Űridőjárás Cikkek: 41 - 60

Galileo már a legdélebbi pontokon is

Galileo már a legdélebbi pontokon isEgy, az Antarktisz belsejébe vezető expedíció során sikerült az eddigi legdélebbi Galileo mérést végrehajtani.

Európai űridőjárási műszer

Európai űridőjárási műszerKoreai geostacionárius műhold fedélzetén került nemrég a világűrbe egy ESA által finanszírozott űridőjárás-megfigyelő műszer.

Tűz az Atlanti-óceánon?

Tűz az Atlanti-óceánon?A NASA műholdjának felvételén úgy látszott, mintha forró folt lenne a nyílt tengeren, távol a partoktól. A valóság azonban az, hogy egy természeti jelenség tévesztette meg a detektorokat.

Űrszonda, amely „megérinti a Napot”

Űrszonda, amely „megérinti a Napot”Elindult a NASA legújabb tudományos küldetése, a Parker Solar Probe.

Az űridőjárás kutatása Ausztriában

Az űridőjárás kutatása AusztriábanHárom osztrák intézet vesz részt űridőjárási kutatásokkal az ESA kozmikus veszélyek (SSA) programjában, de az osztrák űridőjárási program ennél jóval sokrétűbb.

Kozmikus veszélyek

Kozmikus veszélyekAz ESA egyelőre legkisebb, de lendületesen fejlődő programja a kozmikus veszélyeket vizsgálja, amelyek életünket vagy földi és űrbe telepített eszközeinket fenyegetik.

Lökéshullámok az ionoszférában

Lökéshullámok az ionoszférábanA tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében.

Egy napkitörés nyomában

Egy napkitörés nyomábanA kutatók meg akarták ismerni egy üstökös hatását a Marsra. Ehelyett valami egész mást, legalább olyan izgalmasat találtak.

Az emberi tevékenység és az űridőjárás

Az emberi tevékenység és az űridőjárásAntropogén, azaz az ember által végzett tevékenység hatása az „űrbéli időjárásra”, ami visszahathat a földi körülményekre.

Napfigyelő földfigyelő

Napfigyelő földfigyelőA NOAA legújabb geostacionárius földmegfigyelő műholdja január végén nagy koronalyukat tanulmányozott a Napon.

Űrtémájú nyári iskola Belgiumban

Űrtémájú nyári iskola BelgiumbanA két hétig tartó nyári iskolába PhD hallgatókat, fiatal űrszakembereket várnak.

Újrahasznosított magnetométerek

Újrahasznosított magnetométerekÚj, ötletes módszert próbáltak ki a napkitörések Föld magnetoszférájára gyakorolt hatásának kimutatására.

Mi az űridőjárás?

Mi az űridőjárás?Cikkeinkben gyakran találkoznak olvasóink az űridőjárás fogalmával. Az ESA a közelmúltban infografikán foglalta össze a jelenségkört, ezt mutatjuk be cikkünkben.

Potyautas légkörkutató műszer

Potyautas légkörkutató műszerA NASA legújabb légkörkutató műszere egy távközlési műholdon kapott helyet. Geostacionárius pályáról vizsgálhatja az ionoszférát és a semleges felsőlégkört.

Úton a GOES-S

Úton a GOES-SAmerika új geostacionárius meteorológiai holdja egy Atlas-5 rakétával startolt, az Egyesült Államok nyugati vidékeit és a Csendes-óceán térségét figyeli majd.

SES-14 és Al Yah-3

SES-14 és Al Yah-3Két geostacionárius távközlési műhold állt elnyúlt átmeneti pályára az Ariane-5 rakéta idei első indítása alkalmával.

Meglepő kölcsönhatások

Meglepő kölcsönhatásokA NASA MAVEN űrszondája meglepő kölcsönhatásokat fedezett fel a napszél és a Mars gyenge mágneses tere közt.

Parker Solar Probe

Parker Solar ProbeA NASA egy még élő kutatóról nevezte el a jövőre indítandó, a Nap vizsgálatára készülő űrszondáját.

Orosz–magyar műhold készül!

Orosz–magyar műhold készül!Magyarország és Oroszország legújabb közös űrkutatási programjainak egyike a készülő Trabant (Kísérő) nevű műhold.

A Nap 2016-ban

A Nap 2016-banAz ESA Proba–2 műholdja 366 felvételéből összeállított fotómontázs és animáció a naptevékenység tavalyi alakulását jeleníti meg.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 111 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022