Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Európai űrpolitika Cikkek: 121 - 140

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-ben

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-benAz állvány elkészítése 2009 közepéig késleltetheti az első orosz Szojuz hordozórakéta indítását a Francia Guyana-i Kourou űrbázisról.

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósítását

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósításátAz európai műholdas rádiónavigációs rendszer, a Galileo késlekedéseinek megszüntetését sürgette az Európai Parlament abban az állásfoglalásban, amelyet mások mellett a parlamenti témafelelős, Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) kezdeményezésére fogadtak el a strasbourgi plenáris ülésen.

Bemutatjuk... a román űrkutatást (2. rész)

Bemutatjuk... a román űrkutatást (2. rész)Románia űrkutatásának bemutatását a Román Űrügynökség történetével folytatjuk.

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.

Az Európai Űrtanács második ülése

Az Európai Űrtanács második ülése2005. június 7-én, Luxemburgban tartotta második ülését az Európai Űrtanács. A megbeszélésen körvonalazták az európai űrpolitika mai és jövőbeni lehetőségeit, illetve megállapodtak az Európai Unió űrpolitikájának részletes kidolgozásában a harmadik, 2005 novemberére tervezett ülésezésig.

Az űrtevékenység társadalmi hatásáról

Az űrtevékenység társadalmi hatásárólA Nemzetközi Asztronautikai Akadémia e témájú konferenciáját most tartja Budapesten, az Akadémia székházában.

A Huygens az ESA-t népszerűsítette

A Huygens az ESA-t népszerűsítetteA Huygens űrszonda leszállásáról szinte valamennyi európai hírújság címoldalon számolt be, az ESA honlapja pedig látogatottsági rekordot döntött.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (3. rész): Az együttműködés

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (3. rész): Az együttműködésAz Európai Bizottság és az ESA csak egyes esetekben dolgozott együtt, egészen a 1980-as évek végéig. Az Európai Bizottság 1988-ban formált meg először átfogó űrstratégiát.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (1. rész): A közös európai űrpolitika lehetősége

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (1. rész): A közös európai űrpolitika lehetőségeA múltban az űrtevékenység technika orientált volt, napjainkban azonban egyre növekszik a politika jelentősége ezen a területen is. Míg korábban űrpolitika nemzeten belül, vagy nemzetek között volt jelen, mára egyre nagyobb a nemzetek közötti együttműködés fontossága.

Formálódik az Európai Űrprogram

Formálódik az Európai ŰrprogramElső ülését tartja az Európai Űrtanács november 25-én Brüsszelben.

Az EU űrkutatási pályázatai

Az EU űrkutatási pályázataiA Magyar Űrkutatási Iroda 2007. április 12-én FP7 Világűr Információs Nap címen rendez konferenciát, melyen az EU űrkutatási pályázatait mutatják be.

Ismét késik a GIOVE-B

Ismét késik a GIOVE-BAz európai Galileo navigációs műholdrendszer második holdját valószínűleg csak 2007-ben bocsátják fel. Friss hír még, hogy Dél-Korea is bekapcsolódik a Galileo fejlesztésébe.

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményei

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményeiAz Alcatel Espace vezette Galileo koncessziós társaság és az Unió megállapodtak a tervezés alatt álló európai műholdas helymeghatározó és navigációs rendszer legfontosabb földi elemeinek települési helyeiben.

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztését

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztésétTegnap hivatalba lépett Karel Van Miert európai tisztviselő, akinek az lesz a feladata, hogy a politika, a kutatás és az ipar közötti közvetítőként gyorsítsa a Galileo programot.

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági
és űrkutatási fejlesztésekre

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági <br>és űrkutatási fejlesztésekreAz Európai Bizottság április 6-án elfogadta az EU új kutatási keretprogramjáról szóló javaslatot. Az "EU Research - Building Knowledge Europe" című dokumentum lényegében az EU 2007-2013 évekre szóló új, VII. kutatási keretprogramjának (FP7) tervezete.

Kínai cég az európai Galileoban

Kínai cég az európai GalileobanA kínai távérzékelési központ – amely Galileo-ügyekben az ESA kínai partnere – a China Galileo Industries nevű holdingot bízta meg, hogy különféle navigációs és távérzékelési technikákat és technológiákat fejlesszen a projekt keretében.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (4. rész): A két intézmény lehetséges jövője

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (4. rész): A két intézmény lehetséges jövőjeAz ESA-nak és az EU-nak teljesen eltérő a szerkezete, szabályzata és a döntéshozatali felépítése. A két szervezet közeledése elengedhetetlenné teszi mindezek felülvizsgálatát.

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (2. rész)

Az ESA-EU kapcsolatok alakulása (2. rész)Az űrkutatásnak, illetve a világűrrel kapcsolatos különböző tevékenységeknek jelentős szerepe van a társadalomban már a 20. század kezdete óta. A második világháború után nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen európai ország sem képes egyedül jelentősebb űrprogram megvalósítására.

Csehország és az ESA

Csehország és az ESAHazánk után a Cseh Köztársaság a második ország, amely aláírta az ESA-val való szoros együttműködését hatályba léptető alapokmányt.

PROGRAMAJÁNLÓ: Mit tervez az ESA 2015 és 2025 között?

PROGRAMAJÁNLÓ: Mit tervez az ESA 2015 és 2025 között?A fenti címmel tart Almár Iván professzor előadást a Kossuth Klubban október 20-án, 18:00 órától. A MANT DATA Szakosztálya várja az érdeklődőket.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024