Magyar a világűrben Cikkek: 41 - 60

Hősnek tartják az űrhajósokat a fiatalok

Hősnek tartják az űrhajósokat a fiatalokEzt mutatják egy friss, ezer főből álló mintán végzett hazai közvélemény-kutatás adatai.

Rjumin órája és űrhajós-találkozó Magyarországon

Rjumin órája és űrhajós-találkozó MagyarországonMájus végén, június elején űrhajós „csúcsforgalom” volt Magyarországon, amikor is az első magyar űrrepülés 30. évfordulója alkalmából Farkas Bertalan látta vendégül űrben járt kollégáit.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (6 . rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (6 . rész)A magyar űrrepülés nem csak egy nagyobbacska hőstett volt, hanem afféle korrajz is, egy egyszerre paranoiás és exhibicionista világ korrajza.

Űrhajós-találkozó Pécsett

Űrhajós-találkozó Pécsett Európa kulturális fővárosa május 31-én, az első magyar űrrepülés harmincadik évfordulója kapcsán nemzetközi űrhajós-találkozónak adott helyet.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (3. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (3. rész)1980. május 26-án eljött a nap, magyar űrhajós startolt az űrbe. A tömegtájékoztatási gőzhenger beindult, Farkas „Berci” nemzeti hős lett.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (1. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (1. rész)Magyarország – bár sok tekintetben nem látszik rajta – űrnemzet. Kis túlzással persze. Mindenesetre a történelemkönyvek szerint nemzetünk volt a hetedik ország a világon, amelynek űrhajósa járt a világűrben.

PROGRAMAJÁNLÓ: Visszaemlékezés az első magyar űrrepülésre

PROGRAMAJÁNLÓ: Visszaemlékezés az első magyar űrrepülésreAz első magyar űrrepülés közelgő 30. évfordulója alkalmából baráti beszélgetés és visszaemlékezés lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum városligeti épületében, május 13-án.

Ember és világűr – emlékezés egy évfordulóra

Ember és világűr – emlékezés egy évfordulóraA magyar-szovjet űrrepülés 27. évfordulójára emlékeztek ma délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumában. Az emlékülésen került sor az Ember és a világűr című multimédiás kiadvány bemutatójára.

Magyaros űrételek – 26 éve

Magyaros űrételek – 26 éveAz Index interjút közöl a Farkas Bertalan utazására készített űrételek fejlesztésének irányítójával.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(2. - befejező - rész)

25 éve történt:<br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(2. - befejező - rész)Farkas Bertalanék visszatérésre használt űrhajója ma a Közlekedési Múzeumban látható. Javasoljuk, hogy - cikkünkkel a kezükben - látogassák meg! (Persze, ha a cikket bemagolják, akár el is kápráztathatják Családjukat, vagy Barátaikat...)

Kitüntették Farkas Bertalant az űrhajózás napján

Kitüntették Farkas Bertalant az űrhajózás napjánAz első magyar űrhajós Medvegyev orosz elnöktől vette át az elismerést a Kremlben, 50 évvel azután, hogy az első ember, Gagarin a világűrben járt. A hír végén jövő heti programokat is ajánlunk.

Farkas Bertalan Expressz

Farkas Bertalan Expressz2010. augusztus 7-én élményvonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról Kecskemétre, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (5. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (5. rész)A leszállás után valóságos diadalmenet szerveződött Farkas Bertalan köré. A nép imádta újdonsült hősét, Farkas Bertalanból Farkas Berci lett.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (4. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (4. rész)A magyar űrrepülés egy hete úgy zajlott, mint a karikacsapás, maximum a lelkesedésből tovább folytatott kísérletek hossza tért el a tervektől. Farkas Bertalan küldetése minden tekintetben sikeres volt, az egyetlen probléma a leszállás pillanatát választotta.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (2. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (2. rész)Sikerek és kudarcok. Az Interkozmosz jól indult, majd nagyot zökkent a bolgár repülésnél, egy évvel elhalasztva a mi repülésünket.

Az első magyar űrrepülésre emlékezve

Az első magyar űrrepülésre emlékezveBaráti hangulatban emlékeztek vissza május 13-án a három évtizeddel ezelőtt történt eseményekre az akkori résztvevők.

FILMAJÁNLÓ: Az űrhajózás 50 évéről, magyar szemmel

FILMAJÁNLÓ: Az űrhajózás 50 évéről, magyar szemmelA háromrészes sorozatot december 10-én kezdi vetíteni a Duna Televízió.

MEGHÍVÓ: Magyar(ok) a világűrben

Április 25-én este lesz az űrtörténeti előadássorozat harmadik része az Erzsébetligeti Színházban.

25 éve történt:
Magyar a világűrben
(befejező rész)

25 éve történt: <br>Magyar a világűrben <br>(befejező rész)A szovjet-magyar űrrepülés hatodik napján, azaz június 2-án az űrhajósok megkezdték felkészülésüket a hazatérésre, majd másnap - elég keményen - landoltak Dzseszkazgantól 140 km-re.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(1. rész)

25 éve történt: <br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(1. rész)1980. június 3-án szállt le a Kubászovot és Farkast hazahozó Szojuz-35 űrhajó. A csak hazatéréshez használt űrhajó ma a Közlekedési Múzeumban látható - így virtuálisan - akár be is mászhatunk...
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 67 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024