India a világűrben Cikkek: 141 - 160

Indiai radarműhold indult

Indiai radarműhold indultAz ázsiai ország ezzel belépett azon űrhatalmak szűk körű klubjába, amelyek képesek saját radaros távérzékelő hold gyártására és pályára állítására – mind polgári, mint katonai felderítő alkalmazások céljára.

Végre egy sikeres start Indiából

Végre egy sikeres start IndiábólIgaz, most a kisebb PSLV rakéta indult, és nem a tavaly kétszer is szerencsétlenül járt GSLV.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Felfutóban az indiai űrprogram

Felfutóban az indiai űrprogram2010-ben az ázsiai ország közel 40 százalékkal többet költhet majd űrkutatásra, mint az elmúlt esztendőben!

Hirtelen halál: az indiai holdszonda vége

Hirtelen halál: az indiai holdszonda végeA tavaly októberben indított, a Hold körül keringő Csándráján-1 váratlanul, idő előtt felmondta a szolgálatot.

Pillantás a Hold sötét krátereibe

Pillantás a Hold sötét krátereibeNyilvánosságra hozták az indiai Csándráján-1 holdszondán repülő amerikai radarberendezés első képeit a Hold állandóan sötétben levő sarkvidéki krátereinek belsejéről.

Űrszonda-becsapódás a Holdon

Űrszonda-becsapódás a HoldonA terveknek megfelelően a Hold felszínébe csapódott a Csándráján-1 indiai holdszondáról indított egység. Képeket egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra.

Elindult az indiai holdszonda

Elindult az indiai holdszondaA kétéves működésre tervezett Csándráján-1 (Chandrayaan-1) révén az ázsiai ország is megkezdheti a Hold kutatását.

Indiai távközlési hold indult

Indiai távközlési hold indultA legnagyobb teljesítőképességű indiai hordozórakéta az INSAT-4CR távközlési műholdat állította pályára. A tavalyi kudarc után a startot nagy várakozás előzte meg.

Földet ért az indiai visszatérő kapszula...

Földet ért az indiai visszatérő kapszula......pontosabban vizet, hiszen a Bengál-öbölből halászták ki a január 10-én indított SRE-1-et.

Megha-Tropiques és három másik

Megha-Tropiques és három másikIndiai PSLV rakétával indult a francia-indiai időjárás- és klímakutató űreszköz. Útitársa három mikroműhold volt.

Az idei második rakétakudarc Indiában

Az idei második rakétakudarc IndiábanIndia legnagyobb hordozórakétája, a GSLV a mai startot követő egy percen belül szerencsétlenül járt.

Indiai rakétakudarc

Indiai rakétakudarcMúlt csütörtökön a legnagyobb teljesítményű indiai hordozórakétához fejlesztett új, folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyagú harmadik fokozat kísérleti indítása nem sikerült.

Óceánkutató műhold Indiából

Óceánkutató műhold IndiábólAz Oceansat-2 mai startja volt az ország huszadik sikeres űrindítása.

Radaros kémműhold indult Indiából

Radaros kémműhold indult IndiábólAz űreszközt Izraeltől vásárolták, és elsősorban a gyanús pakisztáni tevékenység megfigyelésére szánják.

Indiai közelképek a Holdról

Indiai közelképek a HoldrólNyilvánosságra hoztak két képet a Csándráján-1 Holdba csapódó egységének pénteki felvételei közül.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Indiai rakéta tíz műholddal

Indiai rakéta tíz műholddalHétfőn nyolc külföldi és két hazai műholdat emelt a magasba az indiai PSLV hordozórakéta.

Olasz űrtávcső indiai rakétával

Olasz űrtávcső indiai rakétávalAz AGILE olasz gamma-csillagászati műhold indiai PSLV rakétával indult hároméves küldetésére.

Indiai az év első startja

Indiai az év első startjaNégy űreszköz került 635 km magas poláris Föld körüli pályára PSLV rakétával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 175 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022