállapodást a Falcon rakétákat fejlesztő vállalattal.

Műholdat vegyenek!

Műholdat vegyenek!Egy érdekes kezdeményezés révén lehet, hogy sikerül átvenni egy távközlési műholdat csődbe ment üzemeltetőjétől. A nemes cél: internetet-hozzáféréshez segíteni a fejlődő országok lakosságát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Összesen 230 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024