Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Galileo Cikkek: 121 - 136

B és C terv

B és C tervViharos időket él az európai műholdas navigációs program. Az már szinte biztosnak látszik, hogy az eredeti elképzelés - a magántőke bevonása a Galileo rendszer kiépítésébe - nem lesz tartható.

Galileo témájú videóverseny fiataloknak

Galileo témájú videóverseny fiataloknakAz Európai Bizottság Közlekedési és Energiaügyi Főigazgatósága pályázatot hirdet 15 és 25 év közötti fiatalok számára a műholdas navigációs alkalmazásokról.

Ismét késik a GIOVE-B

Ismét késik a GIOVE-BAz európai Galileo navigációs műholdrendszer második holdját valószínűleg csak 2007-ben bocsátják fel. Friss hír még, hogy Dél-Korea is bekapcsolódik a Galileo fejlesztésébe.

Hírek a Galileo „háza tájáról”

Hírek a Galileo „háza tájáról”Miközben az első kísérleti Galileo-hold, a GIOVE-A rendben látszik sugározni rádiójeleit, a GIOVE-B startját áprilisról szeptemberre tették át.

Aláírták a szerződést az első
négy Galileo műholdról

Aláírták a szerződést az első <br>négy Galileo műholdrólAz elképzelések szerint tartható az a terv, hogy az első négy, már valódi szolgáltatást nyújtó műholdat 2008-ban pályára állítsák.

Pályán a GIOVE-A!

Pályán a GIOVE-A!Közép-európai idő szerint ma reggel 06:19-kor Bajkonurból sikeresen alacsony pályára állították a 2010-ig kiépítendő európai műholdas navigációs rendszer - a Galileo - első (egyelőre kísérleti) műholdját.

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztését

Európa gyorsítaná a Galileo fejlesztésétTegnap hivatalba lépett Karel Van Miert európai tisztviselő, akinek az lesz a feladata, hogy a politika, a kutatás és az ipar közötti közvetítőként gyorsítsa a Galileo programot.

Szavazás a Galileóról

Szavazás a GalileórólSzeptember 6-án szavazott az Európai Parlament arról a rendelettervezetről, amely a Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítésének és üzemeltetésének jogszabályi hátterét hivatott megteremteni.

GIOVE-B helyett (vagy mellett?) A2

GIOVE-B helyett (vagy mellett?) A2Az európai Galileo műholdrendszer második kísérleti darabja, a GIOVE-B felbocsátása tovább késik. Eközben a már működő A jelű holdból egy újabb példány készül.

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósítását

Az EP sürgeti a Galileo rendszer megvalósításátAz európai műholdas rádiónavigációs rendszer, a Galileo késlekedéseinek megszüntetését sürgette az Európai Parlament abban az állásfoglalásban, amelyet mások mellett a parlamenti témafelelős, Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) kezdeményezésére fogadtak el a strasbourgi plenáris ülésen.

Jogos a Galileo névhasználata

Jogos a Galileo névhasználataAz Európai Bíróság elutasította a védjegyhasználat jogosságát megkérdőjelező keresetet.

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményei

A Galileo-műholdrendszer földi létesítményeiAz Alcatel Espace vezette Galileo koncessziós társaság és az Unió megállapodtak a tervezés alatt álló európai műholdas helymeghatározó és navigációs rendszer legfontosabb földi elemeinek települési helyeiben.

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műhold

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műholdAz Európai Űrügynökség a mai napon gyorshírben jelentette be, hogy az európai műholdas navigációs rendszer első (egyelőre kísérleti) tagja 12-én megkezdte a tesztadatok sugárzását. A GIOVE-A műhold remek állapotban van.

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indítása

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indításaA Galileo program első tesztműholdjának indítását a földi állmások hálózatában észlelt anomália kiküszöbölése miatt kell elhalasztani. Közben a start helyszínén, Bajkonurban 20 európai szakértő ellenőrzi az űreszközöket.

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neve

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neveSzerdán Hollandiában bejelentették a jelenleg felbocsátás előtt álló első két európai Galileo-műhold ugyancsak Galilei tiszteletére adott nevét. A két kísérleti műholdat 2008-ig négy "végleges" követi a további pályamenti tesztek elvégzése céljából.

Német-olasz belviszály veszélyeztetheti a Galileo jövőjét

Német-olasz belviszály veszélyeztetheti a Galileo jövőjétRomano Prodinak kellett beavatkoznia egy egyre jobban elmérgesedő vitába, mely a két jelentős európai gazdasági és űrkutatási hatalom között robbant ki arról, hogy mely ország legyen a Galileo program zászlóvivője.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 136 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024