Amerikai távérzékelő műholdak Cikkek: 61 - 80

Bajban a SMAP

Bajban a SMAPA talajnedvesség feltérképezésére készült amerikai műhold fő műszere mindössze két hónapnyi munka után felmondta a szolgálatot.

Felhős bolygónk

Felhős bolygónkMegszokott látvány, hogy az űrfelvételeken a Föld felhős. De mennyire? Ezt számszerűsítették az Aqua műhold mérései alapján.

DigitalGlobe: tervek és gondok

DigitalGlobe: tervek és gondokA nagyfelbontású űrfelvételeket értékesítő amerikai cég megérzi az orosz válság hatását. Új műholdjuk, a WorldView-4 jövőre mégis indulhat.

Aktív, passzív, és lasszózik

Aktív, passzív, és lasszózikIlyen lesz a NASA új földmegfigyelő műholdja, amelyet január végén állíthatnak pályára a talaj nedvességtartalmának feltérképezésére.

Háttal a Földnek

Háttal a FöldnekAz egyik legismertebb földmegfigyelő műhold, az amerikai Landsat-8 havonta egyszer a teliholdat figyeli.

Pályán a WorldView-3

Pályán a WorldView-3Az eddigi legfeljettebb kereskedelmi földmegfigyelő műhold az amerikai DigitalGlobe cég megrendelőit szolgálja majd.

Szabad a vásár

Szabad a vásárAz amerikai DigatalGlobe cégnek engedélyezték, hogy bárkinek eladhassa fél méter alatti felbontású űrfelvételeit.

SWOT: vízfigyelő műhold 2020-ra

SWOT: vízfigyelő műhold 2020-raA Föld óceánjait és felszíni vizeit kutató űreszköz amerikai–francia együttműködésben készül és működik majd.

Csapadékfigyelő műhold indult

Csapadékfigyelő műhold indultAz Egyesült Államokban épült, Japánból állították pályára a víz földi körforgásának kutatására készült űreszközt.

Landsat-8: repüljünk együtt!

Landsat-8: repüljünk együtt!Ezt látnánk 20 perc alatt a Földből az új amerikai földmegfigyelő műhold „szemével”.

Erdőirtás Landsat képeken

Erdőirtás Landsat képekenA Landsat műholdak által 43 év alatt összegyűjtött archívum mérete meghaladja az 50 billió pixelt. Az adatok kezelésére alkalmas módszer a felhő alapú számítástechnika.

A NASA 2016-os űrköltségvetése

A NASA 2016-os űrköltségvetéseA Fehér Ház nemrég benyújtotta a 2016. évre vonatkozó költségvetés-tervezetét a Kongresszusnak. Ez lesz az utolsó előtti Obama-költségvetés.

Szárnyaszegett madár

Szárnyaszegett madárJanuár végén, több mint 13 évi szolgálat után véget ért a QuickBird műhold pályafutása.

Egy hosszú életű műhold közelgő vége

Egy hosszú életű műhold közelgő végeHasznos méréseket végez, 1997-ben indult, 2017-ig leesik: mi az? A találós kérdésre a válasz a cikkben!

Működik a „szénszámláló”

Működik a „szénszámláló”A légköri szén-dioxid koncentrációját feltérképezni hivatott, július elején startolt amerikai OCO-2 műhold beüzemelése rendben folyik.

Pályán az OCO-2

Pályán az OCO-2A NASA első műholdja, amely a légköri szén-dioxid mérését végzi majd, egy Delta-2 rakétával indult Kaliforniából.

OCO: öt év után újra megpróbálják

OCO: öt év után újra megpróbáljákA légköri szén-dioxid kutatására készült, 2009-ben a startnál szerencsétlenül járt amerikai műholdat hamarosan pótolhatják.

Még globálisabb műholdas esőtérkép

Még globálisabb műholdas esőtérképMár tesztelik és kalibrálják a február végén indított amerikai-japán GPM-Core műhold fedélzeti műszereit.

A visszatekintés ideje (1. rész)

A visszatekintés ideje (1. rész)December végén szokás felidézni, mik voltak a rövidesen elmúló év legfontosabb eseményei. Kezdjük az amerikaiakkal.

Vandenberg az űrből

Vandenberg az űrből„Visszanézett” starthelyére a legújabb, a Föld körüli pályán még tesztidőszakát töltő Landsat távérzékelő műhold.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 106 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022