Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Galileo Cikkek: 81 - 100

Galileo 7-8

Galileo 7-8Két új űreszközzel bővül az európai navigációs műholdrendszer.

Megvan a hiba oka

Megvan a hiba okaA Fregat végfokozat tervezési hibája miatt nem érte el a megfelelő pályamagasságot augusztusban a Galileo navigációs műholdrendszer két új tagja.

GYORSHÍR: Rossz pályán a Galileo holdak

GYORSHÍR: Rossz pályán a Galileo holdakNem teljes a siker: a tegnap felbocsátott két új európai navigációs műhold nem érte el a tervezett pályamagasságot.

Már Francia Guyanában a következő kettő

Már Francia Guyanában a következő kettőMegérkezett a felbocsátás helyére a legújabb két európai Galileo navigációs műhold. Nyár végén startolhatnak.

Két új földi állomás

Két új földi állomásAz európai Galileo műholdrendszer keresési és mentési feladatát segítik az Európa két távoli pontján felállított új követőállomások.

Újabb két Galileo IOV hold indult

Újabb két Galileo IOV hold indultA starttal négyre emelkedik az európai navigációs rendszer műholdjainak száma. A mostani tesztfázis sikere után a többi új űreszköz sorozatban kerül majd pályára, már jövő tavasztól kezdve.

GIOVE-A: küldetés teljesítve

GIOVE-A: küldetés teljesítveAz európai Galieo műholdas navigációs rendszer legelső „előfutára”, a 2005 végén indított GIOVE-A hivatalosan befejezte működését.

Megrendelés nyolc új Galileo műholdra

Megrendelés nyolc új Galileo műholdraAz Európai Bizottság közel 250 millió eurós megbízását a műholdas navigációs rendszer újabb nyolc tagjának legyártására a német OHB System és a brit Surrey Satellite Technology vállalat konzorciuma kapta.

Galileo műholdak: indul az üzem

Galileo műholdak: indul az üzemA héten sugározta első navigációs jeleit az októberben felbocsátott első két európai Galileo hold egyike. Megtörténtek az első földi lézeres távolságmérések is.

Pályán az első két Galileo műhold

Pályán az első két Galileo műholdHosszú évek (plusz egy nap) késedelme után végre megkezdődött Európa saját, polgári irányítású navigációs műholdrendszerének kiépítése.

Pályapróbálkozások

PályapróbálkozásokAz augusztusban felbocsátott két európai Galileo navigációs műhold egyikének félresikerült pályáján most alakítanak, hogy használható(bb) legyen.

Helyzetjelentés a két félrecsúszott műholdról

Helyzetjelentés a két félrecsúszott műholdrólAz európai Galileo navigációs műholdrendszer 5. és 6. tagja a tervezettől eltérő pályára került. Mit lehet most tenni?

Galileo 5-6

Galileo 5-6Az európai műholdas navigációs rendszer újabb két eleme állt pályára Kourouból.

A Galileo működik, méghozzá jól

A Galileo működik, méghozzá jólAz európai navigációs műholdrendszer kipróbálása az első négy működő műhold segítségével eddig kitűnően sikerült.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

GIOVE-B: irány a temetői pálya!

GIOVE-B: irány a temetői pálya!Röviddel az első Galileo tesztműhold, a GIOVE-A után most a B jelűt is kivonják a szolgálatból, miután teljesítette a feladatát.

Navipedia

NavipediaA műholdas helymeghatározás olyan gyorsan fejlődik, hogy a hagyományos nyomtatott kézikönyvek nem is nagyon tudják felvenni vele a versenyt. Az ESA támogatásával most egy internetes enciklopédia indult, aminek első változatát már nyilvánossá tették.

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neve

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neveKedden eredményt hirdettek a magyarországi Galileo gyermekrajzversenyen. A győztes 11 éves lány nevét viseli majd az európai navigációs műholdrendszer egyik tagja.

Egészséges a két Galileo műhold

Egészséges a két Galileo műholdAz európai navigációs műholdrendszer első két „igazi” példányának irányítását a napokban az ESA és a CNES szakemberei át is adták a németországi Galileo központnak.

Gyorshír: Galileo műhold indítása ma 12:30-kor

Gyorshír: Galileo műhold indítása ma 12:30-korA tegnapi nap során a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának töltése közben hiba lépett fel, ezért leállt a visszaszámlálás. Az új indítási időpont ma magyar idő szerint 12:30.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 136 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024