Rosetta üstökösprogram Cikkek: 101 - 113

A Hubble – magyar segédlettel – a Rosetta új célpontját fürkészi

A Hubble – magyar segédlettel – a Rosetta új célpontját fürkésziMint ismeretes, az Ariane-5 tavaly decemberi hibája miatt a magyar szakemberek részvételével épített Rosetta üstökösszonda indulását el kellett halasztani. A halasztás egyben azt is jelentette, hogy az eredetileg kijelölt célpont, a Wirtanen üstökös elérhetetlenné vált a szonda számára. Az új célpontról, a Csurjumov-Geraszimenko üstökösről viszont elég kevés volt az információ. Mostanra ez az információhiány is a múlté, mivel a Hubble segítségével egy háromfős tudóscsoport – köztük egy magyar kutató – pontos méretet vett a Rosetta leendő célpontjáról.

Ariane V-160: Az indítás sikeres

Ariane V-160: Az indítás sikeresAz egy napos halasztást követően kitűzött időponthoz képest mindössze néhány perces késéssel elindult Francia Guayana-ból az Ariane 5 alapváltozatának legújabb példánya. A rakéta sikeresen a geostacionárius pályához vezető átmeneti pályára állította az Insat 3A és a Galaxy XII műholdakat.

PROGRAMAJÁNLÓ: Magyarok az üstökösök kutatásában

2003. március 25-én, kedden 17 órai kezdettel Dr. Szegő Károly tart előadást a fenti címmel Székesfehérvárott, a Barátság Házában.

Új úton a Rosetta

Új úton a RosettaAz Európai Űrügynökség Rosetta programjának szakemberei nem adták föl a sikeres indítás reményét. Alkalmazkodva az új helyzethez az űrszonda és tudományos programjának tökéletesítésére fordítják a startig hátralévő időt, minimum egy, maximum két és fél évet.

Csúszik a Rosetta startja

Csúszik a Rosetta startjaAz új Ariane hordozórakéta kudarca után várható volt, hogy a Rosetta indítása késni fog. Az előkészületeket a szűk indítási ablak sürgeti, a startot mégis elhalasztják pár nappal.

A Rosetta lassan útra kész

A Rosetta lassan útra készA magyar részvétellel készülő üstökös-szonda újabb lépéseket tett a világűr felé.

A Rosetta sikeresen vizsgázott

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a meghosszabbított ellenőrzési folyamatok két fontos mérföldkövét is sikerrel teljesítette a januárban üstököskutatásra induló Rosetta.

Rosetta - A cél új, a rakéta (majdnem) a régi

Rosetta - A cél új, a rakéta (majdnem) a régiMegszületett a végleges döntés: a Rosetta várhatóan 2004 februárjában indulhat útnak. Új célpontja a Csurjumov-Geraszimenko, hordozóeszköze pedig az Ariane 5 kismértékben módosított változata lesz.

Legújabb Rosetta-fejlemények

Legújabb Rosetta-fejleményekAmint az köztudott, az ESA és az Arianespace ez év januárban úgy döntött, hogy a Rosetta üstököskutató szonda startját az Ariane-5 rakéta tavaly decemberi kudarca miatt bizonytalan időre elhalasztja. Miközben folyik a kudarc okának kivizsgálása, azt követően pedig a rakétán elvégzik a szükséges módosításokat, a Rosettát hibernálták, és az ESA intenzíven keresi a lehetséges új üstökös-célpontokat. Az idő azért is sürget, mert a szonda szakszerű tárolásának évi költségét 50 és 100 millió Euro közötti összegre becsülik.

PROGRAMAJÁNLÓ: Rosetta - Hogyan tovább?

Ezzel a címmel tart előadást március 18-án Spányi Péter a Polaris Csillagvizsgálóban. Mint portálunkon már többször olvashatták, a Rosetta európai üstökös-kutató misszió indulását januárban el kellett halasztani az Ariane-5 hordozórakéta tavaly decemberi meghibásodása miatt.

Bizonytalan időre elhalasztották a Rosetta startját

Bizonytalan időre elhalasztották a Rosetta startjátAz ESA (Európai Űrügynökség) ESA-PR 04-2003 számú sajtóközleményében bejelentette, hogy bizonytalan időre elhalasztják a Rosetta üstökös kutató űrszonda indítását.

Ismerje meg Rosettat!

Ismerje meg Rosettat!2002. december 18-án (szerdán) 18:00 órakor a Magyar Asztronautikai Társaság rendezésében a Kossuth Klubban (Budapest VIII. Múzeum u. 7.) Apáthy István (KFKI AEKI) tart előadást a Rosetta üstökös-kutató programról. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Rosetta bemutatkozik

A Rosetta bemutatkozikA jövő év első hónapjában a Wirtanen-üstököshöz induló, és ott az égitest körüli pályára álló, illetve leszállóegységével landoló Rosetta űrszonda-együttes megvalósításában magyar szakemberek is részt vettek. Úgy gondoljuk, hogy ez a tény indokolja, hogy a Rosetta-val kapcsolatos híreket külön kezeljük. Mi is a Rosetta program?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 113 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022