Envisat Cikkek: 61 - 78

Füst London felett

Füst London felettAz Envisat űrfelvételén jól kivehető az a hatalmas füstfelhő, amely a vasárnap történt üzemanyagraktár-robbanás következtében árasztotta el a brit főváros környékét.

Grönland jege

Grönland jegeAz európai ERS-holdak radaros magasságmérései alapján a kutatók úgy vélik, hogy az utóbbi bő évtized során a grönlandi jégréteg tömege nőtt.

Egészségesek-e a korallzátonyok?

Egészségesek-e a korallzátonyok?Műholdas távérzékelési adatokból ez is megállapítható. Ausztrál kutatók az ESA Envisat holdjának méréseit használták.

A portugáliai erdőtüzek füstje

A portugáliai erdőtüzek füstjeAz ESA Envisat távérzékelési mesterséges holdjának felvételén a katasztrófa nyomán keletkezett füst látható, messze az Atlanti-óceán fölött is.

Jéghegyek ütközése

Jéghegyek ütközéseLehet újrarajzolni az Antarktisz térképét. Ahogy arról az európai Envisat műhold tudosított, az óriási Drygalski jégnyelvből egy jelentős darab szakadt le.

A hóval borított Európa

A hóval borított EurópaMa, március 16-án Magyarország nagy részén csodálatos tavaszi napot élvezhettünk. Pár hete persze még egészen más volt a helyzet szerte Európában...

Az olimpiára hangolva

Az olimpiára hangolvaAz ESA Envisat távérzékelő mesterséges holdjának felvételeiből készült kép Görögországot és környezetét mutatja.

A Jangce folyó torkolata „színesben”

A Jangce folyó torkolata „színesben”Az Envisat felvétele Ázsia leghosszabb folyójának torkolatvidékét, Sanghaj környékét mutatja.

Envisat: Egy éve az emberiség szolgálatában

Envisat: Egy éve az emberiség szolgálatábanAz ESA 12 hónappal ezelőtt állította pályára eddigi legnagyobb és egyben legsokoldalúbb műholdját. Az Envisat nevű, 2,2 milliárd dollár értékű, busznyi környezetvédelmi kutatóműhold eddig maximálisan teljesítette az elvárásokat.

Orvhalászat ellen Envisat

Orvhalászat ellen EnvisatA szigorúan védett patagóniai foghal illegális halászatának visszaszorítására műholdas távérzékelési adatokat is bevetnek.

A Gangesz-delta az űrből

A Gangesz-delta az űrbőlSzínpompás radarkép készült az ESA Envisat mesterséges holdjával India egy részletéről, Kolkata (Kalkutta) városával a középpontban.

A sárkány mérges lehelete

A sárkány mérges leheleteKína gyors gazdasági növekedésével együtt jár a légszennyezés növekedése is. Az ESA távérzékelési mesterséges holdjainak adataiból készült képek a nitrogén-dioxid kiugró koncentrációját mutatják.

A Panama-csatorna az Envisat radarképén

A Panama-csatorna az Envisat radarképénA múlt század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye az ESA távérzékelő mesterséges holdjának kombinált radarképén érdekes „megvilágításban” tűnik fel.

Kettős vulkánkitörés Kamcsatkán

Kettős vulkánkitörés KamcsatkánOroszország távol-keleti szélén, a Kamcsatkai-félszigeten a közelmúltban két tűzhányó is kitört. Az ESA Envisat földmegfigyelő mesterséges holdjának felvételét mutatjuk be.

Másfél millió hőmérő helyett...

Másfél millió hőmérő helyett......műholdas távérzékelési módszerrel készítik el a Földközi-tenger nagy felbontású hőmérsékleti térképét.

Tájfun az űrből

Tájfun az űrbőlAz ESA Envisat távérzékelő holdjával készített kép a Fülöp-szigeteken a múlt héten pusztító Nida tájfunt mutatja.

A „tintahal-hadművelet”

A „tintahal-hadművelet”Az ESA immár több mint két éve pályán levő „óriás” földmegfigyelő mesterséges holdja, az Envisat segített megfejteni a Chile partjainál hirtelen felbukkanó mélytengeri tintahalak rejtélyét.

Az európai ENVISAT műhold követi a spanyol partoknál terjedő olajfoltot

Az európai ENVISAT műhold követi a spanyol partoknál terjedő olajfoltotMint a híradásokból ismert a 26 éves Prestige tanker mintegy 100 km-re a spanyol partoktól kettétört, és az országot most történelmének legnagyobb környezeti katasztrófája fenyegeti. Az eseményeket folyamatosan nyomonköveti az ESA (Európai Űrügynökség) márciusban indított ENVISAT műholdjának egyik műszere.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022