Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

India a világűrben Cikkek: 121 - 140

Egyszerre 6 szingapúri műhold!

Egyszerre 6 szingapúri műhold!December 16-án az indiai Sriharikotából az ISRO kisebbik rakétája összesen 625 kg tömegben állított pályára féltucat szingapúri mesterséges holdat.

Indiai katonai távközlési hold indult

Indiai katonai távközlési hold indultA GSAT-6 geostacionárius pályára kerül, GSLV Mk.2 típusú hordozórakétával emelkedett a magasba csütörtökön.

Sikeres évet zártak az indiai hordozórakéták

Sikeres évet zártak az indiai hordozórakétákHárom rakétatípus öt startja – öt siker. Jó évet zártak az indiai hordozórakéták 2014-ben.

Hat hónappal meghosszabbítják az indiai Mars-missziót

Hat hónappal meghosszabbítják az indiai Mars-missziótKöszönhetően a fedélzeten rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiségnek és az űreszköz rendben működő berendezéseinek, az ISRO hat hónappal meghosszabbítja a MOM küldetését.

GYORSHÍR: Sikeres volt az indiai rakéta bemutatkozása

GYORSHÍR: Sikeres volt az indiai rakéta bemutatkozásaIndia eddigi legerősebb, teljesen saját készítésű hordozórakétája szuborbitális tesztrepülést hajtott végre.

Indiai navigációs műhold indult

Indiai navigációs műhold indultA harmadik, IRNSS-1C nevű műholddal bővül az ázsiai ország saját műholdas navigációs rendszere.

GYORSHÍR: India a Marsnál

GYORSHÍR: India a MarsnálŰrtörténelmi esemény: sikeres volt az indiai Mars Orbiter Mission fékezőmanővere, ez az űrszonda is a vörös bolygó körüli pályára állt.

Pályán a SPOT-7

Pályán a SPOT-7Az indiai PSLV hordozórakétával most pályára állított összes űreszköz külföldi, a fő hasznos teher a francia SPOT-7 távérzékelő hold volt.

Bemutatták az indiai űrkabint

Bemutatták az indiai űrkabintIndia célja, hogy negyedik űrhatalomként saját erőből embereket juttasson a világűrbe. Kérdéses ugyanakkor a pénzügyi támogatás...

A visszatekintés ideje (2. rész)

A visszatekintés ideje (2. rész)Kína a Holdon, India a Mars felé, az első űrindítás dél-koreai földről – a jelek szerint 2013 az űr éve volt Ázsiában.

Pályán India első űrtávcsöve

Pályán India első űrtávcsöveAz ultraibolya és röntgentartományban érzékeny Astrosat mellett hat kisebb műhold indult PSLV rakétával.

India első bolygóközi szondája

India első bolygóközi szondájaIndia Mars-szondája tavaly szeptemberben állt pályára a vörös bolygó körül. Öt tudományos műszere azóta is méréseket végez.

Pályán az IRNSS-1D

Pályán az IRNSS-1DSzombaton sikeres indiai starttal zárult a „navigációs műholdak hete”.

Űralkalmazások Indiában

Űralkalmazások IndiábanAz űralkalmazások jelentik India számára az űrtevékenység legfontosabb területét. Az impozáns műholdflotta tovább gyarapszik.

Új indiai nehéz-hordozórakéta

Új indiai nehéz-hordozórakétaA magyar idő szerint csütörtök hajnalban indítandó rakéta – siker esetén – kétszeresen is új időszámítást jelezhet az indiai űrprogramban.

Az első indiai Mars-kép

Az első indiai Mars-képNyilvánosságra hozták az indiai Mars Orbiter Mission első felvételét a vörös bolygóról.

Hamarosan a Marsnál

Hamarosan a MarsnálNemsokára megérkezik a vörös bolygóhoz egy indiai és egy amerikai űrszonda.

India második navigációs holdja

India második navigációs holdjaAz IRNSS-1B jelű műhold pénteken indult geoszinkron pályára.

Pályán a GSAT-14

Pályán a GSAT-14Az indiai távközlési műhold indításáról szóló hír rutinszerűnek tűnhet, pedig nem az! A mostani sikeres starttal talán elszáll az átok a GSLV hordozórakétáról.

MOM: útban a Mars felé

MOM: útban a Mars feléAz indiai Mars-szonda elhagyta a Föld körüli pályát, hogy 2014 szeptemberében lefékezzen a vörös bolygó mellett, és megkezdje ottani megfigyeléseit.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 189 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024