Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Európai űrpolitika Cikkek: 161 - 173

Az európai űrtevékenység (10. rész): A MŰHOLDAK SZÁRNYALNAK…

Az európai űrtevékenység (10. rész): A MŰHOLDAK SZÁRNYALNAK…Hazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. A hatvanas-hetvenes években az Öreg Kontinens menthetetlenül lemaradt a rakétafejlesztésekben, viszont egyre megbízhatóbb műholdakat épített.

Az európai űrtevékenység (11. rész): KELETEN A HELYZET VÁLTOZÓBAN…

Az európai űrtevékenység (11. rész): KELETEN A HELYZET VÁLTOZÓBAN…Hazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Ebből a részből kiderül, hogy miért és hogyan alakult meg az Interkozmosz.

Az európai űrtevékenység (6. rész): MEGSZÜLETIK EURÓPA

Az európai űrtevékenység (6. rész): MEGSZÜLETIK EURÓPAHazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Sorozatunk mostani részében bemutatjuk az Europa nevű rakéta születését.

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok13:13. A brit sajtóban is óriási vitákat váltott ki a Columbia megsemmisülése. Érvek és ellenérvek csapnak össze az űrrepülőgép-flottával, illetve magával a személyzettel végzett űrtevékenységgel kapcsolatban. Eközben Izreal miniszterelnöke kijelentette, hogy az ország továbbra is fog űrhajósokat küldeni a világűrbe.

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?01:16. Ahogy a világ felocsúdik a Columbia tragédiájából, nemcsak az űrrepülőgép-flotta, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jövőjével kapcsolatban is egy sor kérdés merül fel. Teljesen véletlen egybeesés, hogy néhány órán belül egy orosz teherszállító Progressz űrhajó indul az ISS-hez.

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?18:22. A NASA beszámolt arról, hogy a Columbia indulásakor a középső hajtóanyag-tartályból leszakadt egy darab. Elképzelhető, hogy ez okozta az űrrepülőgép és a személyzet tragédiáját. Az amerikai elnök egyelőre kizárta a terrorcselekmény lehetőségét.

Az ESA új főigazgatója

Az ESA új főigazgatójaAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának ülése december 11-én úgy döntött, hogy 2003. július 1-jétől Jean-Jacques Dordain lesz az ESA új főigazgatója. A kinevezés négy éves időtartamra szól. Az ESA jelenlegi főigazgatója az olasz Antonio Rodotá, akinek jövő nyáron jár le a mandátuma.

Az európai űrtevékenység (9. rész): AZ ELDO IS MAJDNEM RÁMENT…

Az európai űrtevékenység (9. rész): AZ ELDO IS MAJDNEM RÁMENT…Hazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Ezúttal megtudjuk, hogy az Europa rakéta sikertelensége gyakorlatilag az ELDO-t is megbuktatta.

Az európai űrtevékenység (7. rész): Megalakul az ELDO és az ESRO

Az európai űrtevékenység (7. rész): Megalakul az ELDO és az ESROHazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Sorozatunk mostani részében megismerkedünk az ELDO és az ESRO megalakulásával.

Az európai űrtevékenység (4. rész): HOL VAN KOUROU?

Az európai űrtevékenység (4. rész): HOL VAN KOUROU?Hazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Cikksorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az Űrvilág Olvasói.

STS-107: Emberi maradványokat találtak

STS-107: Emberi maradványokat találtak11:58. A Columbia darabjai 320 km hosszú sávban szórodtak szét. A kisebb-nagyobb űrrepülőgép alkatrészek között megtalálták az első emberi maradványokat, valamint egy sisakot és az egyik űrhajós szkafanderéről származó repülési-kitűzőt (mission patch).

STS-107: Az utolsó pillanatok...

STS-107: Az utolsó pillanatok...00:04. A telemetriai adatok sorozatos problémákat jeleztek...

Galileo gondok

Galileo gondokAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának december 11-i ülésén nem sikerült konszenzusos döntést hozni az ESA részvételéről a Galileo műholdas navigációs programban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024