Envisat Cikkek: 21 - 40

PS-InSAR technika és Budapest mozgástérképe

PS-InSAR technika és Budapest mozgástérképeMűholdradar-interferometriát alkalmazva több magyarországi település, így a főváros függőleges felszínmozgási térképe is elkészült.

Néhány pillantás a Vénuszra

Néhány pillantás a VénuszraAz Envisat földmegfigyelő műhold egyik műszere nem csak a saját bolygónkról gyűjt adatokat, de az év elején több alkalommal a Vénuszt is „elcsípte”.

Hosszabbítás 2013-ig

Hosszabbítás 2013-igAz ESA tagországai egyhangúan az Envisat földmegfigyelő mesterséges hold programjának kiterjesztése mellett szavaztak.

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételen

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételenAz Envisat három időpontban készített radarképeinek kombinálásával a világ egyik legfontosabb vízi útvonala „színesben” látható.

A félig befagyott Nagy-tavak

A félig befagyott Nagy-tavakAz Envisat műholdképén az észak-amerikai Nagy-tavak közül hármat láthatunk.

Radaros műholdakkal a víz nyomában

Radaros műholdakkal a víz nyomábanMint a legtöbb, a Szahara déli peremén fekvő országban, Nigerben is gondot okoz a vízellátás.

Felhőtlen Nyugat-Európa

Felhőtlen Nyugat-Európa Ritka pillanatot kapott el az Envisat szeptember végén: a kontinens nyugati fele fölött alig látszottak felhők.

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körül

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körülHa így folytatódik, szeptemberre a tavalyi nyári szezonban mért negatív rekordot is megdöntheti a jégtakaró kiterjedése.

Nagy Fehér Hely

Nagy Fehér HelyA dél-afrikai Namíbia északi területeit mutatja az Envisat színpompás űrfelvétele.

Műholdképekért cserébe sarkvidéki hóadatok

Műholdképekért cserébe sarkvidéki hóadatokAlain Hubert egy 106 napos, embert próbáló sarkvidéki expedíción van túl. De mi köze ennek az űrkutatáshoz?

Görög erdőtüzek az űrből

Görög erdőtüzek az űrbőlAz ESA Envisat földmegfigyelő műholdja is látja a sűrű füstfelhőt és a tűz által felperzselt területeket.

Európa hajózási útvonalai az űrből

Európa hajózási útvonalai az űrbőlAz ESA Envisat műholdjának 7 éven át gyűjtött radaros adataiból gyönyörűen kirajzolódnak a tengeri hajózás útvonalai a kontinens körül.

Buenos Aires az űrből

Buenos Aires az űrbőlArgentína fővárosát és környékét mutatja az európai Envisat földmegfigyelő mesterséges hold április elején készült felvétele.

Az olaszországi földrengés nyoma az űrből

Az olaszországi földrengés nyoma az űrbőlMűholdradar-interferometriás mérésekből megállapítható, hogy mennyivel mozdult el a földfelszín a rengést követően.

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttuk

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttukA képet az európai Envisat mesterséges hold különböző időpontokban készült radarfelvételeiből állították össze.

A jégsziget széttöredezése előben

A jégsziget széttöredezése előbenAz Antarktiszi-félsziget melletti Wilkins-jégself ebben az évben közel került a feltöredezéshez. A repedések alakulását az ESA Envisat műholdjának naponta készített radarfelvételein bárki követheti.

Így vonult a Gustav

Így vonult a GustavAz augusztus utolsó és szeptember első napjaiban pusztító hurrikán útvonalát és fejlődését követhetjük az Envisat képein.

Homokvihar az Arab-félszigetről

Homokvihar az Arab-félszigetrőlJúlius elején hatalmas homok- és porfelhőt vitt a szél a Perzsa (Arab)-öböl fölött egészen Iránig, sőt még tovább.

Jeges örvények Grönland partjainál

Jeges örvények Grönland partjainálA nyár közeledtével a Grönlandi-tengeren visszahúzódik a jég, s közben szép, az űrből is jól látszó alakzatokat rajzol a víz felszínére.

Vulkánkitörés Chilében

Vulkánkitörés ChilébenAz 1000 méter magas Chaitén-vulkán évezredek óta először vált aktívvá május 2-án. Az Envisat űrfelvételén hosszú hamu- és füstfelhő kígyózik kelet felé.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022