Űridőjárás Cikkek: 81 - 100

Egy harmadik sugárzási öv

Egy harmadik sugárzási övA NASA tavaly felbocsátott műholdpárosával meglepetésre egy ideiglenes, néhány héten át fennmaradt újabb sugárzási övet fedeztek fel a Föld körül.

Műholdak viselik Van Allen nevét

Műholdak viselik Van Allen nevétA NASA a néhény éve elhunyt James Van Allenről nevezte el az augusztus végén felbocsátott, a Föld sugárzási övezeteit kutató RBSP műholdpárosát.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Ahogy eddig még sohasem láttuk a Napot

Ahogy eddig még sohasem láttuk a NapotA NASA által felbocsátott, a Nap felszínét feltérképezni hivatott STEREO szondapár megfigyelései alapján most először készülhet egyidejű, 3 dimenziós felvétel a csillagunkról.

Napvitorlás is indul Alaszkából

Napvitorlás is indul AlaszkábólA NASA NanoSail-D kísérlete ezúttal egy Minotaur-4 rakétával jutna Föld körüli pályára.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Napkutató műhold indult Floridából

Napkutató műhold indult FloridábólA NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) mesterséges holdja Atlas-5 rakétával startolt.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

Megkezdődött az új napfoltciklus

Megkezdődött az új napfoltciklusA napfoltok mágneses polaritásváltásának megfigyelése a 24. ciklus kezdetére utal.

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?Kálmán Béla székesfehérvári előadása november 27-én (kedden) délután háromnegyed hatkor kezdődik.

Amerikai műholdpáros a Van Allen-övezetek kutatására

Amerikai műholdpáros a Van Allen-övezetek kutatásáraA NASA Radiation Belt Storm Probes (RBSP) nevű küldetése a Földet körülvevő sugárzási övezetek tulajdonságait deríti fel.

Kínából idén a második

Kínából idén a másodikGyors kezdés után itt a 2012-es év második sikeres kínai műholdstartja. Ma a Fengjün-2F meteorológiai műhold állt pályára Hszicsangból.

Eltűnőben van a napfoltciklus?

Eltűnőben van a napfoltciklus?Ezzel a meglepő, de mérési adatokon alapuló feltételezéssel álltak elő nemrég amerikai napfizikusok.

Orosz meteorológiai műhold indult

Orosz meteorológiai műhold indultA régóta várt Elektro-L nevű új sorozat első tagját geostacionárius pályára szánják.

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférában

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférábanEgy napkitörés hatását mutatjuk be, ahogyan azt egy Föld körül keringő műhold és egy magyarországi földi geomágneses obszervatórium regisztrálta.

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indultA GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

Már látjuk a Nap túloldalát

Már látjuk a Nap túloldalátAz amerikai STEREO napkutató űrszondapáros mostanra olyan helyzetbe jutott, hogy a Nap a Földről épp nem látható felének egy részét is megfigyelhetik.

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumbanA 2006 októberében elindult két STEREO szonda ez év áprilisára a Nap felől nézve már 48 foknyira távolodott el egymástól, ezzel lehetővé téve a Föld felé irányuló koronakitörések (CME) követését, szerkezetük megismerését, a várt nagy előrelépést az űridőjárás előrejelzésében.

Elindult a THEMIS

Elindult a THEMISDelta-2 rakétával startolt a földi magnetoszféra folyamatait kutató öt kis amerikai műhold.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 111 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022