Mezőgazdaság Cikkek: 81 - 100

Tüzek Kelet-Oroszországban

Tüzek Kelet-OroszországbanÁprilis a füstölés ideje az Amur vidékén gazdálkodó földművesek számára.

Feketeföld – színesben

Feketeföld – színesbenJapán műholdradaros felvételek mutatják a Moszkvától 400 km-re délre fekvő mezőgazdasági területeket.

Zöldülő sivatag

Zöldülő sivatagAz elmúlt negyed évszázad alatt Szaúd-Arábia északi részén egyre nagyobb területeket hódít el a sivatagtól az öntözéses növénytermesztés. Az akár 1 km mélyből kinyert víz azonban talán 50 évig sem lesz elegendő ennek a fenntartásához.

Szőlőtermesztés műholdas segítséggel

Szőlőtermesztés műholdas segítséggelKell még egy kis öntözés a tökéletes terméshez, vagy nem? A dél-afrikai szőlőtermesztők idén már használták azt a szabadon hozzáférhető szolgáltatást, amely választ ad a kérdésre, műholdas távérzékelési adatok felhasználásával.

A nigériai műhold első felvétele

A nigériai műhold első felvételeA NigeriaSat-X nigériai mérnökök közreműködésével épült. Tökéletesen működik, a pályára állítás után néhány nappal már el is készítette első képét.

Szárazság Afrika szarvánál

Szárazság Afrika szarvánálSzomália, Kenya, Etiópia, Dzsibuti – a talaj szárazsága, ami műholdas adatok alapján is felismerhető és feltérképezhető, már most súlyos élelmiszerválságot okoz.

Színes radarvilág

Színes radarvilágPolarizációs radarkép német műholdról, német területről, németországi Űrvilág-olvasóink tiszteletére.

Marsi mezőgazdaság

Marsi mezőgazdaságMég mindig nincs a láthatáron a Mars meglátogatása űrhajósokkal, Japánban mégis foglalkoznak már a kutatás következő fázisával: mit és hogyan lehetne termelni az első marsi farmon?

Ültetvények az Orange-folyó mellett

Ültetvények az Orange-folyó mellettA dél-afrikai folyó mentén az öntözött területek látványa az űrfelvételen is feltűnően elüt a környező száraz tájétól.

Modern mezőgazdasági művelés Minnesotában

Modern mezőgazdasági művelés MinnesotábanA földek úgy néznek ki a Landsat űrfelvételeken, mint egy foltvarrással készült terítő. Az adatokból gyakorlott szemmel mégis hasznos információk nyerhetők.

Wasco rózsái

Wasco rózsáiA dél-kaliforniai kisvárosból származik az egész Egyesült Államok rózsatermelésének közel 40%-a.

Folytassa, Landsat!

Folytassa, Landsat!A világ legrégebb óta folyó műholdas földmegfigyelési programja most 40 éves.

Hatékony öntözővíz-felhasználás műholdas segítséggel

Hatékony öntözővíz-felhasználás műholdas segítséggelDél-Olaszország mezőgazdaságáról híres Campania régiójában műholdas távérzékelési adatok felhasználásával sikerült csökkenteni a felhasznált öntözővíz mennyiségét.

Felismerhetők az űrből a biogazdaságok

Felismerhetők az űrből a biogazdaságokEgy kísérleti stádiumban levő eljárással, műholdas távérzékelési módszerrel is meg tudják állapítani, hogy a kukorica- vagy búzaföldeken biotermesztés folyik-e.

Erdőgazdálkodás űrfelvételeken

Erdőgazdálkodás űrfelvételekenA fából építőanyag, bútor, papír, és még számos más termék lesz. A fát meg is kell termelni. Hogy követhető az erdőművelés űrfelvételek segítségével?

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

Földművelés űrből jövő segítséggel

Földművelés űrből jövő segítséggelA földművesek nem csak saját szemükkel, de a műholdakéval is figyelhetik földjüket. Egy új európai szolgáltatás helymeghatározó és távérzékelő műholdas adatokat is alkalmaz.

Műholdas szüret

Műholdas szüretA bordeaux-i borvidék legjobb termelői közül van, aki már az űrkorszak eredményeinek felhasználásával biztosítja bora kiváló minőségét.

Az első „vizes” képek

Az első „vizes” képekAz európai SMOS műhold, amely a talaj nedvességtartalmát és az óceánok vizének sótartalmát méri, a hamarosan véget érő kalibrációs folyamat után lassan megkezdheti rendszeres megfigyeléseit.

Műholdakkal „látható” a talajvíz változása

Műholdakkal „látható” a talajvíz változásaÉszak-India öntözött búza-, rizs- és árpaföldjei, valamint a népes nagyvárosok (Jaipur, Delhi) alatt eltűnőben van a talajvíz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 134 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024