Mezőgazdaság Cikkek: 121 - 134

BUÉK: Habzóbor és űrtechnika

BUÉK: Habzóbor és űrtechnikaEzzel a cikkel hűséges Olvasóink már egy évvel ezelőtt is találkozhattak. Viszont vannak új Olvasóink is, meg aktuális is, meg a főszerkesztőnek is az egyik kedvence, úgyhogy ismét bekötjük...

CORINE felszínborítási adatbázis felújítás

CORINE felszínborítási adatbázis felújításA FÖMI Távérzékelési Központ szakemberei a közelmúltban dolgozták ki az 1:50.000 méretarányú CORINE Felszínborítási adatbázis (CLC50) felújítási technológiáját.

Az ember hatása a Földre

Az ember hatása a FöldreAmerikai kutatók - főleg műholdas adatok alapján - felmérték, hogy az emberiség hogyan használja fel (vagy ki?) a Földön évente megtermő növényi tömeget.

A „tintahal-hadművelet”

A „tintahal-hadművelet”Az ESA immár több mint két éve pályán levő „óriás” földmegfigyelő mesterséges holdja, az Envisat segített megfejteni a Chile partjainál hirtelen felbukkanó mélytengeri tintahalak rejtélyét.

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”A tisztán műholdfelvételeken alapuló termésbecslés eredményeiről, a légifényképeken és műholdas távérzékelési adatokon alapuló mezőgazdasági parcella-azonosító rendszerről, valamint a terület alapú támogatások kedvezményezettjeinek ellenőrzéséről is szó esett a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy az űrtechnika jóval közelebb van hozzánk, mint azt sokan gondolnák!

Újabb brazil-kínai távérzékelő műholdak

A héten a brazil és a kínai kormány együttműködési nyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a két ország két újabb földmegfigyelő holdat épít.

A növények károsodásának korai felismerése

Két NASA-kutató ötlete alapján egy olyan, könnyen kezelhető kézi műszert fejlesztettek ki, amely időben segít felismerni a gazdálkodóknak, kertészeknek vagy erdészeknek, ha növényeik betegek.

PROGRAMAJÁNLÓ: SPOT-nap Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: SPOT-nap BudapestenA SPOT IMAGE cég űrfelvételeiről és azok mezőgazdasági, erdészeti, valamint környezet- és természetvédelmi alkalmazásairól hallhatnak a résztvevők a SPOT IMAGE és a Bekes Kft. közös rendezvényén, kedden.

Hazai agrár-környezetvédelmi indikátorok

Hazai agrár-környezetvédelmi indikátorokAz Európai Tanács 2000-től kezdődően kidolgozott egy ajánlás rendszert a környezet és a fenntartható fejlődés szempontjainak a közösségi politikákba való integrálására (COM(2000) 20). Ehhez elsősorban megbízható, pontos agrár-környezetvédelmi indikátorok szükségesek, hogy átfogó információt nyerjünk a mezőgazdaság és a környezet közötti aktuális folyamatokról.

Műholdas helymeghatározás az agráriumban

Műholdas helymeghatározás az agráriumbanA „GPS az agráriumban az európai csatlakozás évében” címmel a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Budapesten tegnap és ma kétnapos konferenciát rendez.

Az űrtechnológia és a habzóbor

Az űrtechnológia és a habzóborA Mars-utazásokhoz fejlesztés alatt álló technológia segíti Spanyolországban a Cava nevű fehér habzóbor minőségének folyamatos fenntartását. Ennek a tavalyi cikkünknek ismételt közlésével szeretnénk minden kedves Olvasóknak sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni!

Légyirtó szer mint űrkutatási melléktermék

Olyan hétköznapi dolgoknak, mint a legyek irtása, is lehet köze az űrkutatáshoz – mégha ez esetben szerencsés véletlen felfedezésről van is szó…

Zöldségtermelés a világűrben és a Földön

Az űrhajósoknak ennivalójukat a Földről kell magukkal vinniük, vagy onnan pótolniuk. Minél hosszabb egy küldetés, annál több tartalékra van szükség a "kamrában". A NASA kísérleti üvegházában azt vizsgálják, hogyan lehetne a táplálék egy részét a helyszínen előállítani. Az új módszerek a Földön is hasznosak lehetnek.

Az Európai Űrügynökség Johannesburgban

Az Európai Űrügynökség JohannesburgbanAz ESA (European Space Agency - Európai Űrügynökség) szervezett formában van jelen a johannesburgi Fenntartható Fejlődés Csúcstalákozón, melyen kétszáz ország mintegy húszezer döntéshozója tanácskozik. Az ESA a csúcstalálkozóhoz kapcsolódó kiállításon egy 72 nm-es pavilonban mutatja be témához kapcsolódó tevékenységét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 134 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024