Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

India a világűrben Cikkek: 141 - 160

Érdekességek a MAVEN-ről (2. rész)

Érdekességek a MAVEN-ről (2. rész)Miért került tizedannyiba az indiai, mint az amerikai Mars-szonda? Hány haiku utazik a MAVEN-en? Mi köze van az új szondának a Curiosity-hoz?

Plusz manőver kellett az indiai Mars-szondának

Plusz manőver kellett az indiai Mars-szondánakA még a Föld körül keringő űreszköz pályamagasságát nem sikerült a kellő mértékben növelni. A hiba állítólag nem veszélyezteti a küldetés sikerét.

Indiából a Marshoz

Indiából a MarshozMa pályára állt India első űreszköze, amelyet egy idegen bolygó kutatására küldenek.

Néhány hetes késés az indiai rakétával

Néhány hetes késés az indiai rakétávalAugusztus 19-én üzemanyag-szivárgás miatt le kellett fújni a startot, így a hányatott sorsú GSLV rakéta izgalommal várt visszatérésére még várni kell.

Pályán az első indiai navigációs műhold

Pályán az első indiai navigációs műholdAz IRNSS-1A jelű űreszközzel az ország megkezdte saját műholdas helymeghatározó rendszerének kiépítését.

Egyszerre hét műhold startolt Indiából

Egyszerre hét műhold startolt IndiábólA PSLV rakéta fő hasznos terhe, a francia-indiai SARAL óceánkutató hold mellett még hat kis űreszköz állt poláris pályára, köztük az első osztrák műhold, és más „elsők” is.

Francia és japán műhold indiai rakétával

Francia és japán műhold indiai rakétávalA PSLV rakéta vasárnap pályára állította a SPOT-6 francia kereskedelmi földmegfigyelő műholdat, és egy kis japán kísérleti egyetemi holdat is.

Indiai radarműhold indult

Indiai radarműhold indultAz ázsiai ország ezzel belépett azon űrhatalmak szűk körű klubjába, amelyek képesek saját radaros távérzékelő hold gyártására és pályára állítására – mind polgári, mint katonai felderítő alkalmazások céljára.

Végre egy sikeres start Indiából

Végre egy sikeres start IndiábólIgaz, most a kisebb PSLV rakéta indult, és nem a tavaly kétszer is szerencsétlenül járt GSLV.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Az indiai Mars-szonda első képe – a Földről

Az indiai Mars-szonda első képe – a FöldrőlKipróbálták a még mindig a Föld körül, de egyre magasabb pályákon keringő Mars Orbiter Mission (MOM) kameráját.

Magyarok az indiai Mars-programban

Magyarok az indiai Mars-programbanA ma indult indiai Mars-szonda földi követőállomásain magyar készítésű berendezések is szolgálják az ázsiai ország első bolygóközi küldetésének sikerét.

Indiában is aggódnak a NASA leállása miatt

Indiában is aggódnak a NASA leállása miattAz amerikai kormányintézményekben akár még hetekig is eltarthat a kényszerszünet, miközben Indiából is űrszondát indítanának a Mars felé. Ehhez pedig a NASA követőállomásait vennék igénybe...

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdja

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdjaAz Alphasat I-XL az első, amely az újonnan fejlesztett Alphabus platformra épült. Az ESA technológiai kísérletei is helyet kaptak rajta.

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első hold

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első holdIndia is csatlakozik azoknak a táborához, akik saját navigációs műholdrendszert építenek ki.

India a Marshoz?

India a Marshoz?A 2013-at beharangozó cikkünkből kimaradt, most bepótoljuk: ha minden jól megy, idén ősszel indulhat az első indiai űrszonda a Mars körüli pályára.

Indiai űrtervek a következő évekre

Indiai űrtervek a következő évekreIdén még két PSLV rakétát indítanak, jövőre viszont bemutatkozna az utóbbi két alkalommal szerencsétlenül járt GSLV rakéta indiai gyártású harmadik fokozattal szerelt, javított változata is.

Megha-Tropiques és három másik

Megha-Tropiques és három másikIndiai PSLV rakétával indult a francia-indiai időjárás- és klímakutató űreszköz. Útitársa három mikroműhold volt.

Az idei második rakétakudarc Indiában

Az idei második rakétakudarc IndiábanIndia legnagyobb hordozórakétája, a GSLV a mai startot követő egy percen belül szerencsétlenül járt.

Indiai rakétakudarc

Indiai rakétakudarcMúlt csütörtökön a legnagyobb teljesítményű indiai hordozórakétához fejlesztett új, folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyagú harmadik fokozat kísérleti indítása nem sikerült.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 189 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024