Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Mezőgazdaság Cikkek: 81 - 100

Magyar siker a Copernicus Masters versenyen

Magyar siker a Copernicus Masters versenyenA műholdas földmegfigyelés legjobb új, innovatív alkalmazásait felvonultató európai verseny egyik fődíját idén Fülöp Györk nyerte el.

Minek Nigériának űrprogram?

Minek Nigériának űrprogram?A címben szereplő kérdést brit ellenzéki politikusok tették fel, mivel a nyugat-afrikai ország egyre nagyobb nemzetközi segélyeket fogad el az éhező lakosság segítésére.

Tüzek Kelet-Oroszországban

Tüzek Kelet-OroszországbanÁprilis a füstölés ideje az Amur vidékén gazdálkodó földművesek számára.

Feketeföld – színesben

Feketeföld – színesbenJapán műholdradaros felvételek mutatják a Moszkvától 400 km-re délre fekvő mezőgazdasági területeket.

Zöldülő sivatag

Zöldülő sivatagAz elmúlt negyed évszázad alatt Szaúd-Arábia északi részén egyre nagyobb területeket hódít el a sivatagtól az öntözéses növénytermesztés. Az akár 1 km mélyből kinyert víz azonban talán 50 évig sem lesz elegendő ennek a fenntartásához.

Szőlőtermesztés műholdas segítséggel

Szőlőtermesztés műholdas segítséggelKell még egy kis öntözés a tökéletes terméshez, vagy nem? A dél-afrikai szőlőtermesztők idén már használták azt a szabadon hozzáférhető szolgáltatást, amely választ ad a kérdésre, műholdas távérzékelési adatok felhasználásával.

A nigériai műhold első felvétele

A nigériai műhold első felvételeA NigeriaSat-X nigériai mérnökök közreműködésével épült. Tökéletesen működik, a pályára állítás után néhány nappal már el is készítette első képét.

Szárazság Afrika szarvánál

Szárazság Afrika szarvánálSzomália, Kenya, Etiópia, Dzsibuti – a talaj szárazsága, ami műholdas adatok alapján is felismerhető és feltérképezhető, már most súlyos élelmiszerválságot okoz.

Színes radarvilág

Színes radarvilágPolarizációs radarkép német műholdról, német területről, németországi Űrvilág-olvasóink tiszteletére.

Marsi mezőgazdaság

Marsi mezőgazdaságMég mindig nincs a láthatáron a Mars meglátogatása űrhajósokkal, Japánban mégis foglalkoznak már a kutatás következő fázisával: mit és hogyan lehetne termelni az első marsi farmon?

A talajvíz tíz éve Amerikában

A talajvíz tíz éve AmerikábanA klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás nem csak a melegebb hőmérsékletre és a megemelkedő tengervízszintre való felkészülést jelenti az Egyesült Államokban.

Amerika éléskamrája űrfelvételen

Amerika éléskamrája űrfelvételenA középnyugati Kansas az Egyesült Államok egyik legjelentősebb mezőgazdasági termelő állama.

Wasco rózsái

Wasco rózsáiA dél-kaliforniai kisvárosból származik az egész Egyesült Államok rózsatermelésének közel 40%-a.

Folytassa, Landsat!

Folytassa, Landsat!A világ legrégebb óta folyó műholdas földmegfigyelési programja most 40 éves.

Hatékony öntözővíz-felhasználás műholdas segítséggel

Hatékony öntözővíz-felhasználás műholdas segítséggelDél-Olaszország mezőgazdaságáról híres Campania régiójában műholdas távérzékelési adatok felhasználásával sikerült csökkenteni a felhasznált öntözővíz mennyiségét.

Felismerhetők az űrből a biogazdaságok

Felismerhetők az űrből a biogazdaságokEgy kísérleti stádiumban levő eljárással, műholdas távérzékelési módszerrel is meg tudják állapítani, hogy a kukorica- vagy búzaföldeken biotermesztés folyik-e.

Erdőgazdálkodás űrfelvételeken

Erdőgazdálkodás űrfelvételekenA fából építőanyag, bútor, papír, és még számos más termék lesz. A fát meg is kell termelni. Hogy követhető az erdőművelés űrfelvételek segítségével?

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

Földművelés űrből jövő segítséggel

Földművelés űrből jövő segítséggelA földművesek nem csak saját szemükkel, de a műholdakéval is figyelhetik földjüket. Egy új európai szolgáltatás helymeghatározó és távérzékelő műholdas adatokat is alkalmaz.

Műholdas szüret

Műholdas szüretA bordeaux-i borvidék legjobb termelői közül van, aki már az űrkorszak eredményeinek felhasználásával biztosítja bora kiváló minőségét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 138 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024