Űridőjárás Cikkek: 41 - 60

Újra szárnyalt a Pegasus

Újra szárnyalt a PegasusA repülőgépről indított szárnyas hordozórakéta a NASA új napkutató műholdját, az IRIS-t állította pályára.

Föld, üstökössel

Föld, üstökösselA STEREO-B űrszonda március közepén készült felvételén egyszerre látszik a napkorona egy részlete, a hatalmas csóvával rendelkező PANSTARSS üstökös, és bolygónk fényes foltja is.

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?Kálmán Béla székesfehérvári előadása november 27-én (kedden) délután háromnegyed hatkor kezdődik.

Amerikai műholdpáros a Van Allen-övezetek kutatására

Amerikai műholdpáros a Van Allen-övezetek kutatásáraA NASA Radiation Belt Storm Probes (RBSP) nevű küldetése a Földet körülvevő sugárzási övezetek tulajdonságait deríti fel.

Kínából idén a második

Kínából idén a másodikGyors kezdés után itt a 2012-es év második sikeres kínai műholdstartja. Ma a Fengjün-2F meteorológiai műhold állt pályára Hszicsangból.

Eltűnőben van a napfoltciklus?

Eltűnőben van a napfoltciklus?Ezzel a meglepő, de mérési adatokon alapuló feltételezéssel álltak elő nemrég amerikai napfizikusok.

Orosz meteorológiai műhold indult

Orosz meteorológiai műhold indultA régóta várt Elektro-L nevű új sorozat első tagját geostacionárius pályára szánják.

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférában

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférábanEgy napkitörés hatását mutatjuk be, ahogyan azt egy Föld körül keringő műhold és egy magyarországi földi geomágneses obszervatórium regisztrálta.

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indultA GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

Már látjuk a Nap túloldalát

Már látjuk a Nap túloldalátAz amerikai STEREO napkutató űrszondapáros mostanra olyan helyzetbe jutott, hogy a Nap a Földről épp nem látható felének egy részét is megfigyelhetik.

Két új amerikai légkörkutató űreszköz 2017-re

Két új amerikai légkörkutató űreszköz 2017-reA NASA Explorer programjában az ionoszférát vizsgáló ICON műhold és egy kereskedelmi távközélési holdra kerülő vendégműszer, a GOLD indulhat 2017-ben.

Egy harmadik sugárzási öv

Egy harmadik sugárzási övA NASA tavaly felbocsátott műholdpárosával meglepetésre egy ideiglenes, néhány héten át fennmaradt újabb sugárzási övet fedeztek fel a Föld körül.

Műholdak viselik Van Allen nevét

Műholdak viselik Van Allen nevétA NASA a néhény éve elhunyt James Van Allenről nevezte el az augusztus végén felbocsátott, a Föld sugárzási övezeteit kutató RBSP műholdpárosát.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Ahogy eddig még sohasem láttuk a Napot

Ahogy eddig még sohasem láttuk a NapotA NASA által felbocsátott, a Nap felszínét feltérképezni hivatott STEREO szondapár megfigyelései alapján most először készülhet egyidejű, 3 dimenziós felvétel a csillagunkról.

Napvitorlás is indul Alaszkából

Napvitorlás is indul AlaszkábólA NASA NanoSail-D kísérlete ezúttal egy Minotaur-4 rakétával jutna Föld körüli pályára.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Napkutató műhold indult Floridából

Napkutató műhold indult FloridábólA NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) mesterséges holdja Atlas-5 rakétával startolt.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 74 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus