Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Galileo Cikkek: 101 - 120

Gyorshír: Galileo műhold indítása ma 12:30-kor

Gyorshír: Galileo műhold indítása ma 12:30-korA tegnapi nap során a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának töltése közben hiba lépett fel, ezért leállt a visszaszámlálás. Az új indítási időpont ma magyar idő szerint 12:30.

Thijs és Natalia

Thijs és NataliaEgy 11 éves belga fiú és egy 9 éves bolgár kislány nevét viseli majd a Galileo navigációs rendszer első két műholdja. A többi EU-tagállamban, így Magyarországon is, a napokban indult a gyermekrajzverseny.

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdon

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdonAz európai műholdas navigációs rendszer első szakaszának október végén felbocsátandó első két darabja Olaszországban készül.

Lassan készül, mint a Luca széke

Lassan készül, mint a Luca székeVéletlenül épp december 13-án, Luca napján avatták fel az európai Galileo műholdas navigációs rendszer egyik földi állomását, a távoli északon, a svédországi Kirunában.

Vega, Szojuz: Kourouból csak 2011-ben

Vega, Szojuz: Kourouból csak 2011-benMost már egészen biztos, hogy Francia Guyanából csak a jövő évben indulhatnak az első új hordozórakéták.

Precíziós fűnyíró

Precíziós fűnyíróGondolt már arra, hogy a fűnyíróját centiméter pontos műholdas helymeghatározással irányítsa? Van, aki igen.

Galileo: költekezés, késés

Galileo: költekezés, késésAz elmúlt években sajnos már megszokhattuk, hogy az európai műholdas navigációs rendszer nem készül olyan gyorsan, mint kellene, viszont többe kerül, mint tervezték...

Megkezdte a jelsugárzást a GIOVE-B

Megkezdte a jelsugárzást a GIOVE-BAz európai Galileo navigációs műholdrendszer előfutára, a nemrég felbocsátott GIOVE-B rendben működik, s ma elküldte első kísérleti navigációs jeleit.

Mobil útikönyv

Mobil útikönyvVágyott már arra, hogy turistaútja közben az éppen látható nevezetességekről azonnal információt kapjon?

A Galileo a keresés és mentés szolgálatában

A Galileo a keresés és mentés szolgálatábanA következő évtized elejére kiépülő európai navigációs műholdrendszer egyúttal a bajba jutottakon is segít majd, állandó és globális lefedettséget nyújtva.

Megérkezett Kourouba az első Galileo hold

Megérkezett Kourouba az első Galileo holdAz európai navigációs műholdrendszer első darabja másodmagával startol egy Szojuz rakétával, a tervek szerint október 20-án.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Galileo irányítóközpont nyílt Olaszországban

Galileo irányítóközpont nyílt OlaszországbanAz európai műholdas helymeghatározó rendszerből jószerével már csak a műholdak hiányoznak. December 20-án megnyílt Fucinóban a két majdani földi irányítóközpont egyike.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Még több pénz, még több késés?

Még több pénz, még több késés?Tovább bonyolódik az európai műholdas navigációs rendszer története. Az EU az év végéig új támogatást remél a tagországoktól. Valószínűtlen, hogy a Galileo 2015 előtt kiépül.

Szerződés az első 14 Galileo műholdra

Szerződés az első 14 Galileo műholdraAz Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a német OHB System vezetésével gyártatják le a navigációs műholdrendszer első hullámában pályára állítandó űreszközöket.

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve lesz

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve leszA jövő évre egy kiemelt témát választottunk, amellyel kapcsolatban számos cikket tervezünk, de különféle pályázatok révén számítunk olvasóink aktivitására is. Az elsőt mindjárt meg is hirdetjük.

Újabb nagy lépés a Galileo megvalósulása felé

Újabb nagy lépés a Galileo megvalósulása feléMagyar idő szerint ma kora hajnalban elindult az eddigi legfejlettebb európai navigációs műhold. A régóta várt GIOVE-B a Galileo rendszer második tesztműholdja.

Két éve kering az első Galileo tesztműhold

Két éve kering az első Galileo tesztműhold2005. december 28-án indult a GIOVE-A, amely azóta is egyedül tartja a frontot a vártnál lassabban kiépülő európai műholdas navigációs rendszerben.

GPS-Galileo egyezmény

GPS-Galileo egyezményEgyezségre jutottak az amerikai és európai műholdas navigációs rendszerek üzemeltetői. A polgári felhasználók számára a GPS és a Galileo jelei közös kódolással érkeznek majd.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 137 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024