Űrcsillagászat Európában Cikkek: 81 - 100

Késik a Gaia startja

Késik a Gaia startjaAz európai asztrometriai szondát egy műszaki probléma miatt november helyett valószínűleg csak december végén állíthatják majd pályára.

Már Dél-Amerikában a Gaia

Már Dél-Amerikában a GaiaAz ESA novemberben induló űrcsillagászati szondája augusztus végén megérkezett Kourouba, ahol megkezdődtek a start előkészületei.

Röntgen-exobolygó

Röntgen-exobolygóMost először sikerült röntgencsillagászati űrtávcsővel detektálni egy ismert fedési exobolygót.

CoRoT: hivatalosan is vége a bolygóvadásznak

CoRoT: hivatalosan is vége a bolygóvadásznakA francia vezetéssel 2006-ban indított űrtávcső tavaly novemberben keletkezett számítógépes hibáját nem sikerült kijavítani.

GYORSHÍR: „Megvakult” a Herschel

GYORSHÍR: „Megvakult” a HerschelAhogy várható volt, elfogyott az európai infravörös űrteleszkóp detektorait hűtő anyag. A Herschel közel három és fél év aktív működés után befejezte űrcsillagászati pályafutását.

Az ősrobbanás nyoma, nagy felbontással

Az ősrobbanás nyoma, nagy felbontássalMegszülettek a mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatára készült európai űrszonda, a Planck első kozmológiai eredményei.

Megszámolni a „láthatatlant”

Megszámolni a „láthatatlant”A csillagontó galaxisok „népszámlálása” megmutatja, hogy milyen magas volt a csillagkeletkezési arány a világegyetem fejlődésének története során.

Az Apophis nem jelent valós veszélyt

Az Apophis nem jelent valós veszélytA napokban a Föld „közelében” járt kisbolygót az ESA Herschel infravörös űrtávcsövével is megfigyelték.

Kimúlóban a CoRoT

Kimúlóban a CoRoTFélő, hogy a francia-európai exobolygó-kereső űrtávcső már nem tudja megkezdeni programjának második meghosszabbítását.

A Herschel a Holdba?

A Herschel a Holdba?Valahogy meg kell majd szabadulni a márciusban várhatóan használhatatlanná váló infravörös űrtávcsőtől. Egy elképzelés szerint becsapódhatna akár a Holdba...

A Plancknak is vége

A Plancknak is végeA kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatára készült európai űrszonda közel négy és fél évnyi működés után elért aktív pályafutásának a legvégére.

Futó pillantások a röntgenégboltra

Futó pillantások a röntgenégboltraAz ESA XMM-Newton űrtávcsöve 2001 óta szép lassan az égbolt 62%-át felmérte „szabad idejében”, miközben az egyik célforrásról a másikra állt át.

Viszlát, Herschel

Viszlát, HerschelAz ESA nemrég leállt infravörös űrteleszkópja még látható földi távcsövekkel, de már nem sokáig.

Lekapcsolták a Herschelt

Lekapcsolták a HerscheltMásodszor is, de most már tényleg vége az európai infravörös űrtávcsőnek.

Csillaggyár 13 milliárd évvel ezelőttről

Csillaggyár 13 milliárd évvel ezelőttrőlA Herschel-űrtávcsővel felfedezett távoli galaxisban több mint kétezerszer gyorsabban fejlődtek a csillagok, mint most a mi Tejútrendszerünkben.

Csillag és fekete lyuk őrült körforgása

Csillag és fekete lyuk őrült körforgásaMinden eddiginél rövidebb, 2,4 órás keringési periódusú kettős rendszert találtak az XMM-Newton űrtávcső segítségével.

Pulzár, ki- és bekapcsolva

Pulzár, ki- és bekapcsolvaAz ESA XMM-Newton röntgencsillagászati űrteleszkópjával és többek közt az új LOFAR rádióantenna-rendszerrel egy olyan pulzárt vizsgáltak, amely előtt egyelőre értetlenül állnak az elméleti szakemberek.

Mi várható 2013-ban? (2. rész)

Mi várható 2013-ban? (2. rész)A legérdekesebbnek ígérkező műholdas és űrszondás programok az előttünk álló esztendőben.

PROGRAMAJÁNLÓ: Indul az égbolt legpontosabb felmérése

PROGRAMAJÁNLÓ: Indul az égbolt legpontosabb felmérése Az ESA 2013-ban induló Gaia asztrometriai űrszondájának programjáról lesz előadás Székesfehérvárott, október 30-án.

Szuperföldek a célkeresztben

Szuperföldek a célkeresztbenAz ESA 2017-ben indítandó Cheops műholdjával ismert exobolygókkal rendelkező, közeli csillagokat vizsgálnak majd, az eddiginél tüzetesebben.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 277 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019