Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Európa igáslovai a világűrben Cikkek: 1 - 20

Német rakéta bemutatkozása Ausztráliában

Német rakéta bemutatkozása AusztráliábanÉvtizedek óta először indult el egy német cég kereskedelmi hordozórakétája – egyelőre szuborbitális tesztrepülésre.

Európai mozaik – 2023. október (2. rész)

Európai mozaik – 2023. október (2. rész)E havi európai kitekintésünk záró részében kizárólag rakétaügyekről lesz szó.

Hordozórakéta-válság Európában

Hordozórakéta-válság EurópábanAriane–5 (és Szojuz) már nincs, Ariane–6 még nincs, egyedül a legkisebb európai hordozórakéta, a Vega tartja a frontot. Annak is csak a régebbi változata.

Európai mozaik – 2023. június

Európai mozaik – 2023. júniusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Artemis-1: Hold körüli pályán

Artemis-1: Hold körüli pályánKözel tíz nappal a start után a Hold körüli pályára állt az első Orion űrhajó.

Euclid és Hera: Falcon-9-cel

Euclid és Hera: Falcon-9-celAz Európai Űrügynökség (ESA) űrtávcsövét és kisbolygókutató szondáját a SpaceX rakétájával állíthatják pályára.

Európai mozaik – 2022. július (1. rész)

Európai mozaik – 2022. július (1. rész)Sorozatunkban az európai űrtevékenységgel kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek. Ezúttal rakétaügyekkel, a második részben majd űrtudománnyal foglalkozunk.

Sentinel-1C: megvan a „repülőjegy”

Sentinel-1C: megvan a „repülőjegy”A radaros Copernicus műholdak utánpótlása 2023 első felében indulhat egy Vega-C rakétával Kourou-ból.

Európai mozaik – 2022. március

Európai mozaik – 2022. márciusHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2021. július

Európai mozaik – 2021. júliusHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Lesz-e európai nehéz űrhajó?

Lesz-e európai nehéz űrhajó?Folyik az európai teher- és személyszállító űrhajó tesztelése – bár egyelőre csak 1/6 méretben.

Thai és tajvani műhold indult

Thai és tajvani műhold indultA rakéta az európai Vega könnyű hordozórakéta volt, a két nagyobb űreszköz mellett tíz apró európai CubeSat is pályára került.

VA261: az Ariane-5 búcsúja

VA261: az Ariane-5 búcsújaLegutolsó felbocsátásakor két geostacionárius pályára szánt távközlési műholdat indítottak az európai nehézrakétával.

Európai mozaik – 2022. december

Európai mozaik – 2022. decemberHavonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2022. október (1. rész)

Európai mozaik – 2022. október (1. rész)Sorozatunkban az európai űrtevékenységgel kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. Ezúttal hordozóeszközökről és távérzékelésről olvashatnak.

Európai mozaik – 2022. szeptember (2. rész)

Európai mozaik – 2022. szeptember (2. rész)Sorozatunk második részében hordozóeszközökről és az Artemis-program néhány európai vonatkozásáról lesz szó.

Pályán az újabb olasz lézerhold

Pályán az újabb olasz lézerholdNem, nincs a fedélzetén lézer! A LARES-2 a Föld felszínén telepített pontos lézertávmérők céltárgya lesz. Bemutatkozott az új Vega-C rakéta.

Szűkülő rakétapiac

Szűkülő rakétapiacA Szojuzokat pótolni képes, újabb rakétákra egyelőre éveket kell várni, addig a SpaceX lesz egyeduralkodó.

A helyszín

A helyszínTöbbször írtunk már a startjára készülő James Webb-űrtávcsőről, nemrég az ESA kiadványa alapján. Most az indítás helyszínét láthatjuk – természetesen a világűrből.

Európai mozaik – 2021. május (1. rész)

Európai mozaik – 2021. május (1. rész)Havi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 116 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024