Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Európai űrpolitika Cikkek: 101 - 120

MEGFEJTÉS: Magyarország és egy másik

MEGFEJTÉS: Magyarország és egy másikA cikkből kiderül, mi volt a helyes válasz második rejtvénykérdésünkre, és ki nyerte a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát.

REJTVÉNY: Magyarország és egy másik

REJTVÉNY: Magyarország és egy másikA Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb kisorsolandó példányáért csak egy országot kell megnevezni.

Növekszik az ESA költségvetése

Növekszik az ESA költségvetéseA 2013-as 6,5%-os növekedés Olaszország és Nagy-Britannia plusz hozzájárulásának, valamint a két új tagország, Románia és Lengyelország befizetéseinek is köszönhető.

Lengyelország belép az ESA-ba

Lengyelország belép az ESA-baIsmét megelőzött bennünket egy olyan ország, amellyel a rendszerváltáskor ugyanarról a „rajtvonalról” indultunk.

EU űrkonferencia lesz Budapesten

EU űrkonferencia lesz BudapestenAz Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja (FP7) űrkutatási fejezetének félidei értékelését tartják május 12-én és 13-án Budapesten, a magyar EU-elnökséghez is kapcsolódva.

Románia lesz az ESA 19. tagállama

Románia lesz az ESA 19. tagállamaTérségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

Bejelentették a Brit Űrügynökség megalakulását

Bejelentették a Brit Űrügynökség megalakulását A megalakuló szervezet (UK Space Agency) veszi át az állami űrkutatási feladatok, az űrpolitika irányítását, illetve az ehhez kapcsolódó költségvetési forrásokat. Egyúttal közös irányítás alá vonja össze a brit civil űrkutatási tevékenységeket is.

Brit űrügynökség alakul

Brit űrügynökség alakulTöbb mint 50 évvel az űrkorszak kezdete, jó 40 évvel az ember első Holdra lépése után Nagy-Britanniában űrügynökség megalakítását határozták el.

A tett halála a tökölődés... avagy pénzt a NASA-nak!

A tett halála a tökölődés... avagy pénzt a NASA-nak!Egy újabb bizottság, újabb megállapítások, újabb csúszás. De hol a fény az alagút végén? A NASA újabb jövőképet kaphat az új kormányzattól.

A francia EU-elnökség és a világűr

A francia EU-elnökség és a világűrEbben a félévben Franciaország látja el az Európai Unió soros elnöki teendőit. Ebből az alkalomból igyekeznek a figyelem középpontjába állítani az űrkutatás alkalmazásait is.

Johann-Dietrich Wörner lesz az ESA új vezetője

Johann-Dietrich Wörner lesz az ESA új vezetőjeA német szakember 2015. július 1-jétől váltja a főigazgatói poszton Jean-Jacques Dordaint.

Lettország és az ESA

Lettország és az ESAA balti ország hetedikként kötött szoros együttműködési megállapodást az Európai Űrügynökséggel (ESA).

Befektetés az európai űrjövőbe

Befektetés az európai űrjövőbeA hét elején Olaszországban, Nápolyban zajlott az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamainak miniszteri értekezlete, a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma.

Lengyelország is megelőz minket

Lengyelország is megelőz minketA térségből Csehország és Románia után harmadikként Lengyelország lehet az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja. Pedig a csatlakozási tárgyalásokat elsőként még mi kezdtük meg, 2007-ben...

Az űrtevékenység haszna egyértelmű – Franciaországban

Az űrtevékenység haszna egyértelmű – FranciaországbanA francia kormány meghosszabbította több éves megállapodását az ország űrügynökségével, növelve a költségvetési támogatást és a közös európai űrprogramokhoz való francia hozzájárulás összegét.

Európa célja: vezető szerep az űr felfedezésében

Európa célja: vezető szerep az űr felfedezésébenAz Európai Űrügynökség (ESA) egyik célja az, hogy még ennek az évtizednek a végéig saját fejlesztésű leszállóegységet küldjön égi kísérőnk, a Hold felszínére.

Spórol az ESA

Spórol az ESAAz Európai Űrügynökség a világgazdasági válságra való tekintettel két évig a 2009-es szinten fagyasztja be költségvetését.

Európai miniszterek Prágában

Európai miniszterek Prágában Az Európai Űrügynökség és az Európai Közösség 29 tagállamának miniszterei találkoztak Prágában október 23-án az 1. EU-ESA Emberes Űrkutatás Nemzetközi Konferencián.

Felvonták a cseh zászlót...

Felvonták a cseh zászlót......az Európai Űrügynökség (ESA) intézményeiben. Ezzel az ünnepélyes aktussal köszöntötték a szervezet 18. tagállamának csatlakozását.

Űrpolitikai konferencia Budapesten

Űrpolitikai konferencia BudapestenA 2009 januárjában két napra Magyarországra látogató szakemberek az európai nemzeti űrtevékenységek irányítási modelljeiről tárgyalnak majd.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024