Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Nyereség a kontinensnek Cikkek: 1 - 20

Német rakéta bemutatkozása Ausztráliában

Német rakéta bemutatkozása AusztráliábanÉvtizedek óta először indult el egy német cég kereskedelmi hordozórakétája – egyelőre szuborbitális tesztrepülésre.

Alakot ölt az új Galileo műholdgeneráció

Alakot ölt az új Galileo műholdgenerációAz európai navigációs műholdrendszer második generációs holdjai közül hatot épít majd az Airbus Defence and Space.

Európai mozaik – 2023. január (1. rész)

Európai mozaik – 2023. január (1. rész)Havonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

EAGLE-1

EAGLE-1A SES az Arianespace-szel karöltve indítja útjára az EAGLE-1 műholdat az európai kvantumkriptográfia támogatása érdekében.

Airbusban Airbus

Airbusban AirbusAz Airbus első Eurostar Neo műholdjának sikeres startja után néhány órával az Airbus Beluga szállítógépével megérkezett a Kennedy Űrközpontba a műhold ikertestvére.

ESA űripari napok

ESA űripari napokMegnyílt a regisztráció lehetősége az ESA Industry Space Days 2022 rendezvényre.

Rakétaindítás Közép-Európából

Rakétaindítás Közép-EurópábólA Lengyel Űrügynökség (POLSA) szándéknyilatkozatot írt alá a Virgin Orbit céggel. A LauncherOne rakétát indító repülőgépek jövőre már Lengyelországból is felszállhatnak.

10 éves a Galileo

10 éves a GalileoEurópa saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo mára a Föld legpontosabb, legprecízebb, méteres pontosságot elérő műholdas navigációs rendszerévé vált, amely bárhol elérhető.

ESA Agenda 2025

ESA Agenda 2025Az új főigazgató vezetésével működő Európi Űrügynökség (ESA) nyilvánosságra hozta a szervezet és az európai űrszektor közeljövőjére vonatkozó terveit.

Kórházvonat az ESA támogatásával

Kórházvonat az ESA támogatásávalMárciusban az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot hirdetett a COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére.

ERS-2: hamarosan visszatér

ERS-2: hamarosan visszatérAz 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold várhatóan február második felében belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Újra MANT Workshop

Újra MANT WorkshopA téma sokak számára érdekes és fontos lehet: a dedikáltan magyar cégeknek szóló új ESA pályázati kiírásokról lehet többet megtudni.

Űrközpont északon

Űrközpont északonSvéd és európai illetékesek felavatták a kontinentális Európa első űrindító központját. Már csak használni kellene.

Javuló helymeghatározás a két újabb műholddal

Javuló helymeghatározás a két újabb műholddalNemrég két újabb műhold csatlakozott az európai Galileo működő konstellációjához, jeleket kibocsátva több mint hárommilliárd felhasználó részére szerte a Földön.

Eutelsat Konnect VHTS

Eutelsat Konnect VHTSAz innovatív geostacionárius távközlési műholt egy Ariane-5 rakétával indult Francia Guyanából.

CASSINI Hackathon

CASSINI HackathonŰradatokkal a fenntartható turizmusért – európai verseny magyar fordulóval, a Design Terminal szervezésében.

Copernicus: hiányzó 750 millió euró

Copernicus: hiányzó 750 millió euróAz európai földmegfigyelő program hat új műholdjának fejlesztéséhez hiányzó brit hozzájárulásról nem sikerült határidőre megegyezni.

Eutelsat Quantum és Star One-D2

Eutelsat Quantum és Star One-D2Európa legerősebb rakétája egy-egy európai és brazil távközlési műholdat indított a geostacionárius pálya felé.

Az ESAIL első hajózási térképe

Az ESAIL első hajózási térképeSzeptemberben, a Vega rakéta VV16-os repülésekor, több mint félszáz másik kis űreszköz társaságában állt pályára az ESAIL mikroműhold.

Ez az ESA

Ez az ESAAz Európai Űrügynökséget (ESA) bemutató rövid, színes füzet immár minden tagország nyelvén, így magyarul is hozzáférhető.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 328 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024