Űridőjárás Cikkek: 61 - 80

A NASA napfizikai űreszközei

A NASA napfizikai űreszközeiHáromrészes sorozatunkban a NASA csillagászati űreszközeit mutatjuk be – egy-egy infografikán. Az első részben a legnépesebb családot, a napfizikai eszközöket láthatják.

Kieső navigációs jel

Kieső navigációs jelA műholdak az Egyenlítő környékén néha elveszíthetik a navigációs jelet. A Swarm segítségével rájöttek, miért.

Bejelentkezett a STEREO-B

Bejelentkezett a STEREO-BA NASA napkutató űrszondapárosának egyik tagjával közel két évvel ezelőtt vesztették el a kapcsolatot.

A változatos Van Allen-övek

A változatos Van Allen-övekA NASA Van Allen-műholdjainak mérései szerint a Föld sugárzási övei sokkal izgalmasabbak annál, amilyennek azt a róluk alkotott hagyományos kép sugallta.

Sarki fény és GPS

Sarki fény és GPSA keddi geomágneses vihar nem csak Magyarországról ritkán látható sarki fényt okozott, de megnehezítette a műholdas helymeghatározásban az ionoszféra hatásának modellezését is.

Kötelékben a geomágneses tér vizsgálatára

Kötelékben a geomágneses tér vizsgálatáraMárcius közepén indul Floridából a négy műholdból álló amerikai MMS (Magnetospheric Multiscale mission).

Bajban az egyik STEREO

Bajban az egyik STEREOA mostanra a Napnak a Földről nézve átellenes oldalára került űrszondák egyikével az irányítók váratlanul elveszítették a kapcsolatot.

Él még, csak nem engedelmeskedik

Él még, csak nem engedelmeskedikA jelek szerint kifogyott az üzemanyag a közel négy évtizedes, most civil kezdeményezésre újra használatba venni remélt ISEE-3 űrszondából.

Elindult a Swarm

Elindult a SwarmAz Európai Űrügynökség (ESA) három műholdból álló, a Föld körüli mágneses teret vizsgáló programja sokat késett, de már pályán van.

Két új amerikai légkörkutató űreszköz 2017-re

Két új amerikai légkörkutató űreszköz 2017-reA NASA Explorer programjában az ionoszférát vizsgáló ICON műhold és egy kereskedelmi távközélési holdra kerülő vendégműszer, a GOLD indulhat 2017-ben.

Epsilon, másodszor

Epsilon, másodszorJapán kis méretű, korszerű szilárd hajtóanyagú rakétája második repülése alkalmával egy a földi magnetoszférát és sugárzási övezeteket kutató műholdat állított pályára.

Mágneses óceánok, elektromos Föld

Mágneses óceánok, elektromos FöldCsekély mértékben bár, de az óceánok is hozzájárulnak a Föld mágneses terének létrehozásához. Erre, és más érdekességekre derült fény az ESA Swarm műholdjai méréseinek köszönhetően.

RADCUBE és CROSS

RADCUBE és CROSSEzeket a betűszavakat érdemes lesz megjegyeznie annak, aki a következő néhány évben követni szeretné a hazai űrkutatás fejleményeit. Újabb magyar műhold készülőben!

Az ESA tervezett tudományos űreszközei

Az ESA tervezett tudományos űreszközeiA múlt héten eldőlt, melyik európai–kínai ötletet támogatják, és kialakult a hármas „döntő” mezőnye a 2025-ös startra szánt M kategóriájú tudományos műholdért folyó versenyben is.

Úton a négy MMS műhold

Úton a négy MMS műholdA NASA űridőjárás-kutató műhold-négyesikrei egy Atlas-5 rakétával álltak Föld körüli pályára.

DSCOVR: végül repül

DSCOVR: végül repülA Nap tevékenységét és az űridőjárást vizsgáló, hányatott sorsú amerikai szonda útnak indult.

A Föld mágneses tere az űrből

A Föld mágneses tere az űrbőlEnnek a mérésére indították tavaly novemberben az ESA Swarm nevű műholdhármasát.

Űridőjárás-előrejelzés magyar vezetéssel

Űridőjárás-előrejelzés magyar vezetésselAhogy nő az űrbe telepített technológia által képviselt érték, egyre nő az érdeklődés az űreszközöket fenyegető űridőjárási kockázatok előrejelzése iránt.

Újra szárnyalt a Pegasus

Újra szárnyalt a PegasusA repülőgépről indított szárnyas hordozórakéta a NASA új napkutató műholdját, az IRIS-t állította pályára.

Föld, üstökössel

Föld, üstökösselA STEREO-B űrszonda március közepén készült felvételén egyszerre látszik a napkorona egy részlete, a hatalmas csóvával rendelkező PANSTARSS üstökös, és bolygónk fényes foltja is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 111 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022