Űridőjárás Cikkek: 101 - 120

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférában

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférábanEgy napkitörés hatását mutatjuk be, ahogyan azt egy Föld körül keringő műhold és egy magyarországi földi geomágneses obszervatórium regisztrálta.

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indultA GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

Már látjuk a Nap túloldalát

Már látjuk a Nap túloldalátAz amerikai STEREO napkutató űrszondapáros mostanra olyan helyzetbe jutott, hogy a Nap a Földről épp nem látható felének egy részét is megfigyelhetik.

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumbanA 2006 októberében elindult két STEREO szonda ez év áprilisára a Nap felől nézve már 48 foknyira távolodott el egymástól, ezzel lehetővé téve a Föld felé irányuló koronakitörések (CME) követését, szerkezetük megismerését, a várt nagy előrelépést az űridőjárás előrejelzésében.

Elindult a THEMIS

Elindult a THEMISDelta-2 rakétával startolt a földi magnetoszféra folyamatait kutató öt kis amerikai műhold.

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Tíz éve indult a SOHO

Tíz éve indult a SOHOA közös amerikai-európai űrszonda tizenkét műszerével folyamatosan figyeli a Napot.

A veterán napmegfigyelő műhold vége

A veterán napmegfigyelő műhold végeBelépett a Föld légkörébe és megsemmisült a japán Yohkoh röntgencsillagászati mesterséges hold.

Űridőjárás (3. rész)

Űridőjárás (3. rész)Tavaly ilyenkor megismerkedtünk az űridőjárás fogalmával, az űrszondás megfigyelésekkel. Most folytatjuk a sorozatot.

Űridőjárás (1. rész): Fizikai alapok és földi hatások

Űridőjárás (1. rész): Fizikai alapok és földi hatásokA mostani váratlanul erős naptevékenység egy sor kérdést szült az emberekben. Cikksorozatunban bemutatjuk magát a jelenséget, valamint annak hatásait űreszközeinkre és mindennapjainkra.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Napkutató műhold indult Floridából

Napkutató műhold indult FloridábólA NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) mesterséges holdja Atlas-5 rakétával startolt.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

Megkezdődött az új napfoltciklus

Megkezdődött az új napfoltciklusA napfoltok mágneses polaritásváltásának megfigyelése a 24. ciklus kezdetére utal.

A STEREO űrszondapárosról

A STEREO űrszondapárosrólA frissen felbocsátott napkutató űrszondákat részletesebben is bemutatjuk, külön kiemelve a tudományos program hazai vonatkozásait.

Új amerikai mikroműholdak

Új amerikai mikroműholdakA NASA három kisméretű kísérleti mesterséges holdat bocsátott fel, hogy új technikai megoldásokat próbáljanak ki, s egyúttal tanulmányozzák a Föld magnetoszféráját is.

Űridőjárási kutatások világszerte

Űridőjárási kutatások világszerteAz űridőjárás kutatásával, az eredmények szolgálatszerű közzétételével kapcsolatos újdonságokat foglaljuk össze - főleg Európára koncentrálva.

Az űridőjárás kutatása Japánban

Az űridőjárás kutatása JapánbanAz űridőjárás tanulmányozása alatt szűkebb értelemben a Föld mágneses tere és felsőbb atmoszférája napszéllel való kölcsönhatásának leírását értjük. Japán az űridőjárás-kutatásokból is kiveszi a részét.

Űridőjárás (2. rész): Az űreszközök a Napot fürkészik

Űridőjárás (2. rész): Az űreszközök a Napot fürkészikCikksorozatunk második részében röviden megismerkedünk az „űridőjárás-előrejelző” űreszköz-flottával, illetve bepillantást nyerünk a szakterület hazai helyzetébe.

SOHO (2. rész): Az űridőjárás előrejelző

SOHO (2. rész): Az űridőjárás előrejelzőCikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy miképp sikerült megmenteni a SOHO-t. Mostani – befejező – cikkünkből kiderül, hogy ez miért is volt annyira fontos oly sok szakember – sőt nem csak szakember – számára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 120 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024