Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Mercury és Gemini Cikkek: 41 - 57

Megint hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-9 (1. rész)

Megint hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-9 (1. rész)A Gemini program lendülete töretlenül tartott, a NASA egymás után söpörte be az újabb és újabb űrsikereket. De ami még fontosabb, a tervezett holdműveletek mind kivitelezhetőnek bizonyultak a gyakorlatban. A sikerek után már csak a tapasztalatszerzés volt hátra.

Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (1. rész)

Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (1. rész)Ham csimpánz repülése után sokan azt hitték, hogy az első embert szállító űrhajó amerikai lesz. Nem így lett. De magára az amerikai űrhajóra nem kellett sokat várni. Az űrverseny a csúcspontjára jutott.

Hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-8 (1. rész)

Hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-8 (1. rész)A Gemini program az amerikaiak diadalmenete volt az űrben. Immár mindenben sikerült megelőzniük a szovjeteket. Azonban a Hold eléréséhez még újabb és újabb technikákra volt szükség. Ilyen volt a dokkolás, két űrhajó összekapcsolása is.

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (3. rész)

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (3. rész)1965. december 15-én virradt fel a nap, amikor az űrrandevú is tudományos valóssággá vált.

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (1. rész)

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (1. rész)Csak a véletlenen múlott, hogy a Gemini soron következő repülésére tervezett új művelet látványosabbra sikerült, mint azt eredetileg bárki is gondolta volna. A NASA 1965 decemberében újabb hatalmas lépést tett a Hold felé.

Nyolc nap vagy halál:
40 éve repült a Gemini-5

Nyolc nap vagy halál: <br> 40 éve repült a Gemini-5A Hold eléréséhez szükséges műveletek begyakorlására szánt Gemini program Ed White űrsétájával igencsak látványos rajtot vett. A következő repülés nem ígérkezett látványosnak, „csak” az időtartam-csúcsot szerette volna elhódítani a szovjetektől.

40 éve történt:
Az első amerikai űrséta
(2. - befejező - rész)

40 éve történt:<br>Az első amerikai űrséta <br>(2. - befejező - rész)A dokkolási kudarc után a Gemini-4 személyzetére az a feladat várt, hogy végrehajtsák az első amerikai űrsétát. Ed White feladata volt bizonyítani, hogy képes arra, amit a szovjet Leonov a világon elsőként már megtett.

Az elfeledett program: 40 éve startolt a Gemini-3 (2. rész)

Az elfeledett program: 40 éve startolt a Gemini-3 (2. rész)A szovjetek Voszhod űrhajójára válaszul 1965. március 23-án bocsátották fel Cape Kennedy-ről az első többszemélyes amerikai űrhajót. Bár maga a repülés már-már csalódást keltően egyszerű volt, mégis egy hatalmas sikertörténet nyitánya lett.

45 éves a NASA (1. rész): A Földtől a Holdig

45 éves a NASA (1. rész): A Földtől a HoldigA világ egyik leggazdagabb kormányügynöksége. A technikai tudás gyűjtőhelye. A világűr meghódításának élcsapata. Működésének 45 esztendeje alatt ilyen és ehhez hasonló jelzőket sikerült kivívnia a születésnapját most ünneplő Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalnak.

Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (2. rész)

Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (2. rész)Az előkészületek lezajlottak, a verseny Gagarin repülésével elveszett az amerikaiaknak, ám meg kellett mutatni, hogy egyáltalán képesek-e egy űrrepülésre. A jelszó adott volt: Irány a világűr!

Hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-8 (2. rész)

Hajszál híján: 40 éve repült a Gemini-8 (2. rész)1966. március 16-án startolt a Gemini-8, hogy a Föld körüli pályán randevúzzon az „előre küldött” Agena rakétával. A manőver rendben indult, aztán izgalmas fordulatot vett…

Majom az űrben: 45 éve repült Ham, a csimpánz

Majom az űrben: 45 éve repült Ham, a csimpánz1961-re már sok dolgot kipróbáltak a nagyhatalmak az űrben, egy dolog hiányzott, az ember repülése. De a jóslatok borúsak voltak fajunk számára, így a nagy attrakció előtt a tudósok a világ mindkét pólusán beiktattak egy főpróbát: a szovjetek kutyákkal, az amerikaiak egy csimpánzzal tettek próbát.

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (2. rész)

Űrrandevú: 40 éve repült a Gemini-6 és a Gemini-7 (2. rész)Az Agena kudarca után új célpont tűnt fel a láthatáron: egy másik Gemini űrhajó. A szükség arra vitte a NASA-t, hogy némi plusz kockázatot felvállalva két, ember vezette űrhajó között jöjjön létre a találkozó.

Cooper utolsó űrutazása?

Cooper utolsó űrutazása?Gordon Cooper özvegye a legendás Mercury- és Gemini-űrhajós hamvait Föld körüli pályára tervezi juttatni.

Kitüntetés holdkőzetből

Kitüntetés holdkőzetbőlA NASA tavaly alapított egy kitüntetést, amely egy darabka holdkőzetet rejt magában, és az amerikai „űrlegendák” a kitüntetettek.

40 éve történt: Az első
amerikai űrséta (1. rész)

40 éve történt: Az első <br>amerikai űrséta (1. rész)A Gemini-3 sikerére alapozva és Leonov űrsétájától felpaprikázva a Gemini-4-re hatalmas technikai ugrás várt: meg kellett mutatnia, hogy az amerikaiak is tudnak valamit az űrhajózásról. A NASA elhatározta, hogy az ő űrhajósai is űrsétát tesznek.

Hogyan? Tovább! - 40 éve startolt az első Gemini űrhajó (1. rész)

Hogyan? Tovább! - 40 éve startolt az első Gemini űrhajó (1. rész)A NASA-ra nehezedő iszonyatos nyomás (a szovjetek minden áron való megelőzésének igénye) ellenére az űrhivatal vezetése hideg fejjel gondolkodott. A Hold elérése érdekében vettek egy nagy lélegzetet és belevágtak egy látszólag felesleges programba, a Geminibe.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 57 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024