Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Magyar a világűrben Cikkek: 1 - 20

MEGFEJTÉS: Plakát

MEGFEJTÉS: PlakátA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét. Itt a válasz a harmadik kérdésre és a szerencsés nyertes neve.

MEGFEJTÉS: Egy év halasztás

MEGFEJTÉS: Egy év halasztásA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét. Itt a válasz a második kérdésre és a szerencsés nyertes neve.

In memoriam Gutyina Péter (1946–2022)

In memoriam Gutyina Péter (1946–2022)Az űrhajósjelöltek „Hetek” csoportjából már a negyedik is felrepült az égbe. 76 éves korában elhunyt Gutyina Péter egykori repülőszázados, űrhajósjelölt, szuperszonikus elfogó vadászrepülő.

Ki volt (lesz) a második magyar űrhajós?

Ki volt (lesz) a második magyar űrhajós?A címben feltett kérdésre (kérdésekre) nem is olyan egyszerű a válasz, mint gondolnánk.

REJTVÉNY: Fogas kérdés

REJTVÉNY:  Fogas kérdésÖt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért szállhatnak versenybe. Itt az utolsó kérdés!

MEGFEJTÉS: Fejlógatott helyzet

MEGFEJTÉS:  Fejlógatott helyzetFriedrich Trendelenburg volt az, akiről az űrhajósjelöltek vizsgálatakor is alkalmazott fejlógatott testhelyzetetet elnevezték. Megvan negyedik rejtvényünk nyertese!

REJTVÉNY: Fejlógatott helyzet

REJTVÉNY:  Fejlógatott helyzetÖt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért szállhatnak versenybe. Itt a negyedik kérdés!

REJTVÉNY: Enkuk és pékuk

REJTVÉNY: Enkuk és pékukÖt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért szállhatnak versenybe. Itt a harmadik kérdés!

REJTVÉNY: Milyen legyen egy űrhajós?

REJTVÉNY: Milyen legyen egy űrhajós?Öt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért szállhatnak versenybe. Itt a második kérdés!

REJTVÉNY: Az űrhajós-kiválasztás lépései

REJTVÉNY: Az űrhajós-kiválasztás lépéseiÖt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért szállhatnak versenybe. Itt az első kérdés!

REJTVÉNY: Plakát

REJTVÉNY: PlakátA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Itt a harmadik kérdés!

REJTVÉNY: Egy év halasztás

REJTVÉNY: Egy év halasztásA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Itt a második kérdés!

Szabó József (1928–2021)

Szabó József (1928–2021)Életének 93. évében elhunyt dr. Szabó József nyugállományú repülő vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár.

MEGFEJTÉS: Fogas kérdés

MEGFEJTÉS:  Fogas kérdésItt a megfejtés, és megvan dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című könyvéért folyó rejtvénysorozatunk utolsó fordulójának nyertese!

A tizedik nemzet a világűrben – kiegészítés

A tizedik nemzet a világűrben – kiegészítésSchuminszky Nándor „kukacoskodó” gondolatai a közelmúltban a szovjet–mongol űrrepülés 40. évfordulója kapcsán megjelent kétrészes cikkünkkel kapcsolatban.

A tizedik nemzet a világűrben (1. rész)

A tizedik nemzet a világűrben (1. rész)Éppen 40 évvel ezelőtt fejeződött be a szovjet–mongol űrrepülés. Az ázsiai ország lett a 10., melynek állampolgára eljutott a világűrbe, majd épségben hazatért.

MEGFEJTÉS: Enkuk és pékuk

MEGFEJTÉS: Enkuk és pékukAz 1914-ben orvosi Nobel-díjat kapott Bárány Róbert forgószéke segítségével vizsgálják az űrhajósjelölteket. Megvan harmadik rejtvényünk nyertese!

MEGFEJTÉS: Milyen legyen egy űrhajós?

MEGFEJTÉS: Milyen legyen egy űrhajós?Az Interkozmosz programot vezető szovjetek szerint legfeljebb 35 éves, 170 cm magas és 70 kg-os. Megvan második rejtvényünk nyertese!

MEGFEJTÉS: Az űrhajós-kiválasztás lépései

MEGFEJTÉS: Az űrhajós-kiválasztás lépéseiAz első magyar űrhajós kiválasztásának harmadik szakaszában a vizsgálatokat a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték. Megvan első rejtvényünk nyertese!

Könyv az első magyar űrrepülésről

Könyv az első magyar űrrepülésrőlDr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című, frissen megjelent könyvének ismertetője.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 71 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024