Rosetta üstökösprogram Cikkek: 21 - 40

Az üstökös jégciklusa

Az üstökös jégciklusaA mérések és a felvételek tanúsága szerint a Csurjumov–Geraszimenko-üstökösből a mag tengelyforgásának ritmusában áramlik ki a víz.

Tudomány az üstökösfelszínről

Tudomány az üstökösfelszínrőlA Science magazin különkiadást szentelt a Rosetta űrszonda Philae leszállóegységének első eredményeit bemutató cikkeknek.

Folytassa, Rosetta!

Folytassa, Rosetta!Az ESA döntött: a pénzen ne múljon! Ha bírja, az idei év vége helyett még 2016 szeptemberéig dolgozhat a 67P üstökösnél a Rosetta. A végén talán még le is száll rá...

GYORSHÍR: Felébredt a Philae!

GYORSHÍR: Felébredt a Philae!Bejelentkezett a november óta néma leszállóegység az üstökösmag felszínéről.

Nem túl vonzó...

Nem túl vonzó...Legalábbis mágneses értelemben! A Rosetta űrszonda üstököséről van szó.

Egy meglepően változatos üstökös

Egy meglepően változatos üstökösJanuár végén jelentek meg a Science magazin különkiadásában a Rosetta űrszonda eredményeit feldolgozó első tudományos publikációk.

Tudományos mérések magyar részvétellel a Rosetta Philae-n

Tudományos mérések magyar részvétellel a Rosetta Philae-nKét, részben magyar fejlesztésű műszer is kiválóan működött a Philae-n az ereszkedés közben és az üstökösmag felszínén.

Két másodperc: a leérkezés hangja

Két másodperc: a leérkezés hangjaAmikor a Philae először elérte az üstökösmagot, be volt kapcsolva a mikrofon...

Továbbra is Philae

Továbbra is PhilaeNap mint nap jön új információ az európai Rosetta üstökösszonda leszállóegységéről. A Philae szombat hajnalban elhallgatott.

Hírek a Philae-ről

Hírek a Philae-rőlHírek a Rosetta üstökösszonda leszállóegységéről, a feltehetően nem is olyan sima leszállásról.

PROGRAMAJÁNLÓ: Potyautas az üstökösön

PROGRAMAJÁNLÓ: Potyautas az üstökösönTudományos mérések magyar részvétellel a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felszínén. Apáthy István előadása Székesfehérváron, szeptember 29-én.

A Philae továbbra is jól van!

A Philae továbbra is jól van!Több mint két hét szünet után, július 9-én ismét sikerült felvenni a kapcsolatot a Philae-vel, ráadásul ezúttal a CONSERT kísérlet bekapcsolására is sor kerülhetett.

Újabb hírek a Philae-ről

Újabb hírek a Philae-rőlA hibernációt követő első, június 13-i rádiókapcsolatot követően június 14-én este ismét üzent a Philae.

Meglenne a Philae?

Meglenne a Philae?A 67P üstökös felszínére novemberben leszállt európai egység pontos helyét régóta keresik a Rosetta felvételein. Most talán sikerült megtalálni.

Széchenyi-díjas magyar űrkutatók

Széchenyi-díjas magyar űrkutatókAz ESA Rosetta űrszondájával kapcsolatos magyar közreműködésért adták a legmagasabb állami tudományos elismerést.

Mégsem az üstökösök hozták a Földre a vizet?

Mégsem az üstökösök hozták a Földre a vizet?A Rosetta legújabb eredményei kétségessé teszik ezt a korábbi feltételezést.

Szűkült a Philae lehetséges landolási területe

Szűkült a Philae lehetséges landolási területeAmellett, hogy a Rosetta kameráinak segítségével folyamatosan zajlik a Philae utolsó leszállóhelyének vizuális keresése, a CONSERT kísérlet is segíti a tudósokat, hogy megtalálják ezt pontot a felszínen.

Új Philae-hírek

Új Philae-hírekBár a Rosetta leszállóegysége szombaton elhallgatott, akkumulátorai lemerültek, azért érkeznek még érdekes hírek róla. Az adatok elemzése folyik.

Philae: kalandos leszállás, újratervezés

Philae: kalandos leszállás, újratervezésA Rosetta leszállóegysége elküldte az első képeit az üstökösmagról. A Philae megdőlt, a reméltnél gyengébb az energiatermelés.

GYORSHÍR: Célba ért a Philae

GYORSHÍR: Célba ért a PhilaeŰrtörténelmi jelentőségű esemény: most először végzett sima leszállást űreszköz egy üstökösmag felszínén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 113 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022