Mezőgazdaság Cikkek: 101 - 120

Friss műholdkép Spanyolország közepéről

Friss műholdkép Spanyolország közepérőlA július végén pályára állított spanyol Deimos-1 távérzékelő mesterséges hold elkészítette első felvételeit.

Rénszarvasokhoz műholdas hótérképek

Rénszarvasokhoz műholdas hótérképekA klímaváltozás hatásait az északi rénszarvaspásztorok is megérzik. Az alkalmazkodást műholdas távérzékelési adatok segíthetik.

Diák-távérzékelés az űrállomásról

Diák-távérzékelés az űrállomásrólAz Endeavour űrrepülőgép mostani útján egy olyan kamerát is magával vitt, amelynek képeit majd mezőgazdasági, környezetvédelmi és oktatási célokra is hasznosítják Amerikában.

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása űrfelvételek segítségével (2. rész)

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása  űrfelvételek segítségével (2. rész)Az optikai és radaros műholdas távérzékelési adatok felhasználásával szerkesztett 2007-es kukorica-károsodási térkép alapján a kártétel kimutatási pontossága 80% fölé emelkedett. A felmérés nem csak itthon, de az Európai Unióban is segítséget nyújthat a kukoricabogár elleni védekezéshez.

Öt kis német távérzékelő hold indult

Öt kis német távérzékelő hold indultA RapidEye nevű műholdakat Bajkonurból egy Dnyepr hordozórakétával állították pályára.

Szárazság Etiópiában

Szárazság EtiópiábanAz afrikai országban pusztító szárazság hatása jól látható a műholdas távérzékelési adatokból készített vegetációs térképen.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)Könnyebb, hatékonyabb munka, a tápanyagellátás és a vetőmagmennyiség szabályozása, a környezetterhelés csökkentése, üzemanyag- és víztakarékosság – többek közt ezeket az előnyöket nyújthatja a műholdas helymeghatározás a gazdáknak.

Algavirágzás és haltenyésztés

Algavirágzás és haltenyésztésChile partjainál a káros tengeri fitoplankton megjelenésére műholdas távérzékelési módszerrel is figyelnek.

Sárgálló repceföldek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Sárgálló repceföldek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMájus elején a hazai tájak egyik jellegzetessége a repceföldek élénksárga színe.

Egyedülálló pollenjelentő rendszer Magyarországon

Egyedülálló pollenjelentő rendszer MagyarországonEgy tegnapi sajtóhír szerint jövőre beindulhat a műholdas távérzékelési adatokon alapuló hazai pollenjelentő szolgálat.

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdja

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdjaA talaj nedvességtartalmát és az óceánok sótartalmát feltérképező SMOS szeptemberben indulhat az oroszországi Pleszeckből.

Radaros műholdakkal a víz nyomában

Radaros műholdakkal a víz nyomábanMint a legtöbb, a Szahara déli peremén fekvő országban, Nigerben is gondot okoz a vízellátás.

Mégis elindult a thaiföldi műhold

Mégis elindult a thaiföldi műholdA bürokratikus akadályok miatt sokáig a Földön maradt THEOS távérzékelési műhold szerdán végre útra kelhetett.

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása űrfelvételek segítségével (1. rész)

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása  űrfelvételek segítségével (1. rész)Magyarországon 2007-ben a nagy szárazságon túl az amerikai kukoricabogár kártétele is hozzájárult a nagyon alacsony kukoricaterméshez.

Ki hogy műveli a földjét?

Ki hogy műveli a földjét?A világ különböző tájain más-más mezőgazdasági termelési módszerek alakultak ki. A néha meghökkentően eltérő látványt jól érzékeltetik az űrfelvételek.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)Augusztus 27-én Pátyon látványos precíziós mezőgazdasági bemutatóra került sor.

Két kínai indítás négy napon belül

Két kínai indítás négy napon belülMúlt szombaton egy visszatérő kísérleti űreszköz, kedden egy távközlési mesterséges hold startolt Kínából.

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságban

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságbanBemutatunk egy működő hazai példát a műholdas helymeghatározás (pontosabban a valós idejű kinematikus GPS, szokásos angol rövidítéssel RTK) mezőgazdasági alkalmazására.

Génkezelt vagy nem?

Génkezelt vagy nem?Ki tudná megmondani ezt a kukoricanövényről egy szempillantás alatt? Űrkutatási célra kifejlesztett technológiával ez mégis lehetséges.

Az EUPOS szolgáltatási rendszere

Az EUPOS szolgáltatási rendszereHazánkban is egyre többen használják autójuk navigációjára, szabadidejükben, vagy munkavégzésre a műholdas helymeghatározást. A megbízható GPS eszközök azonban rendelkeznek egy sor korláttal is. A probléma megoldása érdekében kezdődött meg Közép- és Kelet-Európában az EUPOS javító földi hálózat kifejlesztése. Az idén elkészült e speciális infrastruktúra különféle alrendszereinek terve annak érdekében, hogy 2006-ban beindulhasson a (még csak Budapest környéki) tesztüzem.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 134 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024