Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

India a világűrben Cikkek: 161 - 180

Felfutóban az indiai űrprogram

Felfutóban az indiai űrprogram2010-ben az ázsiai ország közel 40 százalékkal többet költhet majd űrkutatásra, mint az elmúlt esztendőben!

Hirtelen halál: az indiai holdszonda vége

Hirtelen halál: az indiai holdszonda végeA tavaly októberben indított, a Hold körül keringő Csándráján-1 váratlanul, idő előtt felmondta a szolgálatot.

Pillantás a Hold sötét krátereibe

Pillantás a Hold sötét krátereibeNyilvánosságra hozták az indiai Csándráján-1 holdszondán repülő amerikai radarberendezés első képeit a Hold állandóan sötétben levő sarkvidéki krátereinek belsejéről.

Űrszonda-becsapódás a Holdon

Űrszonda-becsapódás a HoldonA terveknek megfelelően a Hold felszínébe csapódott a Csándráján-1 indiai holdszondáról indított egység. Képeket egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra.

Elindult az indiai holdszonda

Elindult az indiai holdszondaA kétéves működésre tervezett Csándráján-1 (Chandrayaan-1) révén az ázsiai ország is megkezdheti a Hold kutatását.

Indiai távközlési hold indult

Indiai távközlési hold indultA legnagyobb teljesítőképességű indiai hordozórakéta az INSAT-4CR távközlési műholdat állította pályára. A tavalyi kudarc után a startot nagy várakozás előzte meg.

Földet ért az indiai visszatérő kapszula...

Földet ért az indiai visszatérő kapszula......pontosabban vizet, hiszen a Bengál-öbölből halászták ki a január 10-én indított SRE-1-et.

Indiai embert az űrbe!

Indiai embert az űrbe!Az Indiai Űrügynökség (ISRO) céljai között immár az emberes űrrepülés is szerepel, 2014-es megvalósítási dátummal.

Európa részvétele India holdprogramjában

Európa részvétele India holdprogramjábanJúnius 27-én az Európai Űrügynökség (ESA) és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) főképviselői aláírták a Csándráján-1 indiai holdszonda kutatási programját érintő együttműködési megállapodást.

India csillagászati műholdat indít

India csillagászati műholdat indítIndia 2007-ben csillagászati műholdat kíván pályára állítani – jelentette Új-Delhiből az AFP hírügynökség.

Óceánkutató műhold Indiából

Óceánkutató műhold IndiábólAz Oceansat-2 mai startja volt az ország huszadik sikeres űrindítása.

Radaros kémműhold indult Indiából

Radaros kémműhold indult IndiábólAz űreszközt Izraeltől vásárolták, és elsősorban a gyanús pakisztáni tevékenység megfigyelésére szánják.

Indiai közelképek a Holdról

Indiai közelképek a HoldrólNyilvánosságra hoztak két képet a Csándráján-1 Holdba csapódó egységének pénteki felvételei közül.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Indiai rakéta tíz műholddal

Indiai rakéta tíz műholddalHétfőn nyolc külföldi és két hazai műholdat emelt a magasba az indiai PSLV hordozórakéta.

Olasz űrtávcső indiai rakétával

Olasz űrtávcső indiai rakétávalAz AGILE olasz gamma-csillagászati műhold indiai PSLV rakétával indult hároméves küldetésére.

Indiai az év első startja

Indiai az év első startjaNégy űreszköz került 635 km magas poláris Föld körüli pályára PSLV rakétával.

India műholdas felderítő kapacitást épít

India műholdas felderítő kapacitást építIndia – elsősorban a fokozódó pakisztáni és kínai fegyverkezésre válaszul – katonai felderítő műholdcsalád kifejlesztésén dolgozik. A sorozat első tagja akár már 2007-ben pályára kerülhet.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

India erőforráskutató műholdat indított

India erőforráskutató műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma, hajnali 04:54-kor az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű PSLV rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás Resourcesat-1 műholdat. Remények szerint az űreszköz a korábbi nagysikerű indiai távérzékelő műholdak nyomdokán fog haladni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 189 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024