Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

SpaceX Cikkek: 441 - 460

A Dragon érkezése képeken

A Dragon érkezése képekenA Nemzetközi Űrállomás utasai készítették ezeket a látványos fotókat az amerikai teherűrhajó érkezéséről. Azóta megkezdődött a rakodás is.

Közeledik a Dragon az űrállomáshoz

Közeledik a Dragon az űrállomáshozA mai „alárepülés” során még csak két és fél kilométernyi közelségbe jutott, a dokkolási kísérlet holnapra várható.

Dragon: majdnem start

Dragon: majdnem startA Nemzetközi Űrállomásra készülő első magán-teherűrhajó tesztrepülése ma nem tudott elindulni. A következő lehetséges alkalom 22-én (kedden) adódik.

Falcon Heavy-vel a Marsra

Falcon Heavy-vel a MarsraAmennyiben már jövőre rendelkezésre fog állni egy olyan űrhajózási hordozórakéta, amely képes volna kiszolgálni egy emberes Mars-utazást, mi tart vissza minket attól, hogy végre elinduljunk?

SpaceX: az első siker 2012-ben

SpaceX: az első siker 2012-benElon Musk cége learatta az első babért idén. Remélhetőleg a SuperDraco hajtómű sikeres tesztsorozatát újabb szép sikerek fogják követni.

Vörös Sárkány a Marsra

Vörös Sárkány a MarsraEgy ígéretes elgondolás szerint 2018-ban egy Dragon űrhajó indulhat el a vörös bolygó felszíne felé. Igaz, még csak űrszondaként, emberek nem lesznek a fedélzeten.

Légi start – amilyen még nem volt

Légi start – amilyen még nem voltHa minden jól megy, a Stratolaunch 2016-ra kifejlesztheti az eddigi legnagyobb teljesítményű rendszert, amellyel a levegőből indíthatnának műholdakat (és talán emberes űrhajókat is) Föld körüli pályára.

Készülődnek a magán-teherűrhajók

Készülődnek a magán-teherűrhajókMiután az Atlantis nemrég még utoljára feltöltötte a Nemzetközi Űrállomás éléskamráját, két amerikai magáncég teherszállító űrjárművei készülnek átvenni az ellátás feladatát.

Megrendelést kapott a SpaceX

Megrendelést kapott a SpaceXA geostacionárius távközlési műholdakat üzemeltető nagy cégek közül az első kötött hétfőn megállapodást a Falcon rakétákat fejlesztő vállalattal.

Kétszázegy perc

Kétszázegy percEnnyi ideig tartott az első Dragon űrhajó útja a starttól a Csendes-óceánba érkezésig. Az előzetes adatok szerint a repülés teljes siker volt.

Befogták a Dragont

Befogták a DragontAz első magán-teherűrhajó sikeresen eljutott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Elindult a „tehersárkány”

Elindult a „tehersárkány”A floridai Cape Canaveralből felemelkedett Dragon teherűrhajó célja, hogy bemutassa: el tud jutni a Nemzetközi Űrállomáshoz, sikerül a robotkaros befogás és csatlakozás, majd vissza is tud térni a Földre.

Sikeres Falcon-9 teszt

Sikeres Falcon-9 tesztA SpaceX Dragon teherűrhajójának május 7-ére tervezett indítása előtt még kipróbálták a hordozórakéta első fokozatát.

SpaceX: további megrendelések

SpaceX: további megrendelésekAz amerikai űrhajózási magánvállalat újabb két kereskedelmi megrendelést kapott. Az állami megrendelések immáron kisebbségbe kerültek a magáncég indítási kalendáriumában.

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!A hordozórakéta – szinte – teljes visszanyerésével lehetne a lehető legalacsonyabbra lenyomni a világűrbe jutás költségeit. Az űrrepülés alapos megreformálására felesküdött amerikai űripari magánvállalat ki is tűzte maga elé célként eme elképzelés megvalósítását.

Tovább késik a következő Dragon

Tovább késik a következő Dragon Sajnálatos módon március vége előtt nem lehetünk tanúi a Falcon-9 harmadik felszállásának. A Dragon űrhajó teherszállító változatának utolsó tesztrepülése legkorábban március végéig várat magára.

Februárban mehet a Dragon az űrállomáshoz

Februárban mehet a Dragon az űrállomáshozA SpaceX magánűrhajójának két tervezett próbarepülését összevonták, már 2012 elején csatlakozhat a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

SpaceX: a holdutazás előszobájában

SpaceX: a holdutazás előszobájábanElon Musk cége a közeljövőben a Hold emberes elérésére felhasználható hordozórakétával fog rendelkezni. Azonban a 2002-ben alapított vállalat további ambiciózus terveket dédelget a rakétafejlesztések terén.

A Dragon első repülése képekben

A Dragon első repülése képekbenA Falcon-9 rakéta második repüléséről, a Dragon űrhajó alig több mint 3 órás, mégis űrtörténelmi útjának pillanatairól mutatunk be egy fényképösszeállítást.

Az első Sárkány

Az első Sárkány Az amerikai SpaceX vállalat Falcon-9 rakétája ma pályára állította a Dragon (magyarul: Sárkány) űrhajó első példányát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Összesen 476 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024