Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Mercury és Gemini Cikkek: 21 - 40

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (2. rész)

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (2. rész)A Mercury program űrhajósjelöltjeit, az Eredeti Heteket berepülőpilóták közül választották ki.

Embert az űrbe! – 50 éves a Mercury program

Embert az űrbe! – 50 éves a Mercury programAz emberiség a Szputnyikkal lépett be az űrkorszakba. A következő nagy lépésnek az ember űrbe jutása ígérkezett, amelyhez az első emberes programokon át vezetett az út. Ezek első hírnöke az amerikai Mercury program volt.

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (1. rész)

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (1. rész)Az első amerikai emberes űrprogram végig vesztesként kullogott a szovjetek mögött és nem volt ez másként a legutolsó repülésen sem. A Mercury-9 mindössze egy egynapos repüléssel jelentette az amerikai lehetőségek csúcsát.

400 kilométeres eltévedés: 45 éve repült a Mercury-7

400 kilométeres eltévedés: 45 éve repült a Mercury-7A Mercury program a korábbi zajos külsőségekhez képes lenyugodott és a munka – a versenybeli vereség végérvényessé válása miatt – a tapasztalatszerzésre összpontosult.

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (2. rész)

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (2. rész)A Friendship-7 névre keresztelt amerikai űrhajó három körös útra indult a felhők fölé. Siker esetén az USA is „igazi” űrhatalommá válhatott.

Egy csimpánz-űrhajós kalandjai: 45 éve repült a Mercury-5

Egy csimpánz-űrhajós kalandjai: 45 éve repült a Mercury-5A NASA első űrhajójának orbitális berepülése következett a két űrugrás után a Mercury programban, ám a bizonytalanságok miatt egy próbarepülést iktattak be, egy majommal a fedélzeten.

A Gemini utolsó felvonása: 40 éve repült a Gemini-12 (1. rész)

A Gemini utolsó felvonása: 40 éve repült a Gemini-12 (1. rész)A NASA a Gemini program utolsó repülésére készülődött 1966 novemberében. A kísérletekre szánt pénz elfogyott, az utolsó repülésre maradt a bizonyítás a holdexpedíciókhoz létfontosságú űrséták alkalmassága ügyében.

Lovagold meg, cowboy! – 40 éve repült a Gemini-11 (1. rész)

Lovagold meg, cowboy! – 40 éve repült a Gemini-11 (1. rész)A NASA Gemini programja felemás pillanatokat hozott gazdái számára. Világraszóló sikerek és aggasztó kudarcok egyaránt jellemezték. A Gemini-11 azért indult, hogy a csorbákon köszörüljön.

Süllyedő űrhajó:
45 éve repült a Mercury-4 (1. rész)

Süllyedő űrhajó: <br>45 éve repült a Mercury-4 (1. rész)A Mercury program már akkor elvesztette a csatát, amikor elkezdődött, de az új, még merészebb vállalkozáshoz szükség volt űrtapasztalatokra. Törlés helyett tehát kibontakozás várt az első amerikai emberes űrprogramra.

Kettős randevú: 40 éve repült
a Gemini-10 (1. rész)

Kettős randevú: 40 éve repült <br>a Gemini-10 (1. rész)A Gemini program középső szakasza igen felemásra sikeredett: világraszóló sikerek és fájó kudarcok jellemezték egyszerre. Ideje volt már, hogy valami sikerüljön is. A Gemini-10 ennek jegyében szállt fel, de szándék ide vagy oda, a sikerek csak lassan szaporodtak.

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (1. rész)

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (1. rész)A Mercury program a legszélesebb nyilvánosság előtt kezdődött 50 éve, így nem meglepő, hogy nagy csinnadrattával mutatták be Amerika új supermanjeit, az első űrhajósjelölteket, az Eredeti Heteket.

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (2. rész)

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (2. rész)Cape Canaveral 14-es indítóállásán utoljára dübörgött fel az Atlas rakéta 1965. május 15-én. És kicsit több mint egy nap múlva a Mercury már „csak” történelem volt.

Az első hibátlan repülés: 45 éve repült a Mercury-8

Az első hibátlan repülés: 45 éve repült a Mercury-8 A Mercury program már rég véget ért, ha a céljainak teljesítését vesszük. Azonban a politikai szükségszerűség mégis azt diktálta a NASA-nak, hogy folytassa. Ezért szállt fel a Mercury-8 .

Walter Schirra: élt 84 évet

Walter Schirra: élt 84 évet2007. május 3-án elhunyt Wally Schirra, az egyetlen olyan amerikai űrhajós, aki repült a Mercury, a Gemini és az Apollo űrhajón.

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)Az Egyesült Államok - bár szeretett volna először embert juttatni az űrbe - csak majdnem 1 éves késéssel volt képes megismételni Gagarin repülését. 1962. február 20-án John Glenn készülődhetett a világűrbe.

A Gemini utolsó felvonása: 40 éve repült a Gemini-12 (2. rész)

A Gemini utolsó felvonása: 40 éve repült a Gemini-12 (2. rész)A második napon a magasságemelés helyett érdekes kísérletet talált az irányítás az űrhajósoknak. Napfogyatkozás készült a Földön, és az űrhajó éppen keresztezte a totalitás sávját.

Lovagold meg, cowboy! – 40 éve repült a Gemini-11 (2. rész)

Lovagold meg, cowboy! – 40 éve repült a Gemini-11 (2. rész)A rekord rövid indítási ablak némi izgalmak árán, de tarthatónak bizonyult szeptember 12-én. Conrad és Gordon felszálltak és máris a munka sűrűjében találták magukat.

Süllyedő űrhajó:
45 éve repült a Mercury-4 (2. rész)

Süllyedő űrhajó: <br>45 éve repült a Mercury-4 (2. rész)Az űrhajó szépen tette a dolgát, semmiféle hiba nem lépett fel, az űrrepülés folyamata lassan csordogált előre.

Kettős randevú: 40 éve repült
a Gemini-10 (2. rész)

Kettős randevú: 40 éve repült <br>a Gemini-10 (2. rész)A Gemini-10, miután összekapcsolódott az Agena célrakétával, 763 km-es magasságban megközelítette a még a Gemini-8 által „fenn hagyott” Agenát is.

Megint hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-9 (2. rész)

Megint hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-9 (2. rész)A Gemini-9 startelőkészületei jól példázták azt, hogy az űrrepülések cipőmérete a gyerekosztályon volt keresendő, szemben a sajtó dicshimnuszaival, akik hőskölteményeket zengtek.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 57 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024