Envisat Cikkek: 41 - 60

Pusztító ciklon után árvíz Mianmarban

Pusztító ciklon után árvíz MianmarbanA Nargis trópusi ciklon több tízezer ember életét követelte a korábban Burma néven ismert délkelet-ázsiai országban.

Olajszennyezés Korea partjainál

Olajszennyezés Korea partjainálAz Envisat radarképén jól látszik az elsüllyedt tankhajóból kiömlött olaj szétterjedő foltja.

A görögországi erdőtűz az Envisat képén

A görögországi erdőtűz az Envisat képénAugusztus végén ismét forrósággal párosuló erős szelek teremtettek kiváló lehetőséget az erdőtüzek kialakulására a Balkán déli részén. A peloponnészoszi tüzeknek már halálos áldozatai is voltak.

Tüzek a Kanári-szigeteken

Tüzek a Kanári-szigetekenAz Envisat űrfelvételein is jól látszik a napok óta pusztító tűzvész nyoma.

Boldog születésnapot, Envisat!

Boldog születésnapot, Envisat!Az ESA földmegfigyelő mesterséges holdja 5 éve, 2002. február 28-án startolt Kourouból, Ariane rakétával.

Envisat műholdképek (majdnem) élőben

Envisat műholdképek (majdnem) élőbenAz ESA földmegfigyelő mesterséges holdjával folyamatosan készülő képeket kb. 2 órás késéssel bárki nézegetheti.

Rekordnagyságú ózonhiány a Déli-sarkvidék felett

Rekordnagyságú ózonhiány a Déli-sarkvidék felettAz Envisat mérései alapján a 2006-ban mért magaslégköri ózonveszteség minden eddigit felülmúlt.

Algavirágzás és haltenyésztés

Algavirágzás és haltenyésztésChile partjainál a káros tengeri fitoplankton megjelenésére műholdas távérzékelési módszerrel is figyelnek.

Tűztérkép az űrből

Tűztérkép az űrbőlAz ESA mesterséges holdjai már egy évtizede gyűjtik az adatokat a Föld tüzeiről. A térkép a felhasználók számára most már közel valós időben is elérhető.

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

Civilizációs eredetű szén-dioxid megfigyelése az űrből

Civilizációs eredetű szén-dioxid megfigyelése az űrbőlAz ESA Envisat távérzékelő mesterséges holdjával először sikerült regionális méretekben is kimutatni az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátást.

Erdőtüzek Dél-Kaliforniában

Erdőtüzek Dél-KaliforniábanAz USA nyugati partjainál pusztító kiterjedt erdőtüzek a távérzékelő műholdak felvételeiről is követhetők.

Füstokádó vulkán Kamcsatkán

Füstokádó vulkán KamcsatkánEurázsia legmagasabb aktív tűzhányójából 10 km-es magasság fölé is feljut a vulkáni hamu.

Európa radar-mozaikképe

Európa radar-mozaikképeAz Envisat ASAR apertúraszintézis-radarjának 143 felvételéből összeállították kontinensünk képét - ahogyan az a világűrből látszik.

Vizes élőhelyek a Mississippi torkolatánál

Vizes élőhelyek a Mississippi torkolatánálAz Egyesült Államok legnagyobb folyamának deltatorkolatát mutatja az európai Envisat hold szép felvétele.

Kaliforniai erdőtűz műholdképen

Kaliforniai erdőtűz műholdképenAz európai Envisat távérzékelő mesterséges hold képe a Dél-Kaliforniában október végén pusztított tűz messze terjedő füstjét mutatja.

Ezer látványos űrfelvétel

Ezer látványos űrfelvételAz ESA földmegfigyelő programjának képgalériájába júniusban került be az ezredik felvétel.

Az óceán „virágzása”

Az óceán „virágzása”Az Atlanti-óceán északi részéről készített űrfelvételen láthatjuk a fitoplankton felgyülemlését.

Homokvihar Pekingben

Homokvihar PekingbenÖt év óta a legnagyobb homokvihar söpört végig a kínai fővároson és környékén. Mindez az ESA Envisat holdjának felvételén is jól látszik.

Gyorsuló jégolvadás Grönlandon

Gyorsuló jégolvadás GrönlandonMűholdradar-interferometriás mérések alapján kimutatták, hogy az utóbbi években a grönlandi gleccserek gyorsabban haladnak a tenger felé.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022