Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Rosetta üstökösprogram Cikkek: 41 - 60

Agilkia

AgilkiaAz ötletpályázat után ezt a nevet kapta a Rosetta szonda Philae egységének leszállóhelye. Szerdán leszállás!

Az üstökös bűze

Az üstökös bűzeMilyen lenne a Rosetta kutatási célpontja, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös, ha megszagolhatnánk? Büdös!

November 12-én száll le a Philae

November 12-én száll le a PhilaeKijelölték a napot, amikor a Rosetta üstökösszonda leszállóegysége elindul az üstökösmag felé.

Önarckép üstökössel

Önarckép üstökösselA Philae leszállóegység egyelőre még a Rosetta szonda oldalához rögzítve repül, de kamerája jól működik. A képen egy napelemtábla és egy üstökösmag.

Célhoz ért a Rosetta

Célhoz ért a RosettaKépes beszámoló az Uránia Csillagvizsgálóban tartott sajtókonferenciáról.

GYORSHÍR: Megérkezett a Rosetta

GYORSHÍR: Megérkezett a RosettaA 2004-ben indított európai űrszonda lefékezett a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös mellett.

Kettős üstökösmag a Rosetta célpontja

Kettős üstökösmag a Rosetta célpontjaKrumpli? Gumikacsa? Ahogy közeledik az európai űrszonda a Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz, egyre részletesebb képet kaphatunk a magjáról. Itt az első meglepetés!

Új szoftver a Rosetta leszállóegységén

Új szoftver a Rosetta leszállóegységénSikeresen tesztelték a Rosetta űrszonda leszállóegységének (Philae) új szoftverváltozatait.

Már látja a célt a Rosetta

Már látja a célt a RosettaAz európai üstököskutató űrszonda januári „felébresztése” óta először készített felvételt a Csurjumov–Geraszimenko-üstökösről.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Rosetta űrszonda aktiválása

PROGRAMAJÁNLÓ: A Rosetta űrszonda aktiválása„Ébressze” a programban résztvevő magyar űrkutatókkal együtt a Rosetta üstökösszondát január 20-án délután, a Magyar Természettudományi Múzeumban!

Rosetta-nap a Planetáriumban

Rosetta-nap a PlanetáriumbanA Philae leszállásának napját november 12-én délután nagyszabású nyilvános eseménnyel teszik majd emlékezetessé a budapesti Planetáriumban.

Adjon nevet a leszállóhelynek!

Adjon nevet a leszállóhelynek!A Rosetta üstökösszonda Philae egységének leszállóhelye számára nyilvános ötletpályázaton keresnek nevet.

J, mint jó leszállóhely

J, mint jó leszállóhelyKiválasztották a Rosetta űrszonda Philae leszállóegységének fő és tartalék célterületét a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magján.

Így néz ki a Rosetta üstököse

Így néz ki a Rosetta üstököseAz OSIRIS kamera első eredményei a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magját beborító felszíni alakzatokról.

Üstökösképek a Rosettától

Üstökösképek a RosettátólA tegnap a Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz érkezett európai űrszonda friss képei.

Hogy kell egy üstököshöz érkezni?

Hogy kell egy üstököshöz érkezni?A Rosetta augusztus 6-án ér célba a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösnél. Már tudják az üstökösmag hőmérsékletét.

Mekkora a Rosetta üstököse?

Mekkora a Rosetta üstököse?Az európai űrszonda egyre közelebb van célpontjához, a Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz. Új szakaszba lépett a pályamódosító manőverek sorozata.

Ébresztő, Philae!

Ébresztő, Philae!Megkezdődött a Rosetta üstököskutató űrszonda leszállóegységének hibernálás utáni beüzemelése.

Magyar közreműködők a Rosetta fejlesztésében

Magyar közreműködők a Rosetta fejlesztésébenTegnap a Természettudományi Múzeumban előadás-sorozat idézte fel a jelentős magyar részvételt a hosszú hibernációjából most felébredt, 2004-ben startolt üstökösszonda megépítésében.

Rosetta: még száz nap az ébredésig

Rosetta: még száz nap az ébredésigA hibernált állapotban a Naprendszerben keringő európai üstököskutató űrszonda belső ébresztőórája 2014. január 20-án 10 órára van beállítva.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 113 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024