Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Perseverance Cikkek: 1 - 20

Ingenuity: itt a vége

Ingenuity: itt a végeA NASA marsi helikoptere megsérült, a reméltnél sokkal hosszabban tartó űrtörténelmi küldetése ezzel befejeződött.

Gondoljuk újra a Mars-programot!

Gondoljuk újra a Mars-programot!Az űrmérnök Robert Zubrin, a Mars Society elnöke a Space News portálon fejtette ki véleményét a NASA Mars-programjáról, amelyet az alábbiakban ismertetünk.

Szerves anyagok a Jezero-kráterben

Szerves anyagok a Jezero-kráterbenA Perseverance marsjáró mérései is alátámasztják, hogy létezhetnek szerves anyagok a Marson, de ezek geokémai folyamatokban is létrejöhettek.

Pordinamikai vizsgálat

Pordinamikai vizsgálatAz Ingenuity helikopter segítségével valóságos körülmények közt végezték el a marsi por dinamikájának vizsgálatát.

Lakható volt

Lakható voltA NASA Perseverance marsjárója bizonyítékot talált arra, hogy az ősi Marson valóban kedvezőek lehettek az élet számára a feltételek, bár az ősi élet nyomait nem találták.

ESA-s rover nélkül

ESA-s rover nélkülA NASA és az ESA megváltoztatta a korábbi forgatókönyvet: mégsem marsjáróval, hanem helikopterrel szednék össze a Perseverance által gyűjtött mintákat.

Hangok a Marson

Hangok a MarsonA Marson többnyire csend van, amelyet elsősorban a Perseverance működése tör meg. A rögzített hangokat most elemezték a szakemberek.

Meghiúsult mintavétel a Marson

Meghiúsult mintavétel a MarsonA Perseverance első alkalommal próbált mintát venni a Jezero-kráter fenekén, de a kiszemelt kőzet vártlanul porózusnak bizonyult.

Repülésre készülve a Marson

Repülésre készülve a MarsonA Perseverance rover lehelyezte a Mars felszínére a kis Ingenuity „helikoptert”, így hamarosan, egy héten belül megpróbálkozhatnak a felszállással.

Tesztvezetés a Marson

Tesztvezetés a MarsonFebruár 18-án landolt a NASA marsjárója. Beüzemelése rendben halad, március 4-én egy kicsit már gurult is.

Bajban a marsi helikopter?

Bajban a marsi helikopter?Legutóbbi repülése közben megszakadt a kapcsolat az eredeti feladatát már sokszorosan túlteljesítő Ingenuity és a Perseverance marsjáró között, de két nap elteltével újra sikerült a kommunikáció.

Magassági rekord

Magassági rekordA rekordot a Marson a NASA Ingenuity helikoptere szeptemberben állította fel, amikor 20 méter magasságig emelkedett. Októberben pedig már ezt is túlszárnyalta.

Alkalmatlan marsjárók

Alkalmatlan marsjárókA jelenleg a Marson dolgozó robotok talán nem is alkalmasak az egykori élet nyomainak kimutatására, vélik egy új tanulmány szerzői.

Az első minta

Az első mintaA NASA Perseverance marsjárója egy szerves anyagokban gazdag területen gyűjtötte be a Földre szállítandó első talajmintát.

Megbízható MOXIE

Megbízható MOXIEMegbízhatóan termeli az oxigént a Marson a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) MOXIE berendezése, amely a Perseverance-en kapott helyet.

Napfogyatkozás a Marson

Napfogyatkozás a MarsonA Perseverance Mastcam-Z kamerájának videófelvételén minden korábbinál részletesebben követhető a Phobos átvonulása a napkorong előtt.

Megvan a Perseverance első kőzetmintája

Megvan a Perseverance első kőzetmintájaAmi augusztus elején nem sikerült, az szeptember elején igen: a marsjáró megtöltötte az első tubust a Jezero-kráterből vett mintával.

GYORSHÍR: Repült a marsi drónhelikopter

GYORSHÍR: Repült a marsi drónhelikopterA NASA Perseverance marsjárójával odaszállított Ingenuity helikopterrel ma megkísérelték a felszállást.

A Mars védelmében

A Mars védelmébenA NASA – legalább közvetve – megkérdezné kínai partnerétől, milyen bolygóvédelmi intézkedéseket foganatosítottak a Tienven–1 szondánál.

Európai mozaik – 2021. február

Európai mozaik – 2021. februárHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Oldalak: 1 2
Összesen 29 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024