Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Európai űrpolitika Cikkek: 141 - 160

Az angolok Aurora-programbeli szerepvállalásának mértéke egyelőre kétséges

Az angolok Aurora-programbeli szerepvállalásának mértéke egyelőre kétségesA brit kormány nem vállalhat kötelezettségeket az Aurora-program terén, jelentették be brit illetékesek július 21-én, a 2004-es Farnborough-i Légibemutatón.

Luxemburg ESA-csatlakozása

Luxemburg ESA-csatlakozásaHolnapután a Luxemburgi Nagyhercegség ünnepélyesen csatlakozik az ESA alapokmányához.

Új ESA tagállamok

Új ESA tagállamokMegszületett a döntés: 2005. január 1-től két új állammal bővül az Európai Űrügynökség.

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (40. rész): Óvatos ESA-stratégia

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (40. rész): Óvatos ESA-stratégiaA három program nagyon szorosan összefüggött egymással: az Ariane-5 hordozórakéta juttatta volna fel azt a Hermes űrrepülőgépet, ami a Columbus űrmodul kiszolgálására épült volna. Ekkorra már az űripari vállalatokkal is szerződéseket kötöttek, ezek felmondása önmagában is komoly veszteség...

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (39. rész): Sokba kerül a demokrácia

Kemény év volt 1991. A kelet-európai országok immár demokratizálódnak, a Szovjetunió végjátékát éli, az országok határai átrendeződnek (akár Csehszlovákiára, akár a balti államokra, akár Jugoszláviára gondolunk). S ekkor már egyesült a két Németország is.

Marsi zászlóbontás

Az ESA tegnap nyilvánosságra hozta az ExoMars program "Phase A" szakasz eredményeit. Eszerint a 2009-ben Marsra küldendő űrszonda részletes tervének kidolgozásába három ipari konzorcium vágott bele. Közülük az egyik kezdheti meg az űreszköz építését 2004-ben.

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjével

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjévelAz ESA PECS csatlakozási szerződés aláírása kapcsán a közelmúltban lehetőségünk nyílt arra, hogy rövid interjút készítsünk Giuseppe Giampalmoval, az Európai Űrügynökség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójával.

Az ESA új rakétafejlesztési igazgatója

Az ESA új rakétafejlesztési igazgatójaAz ESA irányítótestülete (ESA Council) legutóbbi döntésével az olasz Antonio Fabrizit nevezte ki a hordozóeszközökért felelős igazgatónak (Director of Lanchers). Fabrizi szerződése négy évre szól.

Galileo: olasz-német megegyezés

Galileo: olasz-német megegyezésAz Európai Unió és az ESA közös navigációs műholdrendszere, a Galileo fejlesztésének lökést adhat az olasz és a német kormány megegyezése a feladatok megosztásáról. Az utóbbi időben lelassulni látszó programmal kapcsolatos legfrissebb híreket foglaljuk össze.

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hoz

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hozReményeink szerint a mai nap kisebb "történelmet" ír a hazai űrtevékenységben. Ma délelőtt 11:30-kor ugyanis J.-P. Poncelet az ESA stratégiai igazgatója és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter aláírja hazánknak az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS) történő csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Az ESA egymilliárd eurós szerződést ír alá az EADS-szal

Az ESA egymilliárd eurós szerződést ír alá az EADS-szalA július 13-án aláírandó szerződéssel már minden akadálya elhárul annak, hogy Európa megkezdhesse a Nemzetközi Űrállomásban rejlő lehetőségek teljeskörű kiaknázását.

Még egy esély az űrkutatás támogatására…

Még egy esély az űrkutatás támogatására…Egy brit doktorandusz-hallgató lottóklubot alapított, amelybe legalább heti tíz fonttal lehet belépni. Ha nyernek, a pénzt űrkutatási célra ajánlják fel.

EU-ESA együttműködés az űrkutatásban

EU-ESA együttműködés az űrkutatásbanAz Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA), e két független európai szervezet szerződésben erősítette meg együttműködési szándékát az űrkutatás területén. A cél: kontinensünk erejének növelése, az űrkutatás eredményeinek minél jobb gyakorlati hasznosítása.

Magyar részvétel a Vénusz űrszondás kutatásában

Magyar részvétel a Vénusz űrszondás kutatásábanAz MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (KFKI RMKI) meghívást kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express űrprogramjában való részvételre!

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (38. rész): A kilencvenes évek

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (38. rész): A kilencvenes évekAmilyen pozitívan nézték a szakemberek a nyolcvanas évek végén az űrkutatás jövőjét, annyira lelombozódtak a kilencvenes évek elején. Hosszú időre megbénította a fejlesztéseket egy előre nem számított esemény: felbomlott a Keleti Blokk.

Új űrügynökség alakul Japánban

Új űrügynökség alakul JapánbanAz érintett szervezetek a közelmúltban sajtóközleményben jelentették be, hogy október 1-jei hatállyal új űrügynökség alakul Japánban. Az új szervezet a területen eddig működő három szervezet egyesülésével jön létre.

A NASA igazgatója Oroszországban

A NASA igazgatója OroszországbanSean O'Keefe a NASA első embere Oroszországban tölti a hétvégét. Megbeszéléseket folytat orosz kollégáival és résztvesz a visszatérő ISS legénység (Expedition 6) fogadásán.

Beszélgetés az ESA stratégiai igazgatójával

Az ESA PECS szerződés aláírása jó alkalom volt arra, hogy pár kérdést tegyünk fel Jean-Pol Poncelet úrnak, az Európai Űrügynökség stratégiai igazgatójának.

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhözMagyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS). A program célja, hogy a résztvevők a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra.

Európa új hordozórakétája, a Vega

Európa új hordozórakétája, a VegaAz Ariane 5 hordozórakéta üzembe állásával, és az Ariane 4 típusok kifutásával Nyugat-Európának nem maradt kisméretű műholdak pályára állításához használható rakétája. Az űr kitöltésére az ESA még 1998-ban megkezdte a Vega rakéta tervezését. Az új hordozóeszköz várhatóan 2006-ban indulhat első útjára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024