Űridőjárás Cikkek: 21 - 40

Tíz Nap, bélyegeken

Tíz Nap, bélyegekenAz Egyesült Államok postaszolgálata hamarosan a NASA műholdjának tíz hullámhosszon a Napról készített felvételeiből ad ki bélyegsorozatot.

A Solar Orbiter első eredményeiből

A Solar Orbiter első eredményeibőlAz ESA napfizikai szondája először teremt kapcsolatot a Nap felszínén lejátszódó események, és azoknak a bolygóközi térben megfigyelhető hatása között.

RADCUBE: a rakéta kijelölve!

RADCUBE: a rakéta kijelölve!2021-ben felbocsátják a magyar C3S Kft. saját fejlesztésű műholdját.

Vas mindenütt

Vas mindenüttA Cluster műholdak 18 év alatt gyűjtött adatai alapján feltérképezték a fémek eloszlását a Föld körüli térségben. Meglepő eredmények születtek.

Tízszeres élettartam

Tízszeres élettartamAz ESA tetraéder alakú formációban repülő Cluster műholdjai hamarosan működésük harmadik, egyben utolsó évtizedébe lépnek.

A Föld mágneses pajzsa néha félrelibben

A Föld mágneses pajzsa néha félrelibbenEgy új, magyar kutató részvételével készült tanulmány szerint a Föld mágneses tere nem minden esetben védi telehold idején az űrhajósokat.

Nyolc hónap szünet után újra aktív a DSCOVR

Nyolc hónap szünet után újra aktív a DSCOVRA Napot és a Földet figyelő, a két égitest között elhelyezkedő amerikai űrszonda szoftverfrissítést kapott.

Az ionoszféra változásai

Az ionoszféra változásaiEgy távközlési műholdon potyautasként működő tudományos műszer segít feltárni az ionoszféra vártnál is dinamikusabb viselkedését.

A Van Allen-műholdak vége

A Van Allen-műholdak végeA NASA a múlt héten leállította a Föld sugárzási öveit kutató, 2012-ben indított műholdpárosának második tagját is.

Pályán az ICON

Pályán az ICONRepülőgépről, egy Pegasus-XL rakétával állt pályára a NASA műholdja, hogy a légkör és a világűr határvidékét kutassa.

A Galileo és az ionoszféra

A Galileo és az ionoszféraÚj ionoszféra-megfigyelő szolgáltatás indult a globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) felhasználói részére.

A SOHO negyedszázada

A SOHO negyedszázadaAz ESA és a NASA SOHO napfizikai űrszondája huszonöt évvel ezelőtt, 1995. december 2-án indult. Küldetését két évre tervezték.

A Nap közelről

A Nap közelrőlNyilvánosságra hozták az ESA és a NASA napkutató űrszondájának, a februárban indított Solar Orbiternek az első képeit. Az első tapasztalatok igen biztatók.

Napkitörések nyomában

Napkitörések nyomábanA NASA CubeSatokból álló flottával tervezi követni a napkitöréseket és az azokkal együtt járó részecskekidobódásokat.

A BepiColombo köszöni, jól van!

A BepiColombo köszöni, jól van!Az ESA és a JAXA Merkúr felé tartó BepiColombo szondájának Föld melletti elrepülése során végzett mérések igazolták, hogy a szonda műszerei kifogástalanul működnek.

17 év után vége

17 év után végeA Nap sugárzását vizsgáló amerikai SORCE műhold több mint háromszorosan teljesítette túl eredetileg tervezett küldetését.

GYORSHÍR: Elindult a Solar Orbiter

GYORSHÍR: Elindult a Solar OrbiterAmerikai rakétával állt pályára az európai vezetéssel készült, a Nap és a helioszféra kutatására szánt űrszonda.

A Parker első eredményei

A Parker első eredményeiA NASA napfizikai zászlóshajója, a Parker Solar Probe első adatkibocsátásának anyagában több meglepő tényre bukkantak a kutatók.

Útra kész a Solar Orbiter

Útra kész a Solar OrbiterElkészült, és jövő év elején indulhat az ESA legújabb, a Napot és a helioszférát kutató szondája, a Solar Orbiter.

Geomágneses rándulások

Geomágneses rándulásokA Föld mágneses tere szüntelenül változik, néha azonban hirtelen rándulásokat mutat. A 40 éve ismert jelenségre csak a közelmúltban sikerült magyarázatot találni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 111 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022