Európai űrpolitika Cikkek: 161 - 167

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok13:13. A brit sajtóban is óriási vitákat váltott ki a Columbia megsemmisülése. Érvek és ellenérvek csapnak össze az űrrepülőgép-flottával, illetve magával a személyzettel végzett űrtevékenységgel kapcsolatban. Eközben Izreal miniszterelnöke kijelentette, hogy az ország továbbra is fog űrhajósokat küldeni a világűrbe.

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?01:16. Ahogy a világ felocsúdik a Columbia tragédiájából, nemcsak az űrrepülőgép-flotta, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jövőjével kapcsolatban is egy sor kérdés merül fel. Teljesen véletlen egybeesés, hogy néhány órán belül egy orosz teherszállító Progressz űrhajó indul az ISS-hez.

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?18:22. A NASA beszámolt arról, hogy a Columbia indulásakor a középső hajtóanyag-tartályból leszakadt egy darab. Elképzelhető, hogy ez okozta az űrrepülőgép és a személyzet tragédiáját. Az amerikai elnök egyelőre kizárta a terrorcselekmény lehetőségét.

Az ESA új főigazgatója

Az ESA új főigazgatójaAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának ülése december 11-én úgy döntött, hogy 2003. július 1-jétől Jean-Jacques Dordain lesz az ESA új főigazgatója. A kinevezés négy éves időtartamra szól. Az ESA jelenlegi főigazgatója az olasz Antonio Rodotá, akinek jövő nyáron jár le a mandátuma.

STS-107: Emberi maradványokat találtak

STS-107: Emberi maradványokat találtak11:58. A Columbia darabjai 320 km hosszú sávban szórodtak szét. A kisebb-nagyobb űrrepülőgép alkatrészek között megtalálták az első emberi maradványokat, valamint egy sisakot és az egyik űrhajós szkafanderéről származó repülési-kitűzőt (mission patch).

STS-107: Az utolsó pillanatok...

STS-107: Az utolsó pillanatok...00:04. A telemetriai adatok sorozatos problémákat jeleztek...

Galileo gondok

Galileo gondokAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának december 11-i ülésén nem sikerült konszenzusos döntést hozni az ESA részvételéről a Galileo műholdas navigációs programban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 167 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022